Ženski svet

ЗА ДОМАЋИЦЕ.

РАЗНО.

нуела Пихерта ликовође вршачког. срп цркв. иевачког друштва. У живим сликама су суделовали: Гђце Ксавди и Љубица Александровића, Вида Гердечева, Милеска Гренчарска, Анка Драгићева 7 Таза и Олга Матејићева, Ангелина Милошевићева, Даница Милићева, Смиља Милосављевића, Олга и Мина Ранчина, Катарина и Марта СтеФановића, гђа Гизела Стојковићка, гђце. СоФија и ЈХепа Цвејића, Олга и Јулка Цијукова, г. г. Ђура Васиљевић, Ђока Гергеч, Душан Гершић, Влада Димитријевић, Милан Јовановић, Ника и Стеја Кешански, Ђока Милошевић, Ђока Младеновић, Пера Поновић, Иван пл. Риђички, Ђура Стојковић, Урош Стојковић, Др. Коета Хаџи, Ђура Цвејић, Јоца Црни; деца: Мили ца Драгића, Смиља и Милена Недељковића, Милушка Пихертова, Тода Обрадовића, Мита СтеФановић, Љубиша Цвејић, Коста и Јоса Јовановић, Коста Ђорђевић, Душан Богдановић, Славко Драгић. Суботичка добротворна задруга српкиња приређује нриликом 20. год. прославе свога постанка у гостионици код вароши Пеште на појутарје нове године јануара месеца 2/14-ог, год. 1897. на добротворне цјели Беседу са Игранком уз пријатељско суделовање гђа: Милоша Раића рођ. Миле Радић из Сегедина (певање), гђа. Зорке пл. Рогулић (гласовир), гд. А Хаџића председника Матице (говор) Еугена Стојановића из Будимпеште (чело) велико гудало и пратњу Фрање Гаала управитеља Суботичке гласбене школе и више њих. Улазна цена два реда седишта под бројем 1 ф. 50 нч. Остали седипгга 1 ф. на каси 20 нч. скупље, велика галерија 2 ф. мала галерија 1 ф. 50 нч. Почетак тачно у 8 сати. Тај исти дан пре поднеу г / 2 11. сати скуп свију овдашњи и страни гостију у великој дворани код вароши Пеште. У 1 1 сати благодареније у цравославној срнској цркви. После благодаренија свечана скупштина у великој дворани код вароши Пеште. У 1 сат банкет, који приређује Задруга у почаст изасланицама и изасланицима страни Задруга. Ко се жели од овдашњи за банкет уписати, нек се изволи пријавити код председнице приређивачког одбора гђ. Емилије Мучалов, четири дана пре прославе, пре подне до 12 сати. Цена за банкет 2 ф. од особе. Стране задруге се умољавају 8 дана пре нрославе пријавити број изаслани заступника, да се за станове и места на беседу приправе. Добровољни прилози примају се благодарношћу.

У платну ланеном да познамо има ли памука. Узмемо парче суве крпе ланене, па је замочимо у зејтин, и за тим добро исцедимо. Ланени конци постану сад прозрачни, а намучни остану бели, па их тако можемо избројатњ

Несреће од поплаве. Са свију страна из српских крајева стижу вести о великој несрећи, која је тамошње становништво постигло од елементарног злог удеса, од поплаве.' Силне реке су набујале и потопиле многе плодоносне иределе, те тамошњи свет очајно гледа развалине свога благостања, и страшљивим погледом гледа у будућност. Поплављени су меоги крајеви у Србији, Босни и Херцеговини, Црној Гори и Старој Србији, Владари и владе дотичних земаља су знатним прилозима притекли у иомоћ, а и земаљске владе и поједини одбори су издали позиве на прикупљање припомоћи за пострадале од поплаве. Добротвора друштва, и женске задруге зацело неће заостати кад треба овим невољницима брзу помоћ пружити. И овдашња добротворна надруга Српкиња Новосаткиња даровала је на сваку страну ио 25 Фор. и готова је да ирима и тамо одашиље сваки ирилог у новцу и оделу, који би јој се ма с које стране доставио. 80 годишњица. Катихета у српској вишој девој. школи новосадског г. проторејеј Павле Балта прославио је у кругу своје породице и својих пријатеља 80 годину свога живота, коју је божјом иомоћу у крепком здрављу дочекао. Његове ученице су му такођер проздравиле ову славу, и беше врло дирљив призор видети и чути овај поздрав ученица и отпоздрав старога г. проте. Нека га Бог поживи још дуго у здрављу! Ретка слава. Г. Нестор Миковић учитељ сентомашкинавршио је 40 година своје учитељске службе. Том приликом су Сентомашани, све његови ђаци, нриредили светковину у славу њиховог учитеља. Слављеник је и са стране добио многе поздраве, који су сви иод једнаке жеље доносили: Да дочека још многе нлодове свога утруђеног учитељског рада, Ваиста је лепо то, и велика награда за слављеника, кад је видио, како се врлина захвалности, коју је оп својим ученицима још као малој деци у срца усађивао, развила до видлшвог знака прославе.

184

ЖЕНСКИ СВЕТ, Бр. 12