Ženski svet

88 ЖЕНСКИ СВЕТ | Бр. 6.

српског забавишта, — и подизање раденичких школа, Извештај ће управни одбор о подизању раденичке школе ванредној скупштини у току ове године поднета. То беше у главном цео годишњи рад управног одбора, Скупштина је извештај пажљиво саслушала и своје признање изрекла с ускликом „живеле вредне одборкиње.“ Прочитан је извештај благајкиње п рачунопрегледачипа о стању благајне у прошлој години. Примање 1841 •. 16 н. Издавање 1260 Фор. 94 нову. остаје готовине 580 Фор. 22 новч. Две куће у вредности 10000 •. — Дуга 83500 Фор. Књиге су прегледане и са рачунима сравњене и за уредне нађене. Благајкињи Драги Станисављевић и заменнци јој Катарини Стојковић као и рачунопрегледачицама Корнелији Фуки, Лујви Исаковић и Милани Клее изриче се благодарност на њиовом труду.

Забавиља моли скупштину да извештај о српском забавишту може поднети управном одбору у идућој седници, јер због слабости није га могла зготовити.

Скушитина је примила предлог прорачзуна: Примање 1450 Ф., издавање 1251 ». остаје 198 Форивта на умножавање Фонда. Опросвица благајкињи за 1897. годину се издала.

Избор рачунопрегледачица и одбора обављен је једногласно. За рачунопрегледачице су поново изабрате: Корнелија Фука-СОтојшић, Лујза Исаковић пи Милана Клее-Кировић, нова: Роза Крстић. ;

У одбор су изабрате следеће поново: Емилија Вираг, Јелена Вуков, Ана Дрегић, Ана Живановић, Јованка. Крстић, Емилија Кудић, Јулка Мандровић, Софија Манојловић, Олга Матејићева, Александра Михај ловић, Катица Михајловић, Марија Николић, Јулка Петровић, Софија Пешић, Јелена Пујић, Драга Смедеревац, Ана плем. Сердић, Агница Стајић, Нина Стакић, Анастасија Станковић и Катарина Стојковић, — нове: Паулина Баден, Лепосава Завишић, Нимфадора Максимов Милица Б. Поповић, Лепосава Терзин и Тода Хорнунг.

Скупштина усваја предлог управног одбора, да се умрлим часницима, оснива. чима, добротворима и помагачима задруге у недељу 19. априла (1. маја) о. г. у св. усшенском храму одржи парастос и умољавају се чланови да у што већем броју при тужној свечаности учествују.

Скупштина је одредила припомоћ на оправку св. храма у Фбегу поред Сентандрије 10 Форината, а лужичкој „Матици Српској“ 5 Фор. прилога.

Градоначелник захваљује се писмено на прилогу на народну кујну и на послатој припомоћи од дилетантеке представе на ововарошку сиротињу.

За одостоверење записника именовала је председкиња Анастасију Станковић, Олгу Матејићеву и Лепосаву Терзину.

Пошто више предмета не беше закључена је скупштина.

Деса.

тета и 5 ~

љ БЕЛЕШКЕ 455.

ПРОСВЕТА.

Будимпешта одредила је милион Форината а. вр. на просветне, хумане и народне цели у славу 1000 годишњице своје угарске домовине.

<<

ЗА ДОМАЋИЦЕ.

— Предмети од слонове ности временом пожуте и добију мрље. Очистићеш их, кад их прилично дуго тареш меком четком, коју умачеш

у воду са ситно истуцаним пловућцем (бимштајном.) — Кад предмети од слонове Кости пожуте, опраћеш их, ако их добро опереш водом и сапуном па их онако мокре метнеш на жестоко сунце. Понављаш то неколико дана узастопце и на последак испереш па имаш чисту елонову кост.

—- Модре мрље на никлованим стварима очисте се, кад се премажу смесом из 50 делова алкохола и 1 дела сумпорне киселине и после неколико секунада убришу; затим исперу у чистој води и осуше у пиљевини.

!