Ženski svet

Тур. Бечејкиња.

нема коме. Скупштина увиђа и сама, да су разлози одборски доста основани; али ипак неће да се уиушта у решавање овог предмета, док не стигне решење цркв општине на представку овозадружну у погледу веће приномоћи и евентуално примање саме школице у своје издржавање. Ако до априла месеца о г. не би стигло од општине никакво решење на ову ствар и у том случају има се сазвати ванредна скупштина, да ово важно питање узме засебно у претрес. Прорачун је примљен у свој опширности, како га је одбор донео и како је у прошлом броју овог листа изнешен ; само је остао про рачун о забавишту нерешен до ванредне скуиштине. Часнице, ирегледачице и одборнице биране су све досадање једногласно и даље за идућу годину, односно на две године. За потписивање записника скупштинског од ређене су: гђе: Љубица Димовићка, СоФија Пушибрк и Ирина Барако. На крају је прочитан брзојавни поздрав кра гујевачког женског друштва, потписан од његове председнице Милеве Киницке. који је отпоздрављен с бурним: живеле Крагујевкиње!

На концу прошле и на почетку ове године част има управни одбор ове задруге, као и до селе, да поднесе извештај славној скупштини о своме раду у минулој години. Ко је ма и само површно и летимице пратио рад наших женских задруга у последње време, морао је, ако је иоле одан идеји женског оваког удружења, с тугом и великом бригом констатовати, да је тај рад можда тек с малим изузетком ударио у натраг. Читамо по новина, како се овде једва могла одржати скуиштина, јер се чланице не искупише у доволшом броју; онде опет, како се са нехата и немара чланица ни толико не искупише, да би се скупштина могла одржати, и томе подобне ствари. Не ћемо да иснитујемо даље, где лежи узрок овим жалосним иојавама; нећемо, јер није ни потребно. Узрока дубљег и даљег и нема. Узрок тај већ смо мало час изрекли. Доиста би здраво жалосно било, кад би се и у женским нашим задругама обистинила она несрећна појава да се у нас свако одушевљава само за ново и само за то, што је ново; а чим ствар мало изгуби од својих нових чари, а ми малакшемо, а добра ствар страда и пропада. Управни одбор ове задруге не може да се оглуши према тим жалосним појавама, тим мање, што се та иста појава опажа баш и у крилу саме ове наше задруге; него мора с болом у души ту иојаву да констатује и да према њој обележи своје становиште.

Становиште управног овог одбора је нак то: да свака, свака Српкиња, у чијим грудма куца срнско срце, и у чијем срцу се још није уга сила и последња варница оног топлог српског родољубља, које је родољубље соколило веко вима наше иретке на велика дела и подвиге за свој народ: мора и дужна је да ирегори и на страну баци сваки ситнији обзир, да у извесним ириликама и по нотреби и увреду отрпи, па да се својски, топло и одушевљено заузима за племениту задаћу своје задруге, да се упише за чланицу њену; да марљиво купи чланове редовне и иотиомагаче; да отклања рђаво мишљење, ако би се такво где по друштвима о за друзи разносило; него да о задрузи својој добро мишљење у друштва уноси и тако задрузи својој пријатеља тече и на њезину напретку ради. После овога прелазимо на рад управног одбора у 1894. години. Задружна благајна давала је сада већ покојној Љуби Црквењаковој, сиротој удовици одавде, до 21 маја 5 Фор. у један иут, а од тада до њене смрти no 2 Фор. месечне милостиње. На иозив овдашњег одбора за оснивање општ.ег дечјег забавишта у Шушању, задруга се није могла одазвати онако, како је с те стране жељено, т. ј. да ступи у ред оснивача; јер јој то њена средства не дозвољавају; али је одбору том, с обзиром на човекољубиву цељ његову, једаред за свагда из задружне благајне упутио овај одбор 5 Форината. Прошле године било је у нашем српско народно позориште и ту је давало представе. На позив месног иозоришног одбора наш се одбор с највећом готовошћу ставио на расположење позоришном одбору за купљење нретплате на позоришне представе и чланице одбора Фактичио су кугшле претплату по Бечеју и по Врањеву. При поласку народног иозоришта, ишле > су две чланице, и то потпредседница гђа Ка тинка Р. Стојковићка и одборница Наталија Ја ковљева те продавали улазнице са веома леиим успехом. Гђа Даница Радивојевићка одборница са чланицом Милом Ранковићком ишле су опет по Врањеву те су и тамо продавале улазнице, опет са леним одзивом, тако, да је та последња представа „Концерат“, са омиљеним комадом „Љубавно писмо“, била најјаче посећена од свију представа. Даље је скупштина једногласно при хватила иредлог иотпредседнице, да се заиатрон, „Мала госиођа “ узме као што светкује задруга Новосадска и Панчевачка те ћемо у један дан, и ми овде светковати - са сестрама Новосадкињама и Панчевкињама. 17. септембра прошле године претриело је овдашње српско друштво осетљив удар, којије и нашу задругу окрзнуо. Тога дана преминуо је честити овдашњи Србин, родол>уб и велики ревните.љ ове задруге, Аца ПодгорчиИ , који је задрузи свагда делом на руци био, све рачунар-

44

ЖЕНСКИ СВЕТ. Бр. 3.