Ženski svet

СКУПИ ТАМНЕ ВЛАСИ.

ЖЕНСКИ СВЕТ.

Ш л’ је диван мирис цвет Obfi) Овај женски свет! Он нам даје срцу креп, Души нови лет. Жена! . . . Доста рећи то, Да се друго зна; Из те речи бисер кам Неоцењив сја.

Београд

с Ј(н к Упи тамне власи ти раскошна ноћи, Склон’те очи звезде; цвеће мирно буди ; Мени ништа не ће заменити моћи Кад ја тихо клонем на њезине груди, И диже ме талас и силе ми стреие И лије се мирис с косе с лица бела, Видим тако близу две звездице лепе Ко да небо стоји врх мојега чела . . .

Ленскій.

Кад је Госнод ствар’о свет, Створи цветак тај, Па Адаму рече: нај Цео земни рај ! . . . И сада је овај цвет Заношљиво леп; Ал! из њега ко и upe Вири змијин реп!

Др. Казбулбуц.

ЧИТУЉА.

’t Љубица Драшковића једна од најодличнијих и најинтелигентнијих Српкиња у Далмацији, преминула је у кругу своје породице на Усековање о. г. За њу вели „Српски Глас“, да је то губитак не само за породицу и место, него и за народ, јер она је још као девојком купила народне песме и оиисивала народне обичаје, те предавала у штампу у „Српско-Далматински Магазин“, који је уређивао данашњи владика боко-которски Г. Герасим Петрановић. И кад се удомила у Книну и пород изродила. није се у њој никада угасила љубав књизи и рбду своме Предњачила је међу другима у сваком општем послу. Заузима се за српске забаве и српско дилетантско друштво, учећи млађе, храбрећи све примером и веселим разговором. Била је кћи сеоског свештеника и изобразила се сама читањем књига. Нека је слава и вечна усноиена овој заслужној Српкињи! t Танасије Јовановић казанџија и председник задруге Срба занатлија Новосађана, таст г. проФесора Стеве Милованова, вредан, уредан, поштен човек, иобожан хришћанин, добар Србин пре.гинуо је нанрасно 5. (17.) септ. о. г. у својој 67. години живота и отишао је тако 14. дан за својим верним другом, да ужива вечно блажен ство. На гробу се опростио с њим у леним и дирљивим речма одборник задруге rocu. Ђока Крушедолац, обележивши у кратко заслуге покојникове за задругу овдашњих занатлија Срба. Лака му била црна земља! t Сижа Ајваз, српски народни учитељ у Вел. Кикинди, преминуо је 10. септ. о. г. после дужег боловања у својој 52. год. живота, а 32.

години службовања. Покојник беше човек бистре главе, способан наставник, који је и на књижевном, журналистичном пољу с успехом оиробао свој дар. Он је уређивао више година месни лист „Орао“ и покренуо данашњи лист „Банаћанин“, те га са болести своје нанустио пре две године Писао је чланке и дописе и у другим листовима поучног и педагошког садржаја Био је одан своме сталежу и сваком његоФом књижевном подузећу била је цел, да учитељство диже, брани и слави. Вечан му спомен био! t Ннкша Градић На измаку месеца августа о, г. испустио је своју племениту душу у 67. години живота Никша Градић, властелин и песник дубровачки. Покојник потиче из јсдне од најстаријих српских породица и властела. Још за време Неманића беху то славни и виђени људи. Његови су стари били у двору Цара Душана Силног сведоци величине и славе српске. Покојник је писао у „Новој Зети“ позоришни комад: „Дјевојка Справљеница“. а нисао је чланке и дописе у „Српском Гласу“ и био је истина Србин али је пријатељио слози Срба и Хрвата. Нека му је трајна успомена у народу! t Василије Чуиић парох ст. Футошки нреминуо је 28. септембра (10 окт.) о г. у својој 55. години живота. Покојник беше савестан у служби и врло честита и иоштена душа, те га је с тога свако волео и љубио, Мир пепелу његову !

НОВИ КАЛЕНДАРИ.

Изишли су из штамне, и могу се добити ови календари: 1. Срнски великокикиндски илустровани

Бр. 10. ЖЕНСКИ СВЕТ

159