Ženski svet

календар за годину 1895, уређује Љубомир ЛотиИ. Година иетнаеста. Издање ериске књижарнице Јована Радака Садржај у књизи за народ: Срећа и време, песма. Вештица, црта из с—чког Летописа. Књига и народ. Спаљење моћију св. Саве, песма. Шта је то меница? Истим иутем, ириповетка. -- Краљевић Марко и Аранин, срп. нар. иасма. Преглед књижевности за народ. Мајка и драга, иесма. Белешке з., иривреду и дом Описи уз слике. Мисли, a®oризми. Шала и забава Вашари. Огласи. Цена је овом календару 26 нов 4 2. Календар Српске Манастиреке Штам парије за просту годину 1895. У поучно-забавном делу има ових чланака: Свети Јован Златоуст. Срби свеци. Сан је лажа а Бог је истина. - На прагу другог шивота, приповетка. Искрена реч нашим земљоделцима. Реч-две о сриским сватовима. Српска народна имена. Поуке из пчелар ства. Правне поуке Статистичке белешке о Србима. Уротп Предић српски сликар. Ђорђе Крстић академски живописац Вашари. Огласи. Цена је овом календару 40 новчића. Као што се из овде изложеног материјала види, оба су ова календара украшена богатим и разноврсним материјалом. Кад се при томјош узме у обзир, да су код првог календара суделовали поред ваљаног уредника, још нроФесор А. Јорговић, Др Сава Путник, Мирољуб, иознат из листа дечјег „Споменак“, и Л. иознат из „Банаћанина“ ; онда се стиче и поверење, да је и градиво иоменутог в. кикиндског календара добро обрађено и за ширу публику прикладно иоређано, те се ио томе та књига може с пуним иоверењем пружити публици на употребу. И други Жанасирски календар улива поверење у добру израду његовог материјала. У овај календар су суделовали још онробанији књижев ници наши, као што је: нрота и ректор богословије г. Јован Вучковић, парох сентомашки г. Ђура Страјић, проФесори: Стева Милованов, Андрија Матић, Тихомир Остојић, Јован Живановић, и приповедач Сима Матавуљ. Овај календар, поред поучног дела, има назначена имена свију наших виших аутономних власти у митрополији карловачкој, и свију средњих и виших наших иросветних завода. Оба календара имају лепе илустрације, те су и са тога занимњивији а уз календарски део има и листа за домаће примање и издавање. Упада у очи, да у овом манастирском календару нису штампани празници црвеним словима као иначе; а то је, по нашем мишљењу, погрешно, јер сс свет већ навикао, да само оне свеце сматра за велике, који су црвеним сло-

вима штамиани, те ће се бунити свет. И ако су свеци и празници крупннјим словима, опет ће бунити, јер су крупнијим словима штампане и задушнице и имена месеца по нов. кал. Ио нашем мишљењу, ваљало би то до године изменити. И цена је, за оба календара, умерена, те и та страна препоручује обе ове књиге. —н.

ОДГОВОРИ.

В. у С. Песме ми се допадају, и ако не све али сам иретриан и таким радовима, па не могу да дођу на ред. Што је год боље, ући ће. Поздрав! М Д. Ж. Петровац. Тиче се нашег листа, а он није спао на таку рекламацију, те не можемо штампати.

НОВЕ КЊИГЕ И ЛИСТОВИ.

Сриска Читанка за средње школе. Књига ирва, за 1. и 11. разред. Саставили Сретен Пашић проФесор параћинске ниже гимназије и Милан Шевић проФесор 1. београдске гимназије. У Београду. Државна Штамиарија Краљевине Србије. 1894. Накладом књижарнице Велимира Валожића. Цена 1 60 дин. 0 овој читанци говорићемо други пут. Вртарски Весник семенарске и вртарске трговине Воина Јовановића у Новом Саду. Српска Манастирска Штампарија у Новом Саду. Ова трговачка радња издаје оваке књижице че тир пута годишње Ове године је ово друга јесења евеска и препоручује се пажњи наших Срба и Српкиња, које се баве баштованском и семенарском радњом. Од Књига за народ, што издаје „Матица Српска“ из задужбине Иетра Коњовића, изашла је 45. и 46. свеска под насловом : Љубите ири роду! по К. Вођицком и Ј. Етингеру израдио Рајко I. и 11. Цена 10 новч. свакој свееци „Звезда 44 тако се зове нов књижевни лист сриски, који је почео издавати у Београду иознати приноведач српски Јанко Веселиновић Лист ће доносити песме, приповетке, поуке и шале, а излазиће сваки дан на читавом табаку.

ЈАВНА ЗАХВАЛА.

Гђа Љубица удова Радишићка из Сегедина, бавећи се код евојих сродника овде у Мехали, на Крстов-дан ноходила је и нашу св. цркву. Том нриликом уверивши се о јадноме стању и положају овдашње цркве, имала је милост даровати 100 Фор. а. вр. као добровољни нрилог овој св. цркви. За пријатну дужност сматра ова општина, илеменитој народној добротворци, своју дубоку захвалност овим нутем изјавити, желећи јој : најобилатијега здравља до суђеног часа. Слава -јој ! и живила! У Мехали, 20. септембра 1894. Стева Исток, иредседник М. СтојковиИ , перовођа. Јоца Стојков, тутор.

160

Сриека Манастирска Штамприја j Новом Саду

ЖЕНСКИ СВЕТ Bf. 10