Ženski svet

милијон примерака. Преведена је екоро на све језике у свету, имамо и српски превод од ље. Та књига је у велико утецала, те се трговина са робовима укинула. Изашао је од ње и „кључ“ томе роману ; у којој је показала ; како је то све истинито што тамо стоји. Кад је кроз Европу нутовала ; свуда су је са највећим одушевљењем дочекали и одликовали. После тога је млого писала ; но то јој све ни близу није толико славе донело ; шта више ; њен један спис о песнику Бајрону (Byron) ; у коме га у неповољној светлости износи ; изазвао је управо гнушање против списатељице ; особито у Енглеској. Но ири свем томе ; кад се њено име спомене ; одмах нам само њена „Чича Томина колеба“ засветли.

ЧИТУЉА.

f Ђорђе Јеврић ; парох сегедински ; бивши ђакон темишварски ; изабрани -ирота арадски и нротонамесник упокојио се иосле дужег боловања у Сегедину 23. јуна у 56. години евога живота. И опет је*један одличан свештенЦк легао у гроб ; који је био увек у оним нашим on штинама ; где је због страног света морао у свачем угледан бити. И покојник је увек доетојно евоје место испуњавао. То сведочи и оно велико саучешће и материјална помоћ не само од српске црквене општине него и од тамошње политичке општине и остале несрпске иублике. Покојник је био један од најинтелигентнијих сриских свештеника и вешт појац. Био је и посланик на сабору у Срем. Карловцима. Након себе је оставио удовицу и седморо деце. Бог да га прости ; лака му земљаивечна успомена!

ЈАВНА ЗАХВАЛА.

Славна Добротворна Задруго Српкиња! Кад сам иступила из овдашње грађ. женске школе и ступила у овдашњу државну ирепарандију, благонаклоношћу Славне Добротворне Задруге получила сам стипендију од 60 Форината годишње. Изучила сам I. ? П. ? 111. и IV. разред. Ове нак школске 1895—96. године свршила сам суботичку државну ирепарандију и добила учитељску дмплому с добрим успехом ; којом ћу комис-

товати на које учитељеко место и Божијом помоћу; надам се ; да ћу и получити и тим до свога ухљебљена доћи. Јављајући ово Славној Добротворној Задрузи; за иријатну дужност сматрам захвалити се најучтивије и најпонизније на милости ; којом сте ми доброту имали стипендију подарити, те омогућили ме ; да до жељене цели дођем. Уједно да ме задржите у доброј усиомени ; а ја од своје стране Славној Добротворној Задрузи обећавам, да ћу за указану ми велецењену милост и помоћ Славној Добротворној Задрузи свагда и довека захвална и благодарна бити. Преиоручујући се и даље благонаклоности Славне Добротворне Задруге јесам и остајем. У Суботици, 10. (22.) јула 1896. год. Славној Добротворној Задрузи најпонизнија

Милева Димитријевићева, оспособљена учитељица.

ОДГОВОРИ УРЕДНИШТВА.

Госпођици К. Д. учитељици В. Ж. Шк. у Београду. Захваљујемо на послатом. Жао намје ; ако је когод могао и номислити ; да се она.ј одговор у бр. 7. под „Цв. у В.“ на Вас односи. Ми смо ваше радове увек са захвалношћу примали и у будуће ћемо примати. Млогима који нам гааљу ириповетке преведене молимо, да означе и име писца, јер ће тако уредник лакше моћи знати ; ако је можда која ствар у преводу српском већ гдегод штампана. Гђици 0. у П. У „Бранковом колу“ је бпо чланак о сада славл.еној Талијанци ; глумици Елеонори Дузе ; ако би хтели о њојзи још штогод да читате ; набавите књигу „Das Bucli der Frauen“ од Laura Marholm. A. Б у H. Ону Миксатову приповетчицу „Црвена звонцад“ добили смо у иреводу још пре неког времена већ од другог ; али нисмо је могли у листу донети због тога ; што је всћ у једној збирци српских превода Миксатових ствари штампана. (В. Бечкерек издање Св. Грчића).

128

Штампарија српске књижаре Браће М. у Новом Саду

ЖЕНСКИ СВЕТ. Вр. 8.