Ženski svet

недостатци које нримитивније справе немају? Рекли би, да савршеније справе имају баш по крај својих. бољпх страна и неке рђаве стране, које их прате и са њиховим развијањем и оне расту. Да расветлимо то неким примерима. Жижак је ироста справа. Метне се у ма чега мало масти или зејтина, завије се парче крпе или памука, метне се унутра и запали.- Ето жишка. Ако га случајно иревалимо, он ће се угасити Свећа је тако исто проста сирава, па и она нема никаквих опасности. Но да ли је и петролеумска лампа, која је већ врло комплицирана; да ли је и она тако безопасна? Зар не чујемо и не читамо често како се догоди овде или онде каква несрећа због експлозије петролеумске лампе. Или гас за осветљавање, чије прављење је већ врло склопљена ствар, који још јаче светли од петролеума, зар он није кад - кад опасан ? Зар не можемо чути или читати, да је овде или онде се догодила експлозија гаса, и то још много јача и опаснија него са петролеумском лампом. Зар на послетку електрична светлост, која је јога савршенија од гаса за осветљење, нема исто тако својих рђавих и опасних страна. Зар нисмо баш скоро читали, како је у Београду свалио ветар жице од електричног трамваја и бацио их доле на телеграФСке жице, и како су тај силни потрес осетиле телеграФСке станице чак у унутрашњости Србије. А зар је један раденик страдао, који је случајно руком дирнуо, или иогом стао на жице које служе електричној лампи. Кад справу какву усавршимо, она понесе Нови Сад.

собом и још увећа и своје незгоде, па тако је то и са справама за осветљење. Како нагпе домаћице највише употребљују петролеумске лампе, то се њих највише тичу оне незгоде, које те лампе имају. А код таких ламиа обично је у првом реду крив рђав петролеум. За то домаћица није ништа уштедила ако је купила јеФтинији петролеум, шта више у јачини светлости је изгубила, пошто рђав иетролеум рђавије и светли. Осим тога је пун запаљивих гасова, од којих и произађе експлозија. Петролеум треба да је врло чист, да је добро раФинован. Дољњи део лампе, у коме петролеум стоји, треба да је што већма удаљен од пламена; а пламен да је са што више ваздуха у додиру. За то су добри гаупљи фитшви, ту је сагоревање нотпуније, а светлост јача. Што је пламен даље од петролеума, тим ће се мање овај загрејати, и мање гасова излазити из њега. Разуме се, да лампа мора потпуно затворена бити, да таки гасови из ње не могу на поље излазити. Пламен треба да је миран, да не пуцка, јер то је већ рђав знак. При куповању како лампе тако и петролеума не треба гледати на малу разлику у цени, јер осветљење је врло важно по живот и рад а и здравље човечије, па ту ваља добро пазити, јер човек велики део века проведе гледајући и радећи крај вештачке светлости, па бар нека удеси да му је осветљење добро, јасно и безопасно. А ко не мора крај вештачке светлости радити, за тога је најбоље ! JLa .

БЕЛЕШКЕ.

ИЗ ШКОЛЕ.

ЗАРАД ЗДРАВЉА.

Освећење нове школске зграде. Његова Светост патријарх српски Георгије Бранковић подигао је о свом трошку ново школско здање у Белом Брду, селу свога патријаршеског властелинства. Ова је зграда свечано освећена 23. октобра о. г. у присуству заступника патријаршеског г. Др. Милана Максимовића, управитеља даљског, и заменика глав. школског реФерента, Високоблагородног г. Николе Ђ. Вукићевића. Поред здања овог даровала је Њагова Светост у помоћ за издржавање мушког учитеља: 6 јутара ораће земље, а издржавање учитељице за ту школу примила је Његова Светост на себе. Ови дарови наменењи општем добру народа нашег изазивају у грудима нашим захвалу и усклик живела Његова Светост ! Девојачки Инштитут Царице Марије на Цетињу навршио је на Ваведеније о. г. 21. новембра о. г. 25 година, како је отворен, и завод се био спремио да свечано прослави тај дан,

али због смрти цара руског Александра 111. одложила се свечаност за догодипе. На свеучишту будиипештанском има ове гакол. 1894- 5. год највише слушалаца уписаних од свију досадањих година. Уписало се равно 4000, од којих су 2500 правници, а 1500 оеталих струка: медицинара, филозофи, Фармацената и богослова.

Ракија као лек против кијавице. Немачки медицински лист, што излази у Бечу наводи по дру X. Kerris Xanten а, да се кијавица може најлакше отерати обичном комадаром ракиЈОм, и то овако: ваља усути на длан те ракије па шмркати у нос. У ирви мах ће палити она нос, доста јако, али ће то на брзо попустити ; ал ће уједно и течност одмах престати ићи на нос. Појавили се кијавица поново, ваља и шмркање ракије поновити, и по казивању тога лекара, који је сам то опробао, престане сасвим кија-

Бр. 12. ЖЕНСКИ СВЕТ.

181