Ženski svet

ЖЕНСКИ СВЕТ.

ЛИСТ ДОБРОТВОРНИХ ЗАДРУГА СРПКИЊА.

У СПОМЕНИЦУ.

пријатељици Смиљи Бр........

Ж’о пролетња ружа иста, Ти си Смиљо драга, Душа ј’ твоја чиста И ко мелем блага Стазом младога живота Много с’ трње плело Зато с 5 права пута, Ништа т’ није смело.

Вуковар, 23. октобра 1894.

Много с’ пута чемер-чашу Херојски попила. Потом с’ види права Да с’ Српкиња била. Девиза ти свагда беше, Моли с’ Богу ради! Тако т’ више пута Ирошли горки јади.

Поштење ј’ прва врлина, Што Српкињу краси, А живот нам чува, Да се не угаси, 0 па зато драга даље, Истом.стазом греди Свака Српка мала Нека теби сљеди. Вера.

НАУЧНА ЋЕРЕТАЊА.

Saiu, мати, никако не могу да појмим ове наше јаузнове. Кад год дође време, да морам куда са Вама на њих, ја ее три пут згрозим, ма да Вама никад несам о том хтела рећи; а кад је код нас тај несретни реванш, онда, верујте, најволела бих, да и несам код куће. Ја не знам. да ли је то увек тако у нашој вароши било, у што чисто не бих смела веровати, јер би ми онда непоњатно било оно узвишено родољубље, које је из наше средине озаривало цело Српство. Тако је ословила Душица, која је тек навршила

Од дра Николе Вучетића у Шапцу.

осамнаесту, своју матер Анђелију, износећи из друге собе кутију са каФом за куварицу. Како мислиш тн то кћери? Ето, како. Скупе Вам се и млађе и старије госпође, па и девојке: јаузнује се, воде се празни разговори, можда још која и засвира, и то ти је све. Ево већ две три године, ја на јаузну још не чух, да се поведе разговор о каквој општој користи или каквој научној ствари. Ве разумем, да се млађе госпође ни за чим узвишенијим не заносе, Зар несам ја uo*

БРОЈ 11. F НОБОМЕ САДУ, 1. НОВЕМБРА 1894. ГОД. IX

ИЗЛАЗИ СВАКОГ 1. ДАНА У МЕСЕЦУ НА ЦЕЛОМ ТАБАКУ.

ВЛАСНИК,: ДОБРОТВОРНА ЗАДРУГА СРПКИЊА НОВОСАТКИЊА. ИЗДАЈЕ И УРЕЂУЈЕ: АРКАДИЈЕ ВАРАЂАНИН.

Цена је годишња 1 Фор.; sa Србију 2‘/ а динара. Рукописи и претплата шаљу се на уредништво.