Ženski svet

Често се таленат у меогим позивима и вештинама надокнађује вољом и ревношћу, ово се односи и на наш најленши позив и на најблагодарнију вештину: бити добра домаћица и усрећити свога мужа.“ „Ако се и поред вашег рецептане ycne? w Мајка Павлова нодиже се и узе са писаћег стола једну црвену књижицу, и предаде ју смешећи се својој новој кћери. „Овде имаш још један мали поклор за одржавање мира у твоме дому; то су рецепти евију јела, које Павле радо једе; ако ти једно или друго неисиадне за руБеоград. ком, ваљда те то ипак неће задржати да чиниш нове покушаје. За мој други рецепт, драга Марта, нека ти важи исто нравило почни смело опет из почетка, ако видиш да ниси наишла на оно право.“ Брзим корацима уђе у собу плав човек, радосно му пође на сусрет његова заручница: „Павле, ми морамо бити сретни, цако би могло и да буде друкчије, кад имам у моме срцу добро урезану копију свекрвиног рецепта.“

Катарина Холецова.

У РАДУ.

У раду спас је, У сну ласт је наћи, А ђе души умореној радом Борити се пеемом суђено је И пребират горке успомене С чела трти магле тешке бриге То је страшно!

У нади лијек’ је Вријеме ране лијечи Па кад те груди изломљене тиште И срце клоне било му се стине Уедигни главу из ведрога неба Синуће искра разгалити душу А то је вјера!

Олга К. П.

О ДЕВОЈАЧКИМ КОЛЕЖИМА У ЕНГЛЕСКОЈ.

Не мењају се Физиономије само у Француској, нити се традиције само у њој губе. И млада романтична Енглескиња, сентиментална сањалица, интересантна смеша искрености, смелости, приљежности и наивности, тако је исто изашла из моде као и кринолини и беле чарапе. Загонетно и примамљиво чедо Албионово, чија се слика сачувапа само у романима и позоришним комадима, данас је само исгориска старина. Данас ћете узалуд тражити велике повезане свеске, у које млада Miss из пређашњег доба унисиваше сваког вечера дневне утиске тога дана које је она брижљиво крила у најтајније Фијоке свога стакленог ормана, чији је затвор био мала једва виђена брава. Те детињарије које су чиниле уживање генерацији 1860. год. изазвале би сад на уснама какве Жиртонове ученице само осмејак сажалења или подсмех. Овај Жиртонов завод је толико интересније нрегледати, што је нокушао да

распростре свој утицај на последњи развитак друштва британског. Он је служио за углед заводима, у којима се младе Енглескиње последњих година XIX. века васпитавају на начин, који би мало зачудио њихове стара-мајке. У сличним женским заводима у ОксФорду и Кембриџу створили су се расадници научног женскиња од 20 година разумног сниристибтичног, заузимљивог, које заузима угледно место у интелектуалном животу Енглеза, Нема ни једног добро васпитаног Енглеза, који у једном скупу одабраног света не би могао на први поглед познати младу девојку васпитану у Жиртоновом заводу. Посетиоци и примљени први пут у ту славну кућу или у North London Colle giate School изненађени су богатством геолошке збирке. Странци нарочито Французи не очекују да у једном нансионату за младе девојке нађу толико стења кречног или гранитног и тако имнозантну гомилу костију препотопских животиња.

Бр. 12. ЖЕНСКИ СВЕТ.

181