Ženski svet

но што је то обично бивало. Тако је одбор заказао испит за 3. јули у 3 еахата после подне. На испиту је било присутно 46 деце и многи родитељи и пријатељи. овога завода. Испит је био врло добар ; и свако се дивио оној слободи и окретности мале деце, са којом су своје де кламације, песме, разговоре и игре извађала, што заиста на нохвалу гђци забавиљи служи.

Остаје још да кажем, да су забавиште редовно сваке недеље по две чланице похађале и надгледале. Од стране више власти удостојили су својом посетом забавиште наше у току ове школске године Високоблагородна Господа Никаз Гре® државни жупанијски школски надзорник и Стеван В. Ноповић епарх. школски реФеренат. —н —Л

БЕЛЕШКЕ.

ИЗ ШКОЛЕ.

ИЗ ДРУШТВА.

Нова срнска учитељска школа Нар. Цркв. Школски Савет отвара у Накрацу поч тком идуће школ 1894.- 5. године мушку учитељеку школу. Тако ћемо имати ми Срби у митропо лији карловачкој две мушке и две жгнске учитељске школе Испити у сомборској учитељској шкојш довршени су 23. јуна (5. јула) о. г Испити су били ове године строжији од свију досадањих испита на овој школи и трајаше од 17. 23. јуна сваки дан од 7 сати изјутра до 1 сата по подне, и иосле подне од 3 —9 сати у вече, па чак ни недељом није било одмора Испиту је било ири пуштено 15 мутпких и 39 женских. Од мугиких је осиособљено за учителшку службу 5 с врло добрим, 6 с добрим, 2 о довољним и 2 с недо вољним успехом; а од женских: * с одличним, 14 с врло добрим, 13 с добрим и 4 с недовољ ним усиехом Но због недовољног уснеха из мађарског језика из којег је ове године тражила државна власт, да на мађарском језику држе приправници предавања деци школској, као и на српском језику, добило је дипломе само 10 мушких и 18 женских. Приметило се пак у овој школи, да су женске у сва три разреда како у наукама, тако и у владању надмашиле своје другове мушкарце. Школе у Угарској. По извештају кр. уг. министар. богочасти и јавне наставе било је школ 1891. 2. год. 19 виших девојач. школа (са 6 разреда), 55 виших народних (са 2 разреда) и 186 грађан. школа (са 4 разреда); а 16.657 осн. нар. школа. Мађарски предавајући језик био је у 12.126 школа, а у 7172 други. Те године је било у тим школама 21.918 учитеља и 3587 учитељица. Учитељских школа је било те године: 54 мушке и 17 женских са 3378 ученика и 1537 ученица. Надзор су водили над овим свим школама: 64 државна школ. надзорника Мировину су примали те године: 1232 учи теља, 1685 учит. удовица и 2122 учитељ. сирочади а издато им је свега: 393.852 Фор. Мировински фонд износио је крајем 1892. г. 9,668.444 ф. Порастао је те год. са: 773.244 ф.

ј У Дебрецину је одржана ових школ. Ферија I изложба учила, коју је иосетио и сам кр. уг. ! министар просвете барон Лоранд Етвеш. Кнез нримас Васари отвара у Будаиешти ; на заводу епглеских госпођица ове школ. 1 894 —5. год. женску учите.љску школу за грађапске школе, ! која ће трајати три године и имаће као и др: жавна јавност. Примаће се у њу свршене при! правнице за основ. нар школе. Ксенија Завод Цар руски основао је у Пе, т, ограду за 350 сирочади руских великаша је! дан виши женски завод који ће носити име ње! гове сад удате ћерке Ксеније. На нетроградском свеучишту отвара се ове школ. године нарочито одељење за образо! вање женских лечника, које ће стати државу 63 000 рубаља. Женске ће се ове употребити на јавним и државним болницама. Свеучиште у Хали славило је нрошлог ме сеца своју 200 годишњицу, коју је поздравио и сам цар не.мачки Вилхелм Ш За забавиљу добротворне задруге Срнкиња Новосаткиња изабрата је гђица Даринка Калићева бивша мостарска учитељица.

Штатути добротворне Задруге Срикиња Панчевкиња враћени су истом друштву са неким примедбама, које ће ово друштво, по свој прилици, усвојити, но међутим привремено дела иста задруга на својим целима. Хигијенски и демографски конгрес у Будапешти довршио је прошле недеље своје седнице и чланови његови разишли се кућама. Неки део тих гоетију посетио је и Београд и београђани су их свечано и сјајно дочркали. 0 раду овог кошреса донеће наш лист опширнији из вештај, који се већ у овом броју отиочиње. Невачко другатао „Венац“ из Панчева учинио је нре 14 да а излег у Нови Сад, где је лепо дочекано и угошћено

Вр. 9 ЖЕНСКМ СВЕТ

139