Ženski svet

данашње омладине и у срцима свију омладинских поколења урезао дубок и неизгладими спомен сећања, захвалности и поштовања, а код пријатеља омладипе, који познају и цене усталачки рад њен, изазвао

је осећаје примерног дивљења и трајног признања. Слава ти узоре српских трговаца! Хвала ти бесмртни добротворе београдске трговачке омладине.

ДОПИС.

Суботица .*) (Беседа добротворне задруге.) Наша је беседа од Фебруара месеца о. г. лено оиисана у свима овдашњим листовима, али те листове слабо чита наша шира публика, па сам рада да чује о њој похвале и наш „Женски Свет“ и његова публика. Наш Чика-Стева нризнат је говорник; иа и овога вечера није ни себе ни нас постидео. Удесио је тако свој говор, да је задовољио и неерпску публику, те му је тапшала и довикивала: Љивео, што је и заслужио.^ Од свирачица очарала нас Јованка Коњовићева. Већ њена мила и љупка појава задобија, а кад још гудалом загуди, пара нам чисто срце милим звуцима евојим. Друга мила појава беше на овој беседн гђа Вуја Недељковнћка, што је својим пријатним и извеџбаним гласом, измамила оиште допадање, Најчаробнија појава са ове беседе беше гђица Анђелија Павловићева из Панчева, која је свирком евојом изазвала изненађење Гђица *) Због нагомиланог материјала задоцнио је мало овај допис. Уредн.

Анђелија не свира само да осваја и плени, она привлачи к себи свог човека да с њоме заједно осећа и ужива. Њена је свирка мека, гипка, умиљата, као мајчина душа, кад грли и љуби своје чедо драго. Морамо признати, да је ова свирка оставила на суботичку публику трајне и миле успомене. х4ко ћемо нрави да будемо, оида морамо оплести венац признања и нашој Даници Коњевићевој, која је свагда готова била, да свој дар драговољно пружи на олтар нашој племенитој цели. Она је иа нашој беседи ступила у девојачки живот; а сад се на нашој беседи и опростила од публнке, која ју је тако радо слушала, и отишла у нове завичаје милог војна свог, да опет чини добра Српсву и народу. Нека је и у нов живот прати ошпта љубав и благослов који је и заслужила. Живела! Фрању Гала, нашег неуморног помагача и признатог вештака не знамо ми ни оценити; ми само можемо иохвалити ту оданост и л.убав, којом тај човек нагае друштво, задужује, да нас је обвезао за сва времена Слава му! Е.

БЕЛЕШКЕ.

ИЗ ШКОЛЕ.

ИЗ ДРУШТВА.

Медицинеки Факултет у Паризу, добио је од госпође ОдиФре 800.000 Франака поклона, и наредила је, да се први нриход од 24.000 франака, који ће носити овај иоклон, даде у именаграде оном, који изнађе лек против турбекуле (јектике.)

Земуњкиње су имале други дан Ускрса о. г. свој први састанак за установљење добротворне задруге, где су усвојили правила за удружење. Задруга против пијанетва и псовања. У Шајкашкој (у Бачкој) поникла је ове године нова задруга Срба; чији се чланови заверили, да неће иитп силовита нића, да неће псовати и друга

Бр. 5. ЖЕНСКИ СВЕТ.

71