Ženski svet

VII. И одлазак и женидба учитеља Љубинка беше изненађење за село Б. Та ни годину дана није саставио, па већ одлази. А тако су га радо сви имали! ... Зар је тако баш суђено њиноме селу, да се тако често мењају учитељи! . . . Та да се бар, којом срећом, оженио госпоја Пелином прија Милевом, заиста их не би оставио! А сви држаху као свето, да ће ју узети. . . А жене ко жене, кад су чуле за ту новост искупишо се и опет, да коју рекну, као оно онда, кад су чуле, да долази учитељ. . , Е гле ти њега. . . Шта уради од девојке!.. Овамо обећао да ће ју узети, а сад се жени другом !.. . рече прија Ката. А ко ти каже, да је обећао да ће ју узети? . . . упита сека Ната.

—Пако ? ... Знаш... крчмарица ... дода снаш Јела. И ви њој веровале!... чуди се као бајаги сека Ната, а и сама еве доеад држала, да ће учитељ баш за извесно Милеву узети, јер је и сама била уверена, да је она најнрикладнија за њега. Е ал бадава, кад се уме она наћи. . . Зато је и држе све друге најнаметнијом у селу. У том па и госпоја Пела од некуд испаде, а сека Ната не може да отрпи, па ће тек: Еј, госпо, учитељ се жени! .. . Узима девојку без новаца . . . ал’ не твоју прију. . . Па удаће ее и она... одговори она срдито. Ал’ не за учитеља Љубинка, као што ти рече .. Кад му није суђена. . . .Босут на Caeu.

КОВЧЕЖИЋ.

Гласник.

о Ввнчањв. Наш сарадник Свет. Ћоровић венчао се 12. (24.) октобра о. г. са госпођицом Персом Р. Шантићевом. Сретно! Нонцврти уметницв Јелене Нличнине. У четвртак 23. окт, приредила је ова уметница на харФи, у позоришту Дунђерсковом у Нов. Саду, ковцерат, уз пријатељско суделовање гђце Иване Гостовићеве, г. Мите Топаловића, г. проФ. Тихомира Остојића и читаоничког певачког друштва. Распоред тога концерта био је: 1. Трњечек: Фантазија на Шубертове песме, свира на харФИ гђца Јелена Кличкина, 2. Auber: Увертира у „Портичку немакињу“ за гласовир у четири руке, свирају гђца Ивана Гостовићева и г. Тихомир Остојић. 3. Ј. Кличка: Баук, нева уз xap®y г. Мита Топаловић. 4. Gounod: Пролетња песма, и Dubec: Еолова xap®a, свира на харФИ гђца Јелена Кличкина. 5. Хавлас: Падајте браћо, пева мушки збор читаоничког певачког друштва. 6.. Сметана Трњечек: Концертна пара Фраза на симфонични спев „Вшнеград а свира на харФи гђца Јелееа Кличкина, 7. Топаловић: И молио сам, из Змајевих „Ђулића ц пева уз харФу г. Мита Тоџаловић. 8. Godefroid : Вилинска игра, свира на харФИ гђца Јелена Кличкина Гђца Јелена Кличкина уметница на харФи, приредила је до сада концерте евоје још и у Панчеву, Београду, Вел. Бечкереку и Вршцу. Свуда је млада уметница концертовала са великим уснехом и оевојила на мах слушаоце на том инструменту, који је необичан у нашим крајевима.

Добротворна Задруга Српниња Нарловниња приредила је на св. Димитрију 26. октобра (7. новембра) о. г. забаву у Срем, Карловцима. Програм забаве је био ово: 1. „ Језерце “ од Топаловића, пева мушки збор гимназиски. 2. „Што се боре мисли моје‘? и од А. Калауза, свира на гласовиру гђа М. (Зиерњак, 3. „Моја еуза, li од Ф. Шуберта, пева гђца Вида Милошевића. 4. Три слике из Горског Вијенца Петра Петровића Његоша, нриказују госпођице Стојановићева и М. Хајдинова и чланови богословске и гимназиске ђачке омладине.

позив НА ИГРАНКУ

коју приређује 13. (25.) новембера о. г. „Добротворна Задруга Српкиња Новосаткиња"

у дворани „Царице Јелисавете“. ► и ■-<Ceupaie војнична напела ц. и нр. 70. пеш. пун. X* ека од особе 1 ФОр. -= Почетак у 8 оати у вече. =0 Д Б 0 Р. Улазнице се добивају у књижари Браће М. Поповића, у посластичарници Ф. Хајека и у вече на каси. Добровољни прилози примиће се, с погледом на добротворну цел, са ввликом захвалом.

176

САДРЖАЈ: Један предлог Велико-бечкеречке Задруге Орпкиња. Богданка Лазарова. - Мдађани снови. (110 немачком.) Слободан. - Нови добротвори - Улога жене у савременом друштву. Кнеа Анџело Губернатие. (Свршетак.) Споменди цветди. Сличице са колодвора. Прича Јелица Беловић Бернадзиковска. Из иесама . ота. t Ив. М. Поповић. Радња добротворних Вадруга Српкиња. Белешке. Листак. Није му суђена Слика из учитељског живота. Написао: Миливој Чудомировић. (Свршетак.) Ковчежић. -- Позив на игранку „До >ротворне а друге Српкиња Новоеадкиња Штампарија ђорђа Ивковића у Новом Саду.

ЖЕНСКИ СВЕТ. Бр. 11.