Ženski svet

ларству од проФесора А. М. Матића, свештеника Милутина Гавриловића и богослова Ивана Маширевића. За пољску привреду написао леп чланак г. Светозар ЛБ. Гавриловић. „Златна зрна за ратаре“ написао Милутин Гавриловић све штеник; а „Две болести винове лозе“ ученик више екон. школе г. Милан Томић. Моетарско вино од Мил. Има ту и леиа збирка народних умотворина из збирке г. Веље Радојевића, Н. Н. Херцеговца, Н. Т. Кашиковића и Јевте. И олике су све леие, а разноврсне, те привлаче гледаоца и упознају га са млогим нашим заслужним мужевима, књижевницима и вештацима. Слике вароши и предела, махом су из наших српских крајева, те су за нас занимљиве и миле. Цена је овом календару 50 н. а. вр. —н. Сличице из сеоског албума. Написао Јован Протић. Земун. Штампарија Јове Карамата. 1894. Цена 50 н. Писац нам износи овде слику из сеоског живота, који се догађа у вишим сеоским круговима, а који додирује и онај нижи ратарски свет. Из ових сличица видите у живим бојама приказане догађаје у породичном животу, општинским приликама и друштвеним одношајима. Слике су верне и лица у њима тако добро фотографисана, да их човек чисто очима гледи. Са овим књижевним радом можемо г. Јована Протића уврстити међу наше боље приповедаче. н.

ЧИТУЉА.

f Александар 111. цар руски опростио се с овим светом у четвртак 20. октобра (1. новембра) о. г. у Ливадији, на Криму, у 2 сата и 15 минута после подне у својој 49. години живота. Њега оплакује цело велико руско царство, сав словенски, сав православни и сав образовани свет, јер он не беше само добри отац своме народу и својим поданицима, него још велики пријатељ целог човечанства, што за сво време свога нладања није во дио у рат своје сннове, ма да је имао за то више прилика и повода, а није пустио ни другим државама да се бију и крваве. јер је највише од његове воље зависило. Па ипак је више урадио за своје поданике и боље унапредио своју државу, него да je оевојио краљевине. Нека му је слава и вечна успомена међу свима поштеним и добрим људма!

КЊИЖЕВНЕ ВЕСТИ.

„Вршачка Кула“. Од октобра месеца о. г. почео је ионово излазити у Вршцу под горњим насловом недељни лист за материјалне и просветне интересе. Власник му је и одговорни уредник г. Мита Поповић. Цена је годишња: 8 круна, па по године, половина тога, а на че тврт, четвртина Рукописи се шаљу уредништву, а иретплата „Артистичком Заводу“ удове Ј. Е. Кирхнерке у Вршац. Изишло је до сад 4 броја и рекли би, да ће добро застуиати месне и народне интересе; само примећујемо, да се на језик врло мало обзире. „Српски Преглед“. Г. др. Љубомир Недић, нроФесор на београдској вел школи, јавља, да је у друштву с неколико пријатеља замислио покренути од почетка идуће годнне нов књижевни лист иод горњим насловом. Лист би излазио двапута месечно у свескама од 4 табака и доносио би чланке, приповетке, књижевне штудије, песме, чланке из науке, или из друштва, књижевне нрегледе и белешке, позоришне прегледе и хронику. Цена ће бити на годину: 20 динара (10 ®op.), на по и четврт године, половина или четвртана тога. „Луча“. Друштво цетињско „Горски Вијенац“ хоће од нове 1895. г. да издаје под овим насловом књижевни лист. Излазиће у месечним свескама од 2 3 табака а вредиће годишње за све српске земље: 2 Фор., а за етране 3 ®op. годишње. Претплату, рукописе и све остало ваља слати на друштво „Горски Вијенац“ на Цетиње (Montegro). Изишла је у елегантном издању нова књига „Бранково Вече“, споменица о прослави педесете године „Ђађког растанка“. Издала „Књижевно-уметничка заједница“ у Београду. Може се добити у књижари Браће Јовановића у Панчево по 50 нов комад, а књижари и препродавци добијају 20°/ 0 рабата. Ко пошље 60 нов. добија књигу Франко а за 70 у препорученом завоју. Изишао је: „Голуб “ Лист за српску мла деж. Бр. 20. Год. XVI. „Голуб“ излази у Сомбору два пута месечно на целом табаку велике осмине са сликама и стаје годишње 2 Фор или 5 дин. Уређује га Јов. Благојевић учител> срп. више дев. школе а издаје књижарница Миливоја Каракашевића, којој се и претплата шиље. Лист се не даје ником на верееију. Још се могу добити сви бројеви од иочетка ове године. Изашла је 7. свеска књиге: „Племић и жена из народа“. Шведска приповетка Марије СоФије Шварц, коју преводи с немачког Иван М Матић у Загребу. Цена је свакој свесци 10 н. илиједног кола од 5 свезака: 50 н. Иретплата се шаље: Српској Штампарији у Загребу.

176

Српска Манастирска Штамприја у Новом Саду

ЖЕНСКИ СВЕТ. Бр. 11.