Ženski svet

када сједе међу обадва господина. Њезин заручник није ју ни најмање сметао. Она се безбрижно и на даље забављаше са својим знанцем. „Онај то и неће опазити !“ мишљаше Силвија. Тако прође осам дана. Пред што ће одпутовати са својим заручником снужди се одједаред, очи заплакане у лепе Силвије ! Тога још нико не виде! Она да плаче? Одпутоваше, само Силвијин каваљер остаде, паче, ни у часу одласка га не бијаше. У првом овећем хотелу преноћише, па ће истом други дан даље кренути, јер је пуница одвише нер возна за дуго путовање, а и Силвија кроз цијело вријеме са својим заручником не проговори три ријечи. Пођоше заједно на брзојавни уред. Сил вија да наручи собе у првој станици, а заручник натраг у мали рај, јер каза да је онде заборавио драгоцјен штап у својој соби. Кад се вратише закључа се Силвија и мати јој у собу; јер рече да ју глава боли. Заручник оде на шетњу. Оде натраг на оне планине, које су истом били прешли.

Кад се је онај лепи младић у „малом рају“ са шетње вратио нађе оваки брзојав: „Мати лежи заручник одпутовао чекај ме у 11 сати над понором Силвија “ „Силвија? Да идем к њој ? Напоследњи слатки збогом?“ Ах ишао бих, па да је пут још десет пута тако велик! У 11 сати бијаху у близини понора два младића. Један сјеђаше озбиљно и поноснона хриди и ослушкиваше чују ли се кораци из даљине, идели онај, коме ће да се освети. .. . Други корачаше вагло, нагло срцем пуним жеље и чезнућа, јер мишљаше да га чека Силвија. Водопад у понору поздрављаше његов долазак, водоиад заглушиваше очајни глас осветнице жртве, водонад пјеваше самртницу пјесму лакоумној љубави несретна младића, водонад носаше некад лепо а сада раздерано тело у дубљине понора, водопад је казнио страшну неверу. 0 кокетеријо никад те не било !

КОВЧЕЖИЋ.

Гласник.

Ч итуља.

Чувена руска певачка дружина Димитрија Славјавскога приредила је неколико концерата у Петроварадинском мајуру, куда се силлн свет слегао, да чује ово уметничко певање. Дружина је певала и при литургији у новосадској саборној цркви. Певање дружине ове познато је и вашем свету од пре неколико година, али је дружина ова стекла признања и у целом образованом свету са свога јединственог уметничког певања.

t Емилија ЛеровиА рођ. иреминула је у Спљету у Далмацији, у најлеишем млађаном свом веку, у 22 години живота свога. Грозна ова вест поразила је не само ојађену мајку и родбину, већ и све нријатеље и познанике како у Новом Саду, тако и у осталим местима, где су покојницу познавали. Нема ни година дана, како се покојница, која се одликовала правом девојачком умилношћу и лепотом, удала, а ето кобна смрт је истрже из круга њених милих и драгих. Саучешће је о ипте у целој нашој вароши. Нека ојађена мати, која је увек волшо тежњу наше женске задруге, прими и од нас наше најдубље саучешће, а покојници, која је тако прерано оставила овај свет, и све своје миле и драге довикујемо : Лака ти земља у даљини, а вечан спомен међу нама!

Љубица Радишић.

Српска Сегединска Добротворна За друга објављује тужну вест, да је љена уважееа подпредседница Љубица Радиши-ћ од туге за изненадео умрлом њеном јединицом Катицом Топонарском, после кратког боловања преминула. У Сегедину месеца јула 1897. Српсна Добротворна Шенсна Задруга.

СВЕЧАН ПАРАСТОС.

Добротворна Задруга Српкиња Новосаткиња приређује у понедељак на Малу Госпојину 8-ог (20-ог) септембра о. г. СВЕЧАН ПАРАСТОС својим упокојеним чланицама и добротворима у св. саборно.ј цркви, после ев. литургије, на који се учтиво позивају чланице задруге и поштовано грађанство. У Новом Саду, 1, (i?>.) сентембра 1897. oдб о р Добротворне Задруге Српкиња Новосаткиња.

144

САДРЖАЈ: 0 изображењу. По разним изворима саопштава: поп МихаиЈо Ракић. Српској мајци. Михајло Милановић. f Барон Милош Бајић. Праштање и праштање Гавра В. Гојковић. Предлог једне госпође. С богом остај. (По Ленау.) Владимир П. Влајић. XII. Међународни медицински конгрес у Москви. Ми се добро разум’јемо. Вељко Радња добротрорних задруга Српкиња. Суботица. Може бити. Свет. Ћоровић, Белешке. Листак. Историја једног плагијата Даница Бандић. Модерна љубав. Силујета. Прина Јелица Беловић—Бернадзиковска. Ковчежић. f Љубица Радишић. Свечан парастос. Шташпарија ђорђа ИвковиЋа у Новом Саду.

ЖЕНСКИ СВЕТ. Ер. 9.