Ženski svet

месечно сваког 15. и 30. Цена је за све крајеве на годину 4 Фор., на по године 2 Фор Ђаци добијају лист за 3 Фор. Претплата и рукоииси шаљу се на уредништво. Неплаћена се писма не примају. Рукописи се не враћају. Писма из Србије маркирају се са 25 пара дин Позив на претплату. Срби браћо! Након мога двогодишњег рада на пољу српске појезије7 ево се одлучих да издам моје прве и најмилије пјесме. Зваће се „Први цвијетакЦ а биће их свију 40. Књига ће ее диј-лити на три одељка. 1. Родољупке, 2. Оде, 3. Разне. Пошто ја немам довољно новчаних средстава за издавање истих, то сам у нади 7 да ће моја Србадија, нарочито браћа Босанци и Херцеговци; потпомоћи наумио исте издати путем претплате. У тој нади 7 велим 7 и загазих у овај тешки посао; па сада браћо Срби помозите 7 ако вам је стало до тога да се српска књига шири. Помозите браћо, Помозите људи’ Србадијо мила, Огњевите ћуди!. . С лијеним одзивом нретплате. не симо да ће те ми помоћи у томе 7 што ћете ми омогућити издање, него ћете ме осоколити и на дал,ни рад . . За то се и обраћам мојој милој Србадији ; браћи трговцима, госиоди свештеницима и учитељима; као и свим другим сталежима српским ; молећи најбратскије ; да се заузму око скупљања претплате, на овај низ сриских пјесама. За то ; браћо ; помозите, да би ова књижица што прије угледала свијета. Књига ће износити 76 стр. 8 ; а цнјена јој је умјерена: 30 новч. Скупљачима 'дајем једанаести примерак на дар ; пли без тога одаишљем књиге о мом трошку (franco). Имена претилатника гатамнаће се на крају књиге Књижарницама и другима који откуие повећи број књига дајем 30% рабата. Претплату вал,а слати једино на моју непосредну адресу: Богдан Р. Милановић ; Бос. Петровац. А сад ђе си год Србине брате ; цјелов ти на уморено ; али неклонуло ; свијетло срп. чело од У Боеанс. Петровцу ; на дан вел мученика Пантелију 1895. год. Вогдана Р. Миланови^-Крајгшника,

„Учитељ“ иедагошко-књижевни лист ; орган учитељског удружења. Уредник Д. Ј. Путникоковић; учитељ. Од овог месеца „Учитељ“ почиње петнајесту годину свога живота. „Учитељ“ излази два пута на месец у свескама од 3 4 табака. Стаје на годину 10 динара или круна. Претплата се шаље Главном Одбору, а писма, рукописи и књиге на приказ уреднику. За досадањих 14 година „Учитељ“ је довољно познат учитељству. Оцене ; које су излазилс у многим листовима ; повољне су, а често су и врло ласкаве биле. У овој години уредништво ће се бринути, да лист још више задовољи читаоце своје. То ће бити могуће тим пре ; што се хоноришу чланци штампани у листу. Коме би лист био 'непознат, пли би желео да му се пошље прва свеска на углед, нека само изволи јавити адресу ; па ће му се та свеска иослати. Даље се лист не може никоме слати на вересију. Београд 15. септембра 1895. год. Уредништво „ Учитеља. “ При завршетку листа стигао нам је: Српски учитељски календар за 1896. год. ког су уредили г.г. Јован Ђурић управитељ учител>ске школе и Јован ј. Кнежевић учитељ и свршени слушалац више педагогијеиз Пакраца. После календарског дела има богат материјал из школског живота и рада ; који ће занимати и нага варод оба пола ; те препоручујемо га нашој публици. Вреди 50 н. или 1 круну а. вр. Књижевна задруга у Београду разаслалаје својим члановима 7 комада књига и то: Антолологија дубровачке лирике ; Тамо амо но Истоку од др. М. Јовановића ; Песма Јов. Илијћа ; Драматски сииси К. Три®ковића ; Воденица на Флоси (две свеске) од Џ. Е. Лиота ; ирсвод Анд. Николића и Историја српског народа од ЈБ. Јовановића. Л». Ковачевића Невин осуђен ; приповетка и.з живота српског народа у Брањини (Барањи) написао М. Ђ. Ћосић срп. нар учитељ у Араду. Издање иишчево. Цена 50 нов. Шлампарија Јована Радака уВ. Кикинди. Књига је у лепом исдању изигала; а садржииа је занимљива и поучна.

ИСПРАВАК.

У 9. броју нашег листа стоји под приновет ком „Сиротиња“ да је приказана П. Б еш е ви ћу ; а треба С те в и 11. Б е шеви ћ у. Молимо да се исправи.

160

Штампарија сраске књижаре Браће М. Поповића у Новоме Саду

ЖЕНСКИ СВЕТ. Бр. 10