Ženski svet

Бр. 6.

ЖЕНСКИ ОВЕТ. 81

РАДЊА ДОБРОТВОРНИХ ЗАДРУГА СРПКИЊА.

В. Бечкерек.

Велико-бечкеречка добротворна задруга Српкиња одржала је своју редовну главну скупштину 13. (25.) априла о. г. у 4 сата по подне. Председкања Марија Савић отворила је скупштину, поздравивши присутне чланове добродошлицом, и напомиње, по што је број чланова сазваних за 7. (19). април мален био, није могла екупштину одржати, те ју је за данас сазвала. После одостоверовлења чланова и одавањем последње почасти умрлом оснивачу срп. забавишту Јосифу Јорговићу игуману манастира Златице са устајањем и ускликом „Вечан му помен“ и „Бог да му душу прости,“ позвала је председкиња скупштину да саслуша поједине извештаје. Перовођа чита извештај управног одбора о раду у прошлој години, из којег доносимо следеће:

На првом месту морамо споменути велику дарежљивост врло уважене оснивачицеи бивше председкиње госпође Емилије Мунчић-Векецки, која је, као права мајка миле нам дечице, обвезала. се, да ће доживотно на издржавање забавишта 200 =. годишње прилагати. Познавајући племенито срце њено, надати се, да ће сеп на последњем часу живота свога својих милих Српчића и Српкињица сетити, те ће опстанак српског забавишта за навек осигурати. Управни одбор јој је на оваком ретком, сваке похвале достојном делу благодарност како усмено тако исто и писмено доставио, а задруга Српкиња изабрала је у ванредној својој скупштини за почасну председкињу. Скупштина не може, а да јој и овом приликом не ускликне „живила дична Српкињо!“ Споменути је даље, да је приликом дилетантске представе „Грофице Саре“ задружном Фонду 53 Фор. добровољног прилога приложила.

Као што сваке године тако је и ове Фонд задруге Српкиња обдарен био од свију овдашњих штедионица са свотом од 65 Фор., даље од господина Љубомира Џанића протојереја са 5 Фор. а Фонд српског забавишта са 300 Форината од овомесне политичне општине,

Задруга је приредила дилетантску п030ришну представу „Грофица Сара“ и то двапут. Први пут у корист задружног фонда, други пут у корист ововарошке сиротиње. Представе су врло добро посећене биле и величанствено пспале, као што се може и по своти видети, први пут 489 фор. чистих, а други пут 301 Фор. Нека је и овом приликом лепа хвала племенитим суделачима на њиовом великом "РУДУ

Задруга је као што се из извештаја видети може, поред свију огромних трошкова Фонд свој са 386 Фор. 47 новч. умножила.

Скупштина је прошле године метнула на срце управном одбору, да се око прибављања нових чланова својски заузме, којем се врло лепо одборкиње одазваше, уписаше 4 члана са уплатом од 50 Фор. Високопреосвештену господу Никанора Поповића епископа темишварскога и Гаврила Змејановића епископа вршачког, бароницу Анету Штаудах из Будимпеште и Шарлоту Савић из Зепче (Босна) и 7 чланова помагача, Нека је лепа хвала на заузимању Марији Купусаровић, Јелисавети Бинтер, Милани Клее, Александри Михајловић, Анастасији Станковић и Лујзи Исаковић.

Задруга је обилату припомоћ сиротима 104 Форинта пружила.

Управни је одбор све могуће употребио, да би ерпско забавиште што више данашњим захтевима одговарало, није жалио ни труда ни материјалних жртава.

Чланарину су чланови са неким малим изузетком сви уплатили.

Задруга је бројала 150 чланова, од тих је иступило 9, брисан због неуредног плаћања чланарине 1, умро 1 свега 11 чланова, нових уписано 11, те тако је број чланова остао као и лањске године.

Задруга је имала 12 редовних одборских седница и једну ванредну скупштину. Решења су већином извршена осим: да задруга Српкиња ступи као члан српског народвог позоришта, — жалба на овомесну црквено школеку ошштину ради укидања припомоћи од 300 Форината на издржавање