Ženski svet

стекле лепа гласа. Оно, о образовном стању словенског женскина, написаће женскиње оних народа. Календар ће изаћи у повећем Формату на врло финој артији и изнети пуних 10 табака. Цена му је у меком повезу 70 н. у лепом илатненом: 1 ф. а. вр. Тога ради обраћа се исти господин пријатељеком молбом на све наше Српкиње, особито пак на наше Женске Задруге, да би му изволеле обилатим одзивом својим омогућити, да им може ову корисну књигу иружити. Новац не тражи унаиред, само имена оних, који ће календар по 70 н. или ио 1 ®op. хтети узети. Мора се тачно обележити, ко у каквом новезу жели књигу имати. Да бих могао подмирити све трошкове око издавања, треба му најмање 2000 иретплатника; без толиког броја не може бити ни сиомена о каквом нздавању. Али је све то нужно, да зна најдаље до 1. јунија т. г., како бих могао благовремено удесити све што треба. Обраћајући се, тако пријатељским позивом на све нашс родољубиве Српкиње и њихове Добротворне Задруге, моли их, да се за скупљање претплатница и претплатника до рsшнога времена својски заузму, иа кад скупљање заврше, да му снисак имена доставе. За скупљање нретплатника устуиа десету ки.игу у награду. Позив на иретилату. „Орпско Ог n Д&/!0 за за које је већ јављено иреко „Гласа Црногора“ да је уљегло у штамиу, бити ће готово и разаслато претплатницима о Ђурђеву-дану ов. год. Претплатна је цијена „Српском Огледалу“ 1 ф. За уредно пошиљање илаћених наруџбина јамчи потписата Унрава. Имена претплатника, која нам стигну до 1 ог Аирила ов. год., донијећемо штамнана у „Срискоме Огледалу“ онако, како их г. г. скупљачи у овој листи, или њеноме препису, запишу. Усљед тога преноручујемо г. г. скуиљачима, да тачно обиљеже име и ирезиме своје и својих уписника, а тако исто ко жели и звање у које се налази, или име и ирезиме онога за кога се претплаћује. Скупљачима дајемо сваку једанаесту књигу на дар. Наруџбине уједно са новцем итиљу ее на адресу: Управа Књ. Црног. Државне Штамиарије Цетиње (Cettigne Montenegro). „Краљ Идип“ превео с грчког Никола Јовановић учитељ у пенсији. Књига је штампана на финој пергамент хартији најленшим слогом. Чист нриход намењен је „Босанској Вили ‘. Књига је готова и одмах се може разаслати г. г. уиисницима Ко жели да се ирими за продавца нека нас што ире извести. На 5 књига 25 а на више 30°/ 0 рабат. Ценаје утврђена 1 д. 50, за АустроУгарску lA/з круна, која је према самој изради врло мала. Надамо се, да ће само дело, а и циљ ради ког се штампа, привући пажњу нашег чи-

талачког све/га. Пожаревац, 10 Феб. 1895 г. Издавачи: Др-д Ј Чечелски ђак бечког свеучилишта. М. Јовановић Фармацајт. Адреса Јаро у.таву Милосаву Пожаревац I .ЛГјТпсни ињижевници написао Мита Калић про из задужбине Петра Коњевића. Од књига за народ ово је су описани: Бук Врчевић Бура Јакшић Ђорђе Малетић Др. Јов. Суботић Димитрије Матић Јаша Игњатовић Александар Стојачковић Ђорђе Рајковић Корнелије Станковић и Богобој Атанацковић. Српско учитељски календар за 1896. годину. Г. Ђурић уиравитељ срп. учитељске школе у Пакрацу и г. Јов. Јанко Кнежевић тамошњи учитељ, објавили су, да ће издати ове године први срнски учитељски календар за 1896. год. у коме ће се изнети имена српских учитеља и учитељица митронолије карловачке и више чланака из педагогије и школског живота. Цена је календару 50 н Надамо се, да ће учитељство наше прионути око растуривања овог првог календара учитељског Догматичко богословије ирви део. По трећем издању превео и иопунио протосинђел и проФееор богословије карловачке г. Митро Фан Шевић. Кгвига износи 20 штампаних табака, а цена јој је 4 круне (4 динара за Србију) Прет плату ваља слати на преводиоца у Карловце. Други део ове књи-ге изићи ће за кратко време. Скунљачи добијају 11. књигу на дар.

ЧИТУЉА.

f Катарина уд. Ђорђевића онште поштоваиа старица у Суботици и мати г. Средоја Ђорђевића сенатора варошког и Младена Ђорђевића инншектора краљ. сриске држав жељезнице, пре минула је ових дана, у својој 70 години живота. Јlака јој црна земља и вечна успомена! Даринк i Димитријееићева принравница 11. разреда српске учитељске школе у Сомбору, родом из Титела, добра и примерна ученица верна и љубљена другарица, подлегла је сувој болести 23. Фебруара о. г. у својој 18 години живота. Лака јој црна земља!

ПРИЈАТЕЉИ НАШЕГ ЛИСТА.

Гђа Сивета Пантелићка из Дол> Тузле платила је наш лист за две добре ученице у Гра чацу, кДи се тога ради шаљу на управу жен. школе у Грачацу. ђа СОФИЈа Димићева из Нов Сада платила je у сномен своје нок. сеетре Јелене Југа и наше бивше сараднице један примерак нашег листа, који се даје ученици II р. више девој. шк ле новосадске Мирослави Бошњаковићевој. Гђа Ачекса д а Каћанска пароховица из Кулпина плат.ила је наш лист за срп. осн нар. школу у своме месту. - Хвала им !

64

Српска Манастирска Штампарија j Новом Саду

ЖЕНСКИ СБЕТ. Вр. 3.