Ženski svet

Бре тоа

ЖЕНСКИ СВЕТ. 89

— Сребро се згодно очисти, кад се држи 5 до 10 минута у врелој води, коју слијете са скуванога кромпмра, па се онда извади и сухом крпом обрише. Ово је боље радити него кредом.

Да унухано воће не поплесниви, прво се укуха добро затворено, да ваздух не долази, онда се озго по воћу метне хартија натопљена у јаку руму или коњаку па стакло добро затвори.

— флаше перу врло многи сачмом но то је опасно: најчешће наступају болести у стомаку но може се и крв отровати пићем из тако правих боца. Потпуно безопасно а тако исто добро перу се Флаше ситним шљунком.

— флаше се перу добро, кад се напуне истуцаном љуском од јајета и упијаћом хартијом па чистом водом налију и онда мућкају, док стакло не буде чисто. Овако се особито масна стакла

перу. те <<

ПОУКА, КЊИЖЕВНОСТ И УМЕТНОСТ.

Нов лист. У Никшићу, у Црној Гори почео је од 1. маја излазити нов лист за политику и књижевност под насловом: „Невесиње.“ Лист ће излазити на целом великом табаку недељно једанпут, а уређује га: г. а издаје: акционарно друштво Никшићке штам“ парије. Цена је листу годишње 4 Фор. а за Аустро. Утареку, Босну и Херцеговину 6 Ф. на годину.

Стево РВ. Врчевић,

„Банине приче“ Г. Иван Мартиновић уредник „Споменка“ и учитељ у Панчеву дао је у штампу књижицу под горњим насловом, које је саставио наш познати књижевник Светозар Н. Ћоровић и од којих су већ неке изашле у „Споменку“. Ова је књижица намењена српској омладини и може се врло корисно употребити као испитни дар. Вреди само 15 нов. Новац и поруке ваља упућивати на г. Ивана Мартиновића учитеља у Џанчеву.

— До сада су изашли: 1, 2, 3, 4 и 5 број „Пчелара“ листа Орпеког Пчеларског Друштва, који излази у Београду сваког месеца на табаку са овом садржином: Постанак Српског Пчеларског Друштва. — Важност пчеларства. — Јединствена тајна пчеларева. — Мед као храна и лек. — И пчелари треба да подижу вотњаке. — Пчеларска зима. — Вино од меда. — У марту пчеле не треба да праве саће. — Да ли с пролећа да потсецамо саће у вршкарама. Куповина и пренос кошница. — Најбољи систем кошница. — Колико меда могу пчеле нанети. Багремовац. — Месечни пчеларски радови. —

Значај партеногонезе у пчеларској пракси. Природно и вештачко ројење пчела. — Вино од кајсија, шљива и јагодског воћа. Поред овога разне белешке, — Гласнике, Књижевне прегледе и Дописе.

Листу је цена годишње: за Србију 4 динара а ван Србије 2 1, или 4 Фр.

Лист се шаље ако се претилата унапред положи.

Све пошиљке само са плаћеном поштарином шаљу се на адресу: Српеком Пчелареком Друштву Београд.

— Одабране илустроване књиге за поклањање ђацима

Пролећни дарак. Доброј деци наменили Јов. Ковачевић проф. и Мих. Л. Стојановић учитељ. (ба много слика. Најелегантније до данас у бојама одштампана књига за децу. Цена 40 новч.

Венац. За српску децу оплео М. М. Стевановић учитељ. Са много слика 80 новч.

Добра деца Приповетка за омладину. Џо Хр. Шмаду. Превео М. М Станојовић учит. са 4 слике. Цена 30 новч.

Ђачки Свет. Приче за децу са сликама. Удесио П. М. Никетић учитељ. 35 новч.

Зорица, књига за младеж. од М. Јовића и Д Ј. Путниковића, учитеља. Има преко 80 прича, песама и забава, са преко 60 слика Цена 50 новч, ње:

Нови Декламатор. У десио Стеван Зарић учитељ. Са 48 елике и бојадисаним корицама за Т. и П. разред. Цена 20 новч.

Ђаковање - царовање, књига за младеж од Д. Ј. Путниковића, учит. Има преко 60 слика. Цена 50 новч.

Изгубљено дете, приповетка Х. Шмида у преводу М. Станојевића, учитеља, илустрпована са неколико лепих елика Цена 30 новч.

Деца путници. Припов. М.М. Стевановића учитеља. Са више слика. Цена 30 новч.

Велики српски декламалтор. Удесио Стеван Зарић учитељ. За Ш. и ТУ. раз. са 38 слике. Цена 50 новч.

Срце од Едмонда Амачиса са 50 слика. 1 Фор.

Племенита Ружица. Припов. Х. Шмита са сликама. 10 новч.

Робинзон русе. Припов. Д. де Феа са сликама 76 новч.

Међедовић и Царева кћи, са сликом у боји. 50 новч.

Вилина књига. Приповетке, приредио С. Матавуљ. 50 новч.