Ženski svet

ПЕСМЕ.

ТУЖАН СЛАВУЈ.

Тужан елавуј, тужан лети Кроз шумицс и кроз гаје Гају 7 шуми прича јаде, И претешке уздисаје. Имао сам милу драгу Баш ко анђо бјеше красна Бјеше дивна ко даница, Кад с’ истока сијне јасна.

Ах сјећам се... хтједе славуј 7 Чарној гори још да збори На срце му суза паде 7 На земљи се славуј створи ! Јеремија.

Она мене љубила је А ја б’ за љу живот- дао 7 Дође душман. трже цвјетак 7 Што је крај мог срца цвао. Ах и сад се сјећам живо 7 Успомене тога дана Ах ејећам се и тог мјеста 7 Гђе ми ј’ срећа узабрана!

ЛИСТИЋИ.

КЊИЖЕВНИ ПРИКАЗИ.

Велика споменица из Русцје. свеска прва. Писма из Москве са крунисаља Николаја II Александровића, руског цара и Александре Феодоровне; руске царице (са више слика) написао Арса Пајевић. У Нов. Саду. Издање књижарнице А. Пајевића 1896. године. цео чист приход ове књиге намењен је фонду Др Ђ. Натошевића за удове и сирочад учитељску. -- Цена 60. н. или 1. дин. 30. пара дин. Штампарија Ђорђа Ивковића у Нов. Саду. Арса Пајевић је познат својим живим 7 својим слатким и одушевљеним описивањем путописних црта и доживелих и виђених иризора. Ово му је четврта књига те врсте, која описује овогодишње крунидбене свечаности у Москви ; а уз то оиисује богатсво и лепоту Кремља и историчан манастир рускн св. Тројичка Лавра. Ко није никад видео Руса ; њихову ногању 7 њихов начин живота 7 њихову побожност 7 он ће из овог описа све то дознати тако потанко, као да је живео међу њима; а оне крунидбене слике и прилике указаће му се тако јасно 7 као да их и сам гледа ; још кад уочи и оне слике 7 што приказују оне описе, а он ће се пренети дугаом у оне крајеве и гледаће душевним очима све

оно 7 што су гледали и они 7 што су тамо били и учествовали у оној реткој и величанственој светковини великог руеког народа. Књига је 7 према маленој цени врло укусно израђена те 7 с обзиром на добротворну цељ којој је чист приход намењен, ирепоручујемо ову књигу за лепу забаву и поуку нашим читаоцима. н. У наклади В. Валожаћа у Београду изишло је : „Таблица критичких дана“, коју је по Фалбовој теорији израдио П. Манојловић за 1897. год. Таблица садржи за сваки месец бројеве од 1 до 31 који означавају дане (датум) у дотичном месецу. У колико су ти бројеви истакнути крупнијом штампом 7 у толико је вероватније да ће тога дана бити кише или (према годишљем времену) снега. Таблица је израђена на фином картону j укусном облику и веома подесном Формату 7 да се може носити у џепу штампа је лепа и чиста ценајекомаду само 20 хелера или 10 новчића може се добити у кљижарницама новосатским и панчевачким. Српкиња, илустрован календар за наш женски свет, за 1897. годину. Уређује Јован Поповић. Година друга.

Бр. 12. ЖЕНСКИ CBET.

185