Ženski svet

128 У Е ЖЕНСКИ СВЕТ. Бр. 8.

јој о нашој будућности, а она се само смеши и одговори спуштеним очима, да ћемо бити заиста срећни. Ох, то је срећа, блаженство !... Дакле, сад ви чуо моју историју, — заврши он са свим раздраган, а лице му се запарило од узбуђења.

Платисмо пиво, устадосмо и растадосмо се.

— Збогом !

— Вбогом!...

Нисам му био у сватови.

Некако одмах после нашег разговора, трећи-четврти ган, будем наименован за жупанијског лечника у В. Опростио сам се е њим још као с момком, и обећао сам му, да ћу му зацело доћи у сватове. Али обећање нисам испунио. ... Баш тада некако био сам неким званичним послом у селу Н. па му нисам ни телеграФисао, јер у селу не беше телеграма. Тек кад

Земун, 10. УЈ. 1897.

с А о

пара На ет. 4 ГЛАСНИК.

Пера Добриновић и Андра Лукић, наши данашњи најодличнији глумци прославили су 1. (18.) и 4. (16.) јула о, г. у Нов. Саду евоје 25. годишњице, од како су стали на позорницу да уче, забављају и веселе Орпство. У почаст те прославе, даровала им је сваком централна управа позоришта по леп еребрн венац, а и Србим Српкиње Новосађани лепе дарове у злату. Другови и другарице њихови даривали су их такође сребрним венцем. Добротворна задруга у Суботици обдарила је обојицу лепим вевцем свеже лаворике. В. бечкеречка задруга сребрним дивитом, а Српкиње Вршчанке обдарили су свога вина Андру Лукића лепом златном везом на свили. Нека им је сретно! Поносили ве, да Бог да, они овим даровима, а народ њима!

____ Српкиње лекари Угледни немачки листу Лајпцигу, „Шивфттће Јени“ донео је у свом последњем броју другу серију слика женскиња лекара, које врше лекарску праксу у Србији и у тој су серији слике: гђе Дра Марије Вучетићке- Притине, тђице дра Љубице Ђурићеве, гђе дра Евице Хаљецке-Петковићке, и гђе: дра Даринке Банковићке-Миленићеве. У првој серији била је слика гђе Драге Љочићке. 0) свима има и кратак биографски опив.

Добротворна Задруга Српкиња Сентомашкиња приредила у очи св. Илије уз суделовање своје ђачке омладине беседу с игранком у корист своје

друштвене благајне.

сам се вратио у В. написао сам му писмо и пожелео му сваку ерећу у браку. Он ми је одговорио. Вели, да му је било жао, што ме није

| видео у сватови...

О другом светом Јовану, као на годишњицу његова венчања, дођем неким званичним послом у 3. к својима. Ту затечем и њега. Одем и учиним му посету.

— Ово је моја жена ! — представи ми своју жену плавих очију и косе, бледа лица, блага погледа и без икаква знака живота.

Био сам мало код њега, јер ми је време било скупо. О њој нисам понео бог зна какве утиске...

„Ми ћемо бити срећни!“ падаше ми на ум његове речи као вереника.

Да ли је сад заиста срећанг Ко зна!...'

Радослав.

КХ ___---- и

=> КОВЧЕЖИЋ. о

ЧИТУЉА.

+ Владислав пл. Будаји. Врлу председницу хобротворне задруге Српкиња у Ст. Футогу, гђу Софију пл. Будаји, задесио је поново тешки удар. Нема ни година дана, како јој је удата ћерка умрла, на сво сад :0. (22.) јуна 0. г. и супруг Владислав оде Богу на истину у 68. г. живота, беше уважен и поштован са свога чистог и родољубивог карактера. Општина црквена бирала га је за председника свога и за управитеља школеког кроз више година. Нека поштована председница и оснивалица горње жен. задруге ирими и наше еаучешће у својој големој тузи а покојнику нека буде вечна памет.

+ Наталија Марјановићка. Наш врли сарадник, Тоша Марјановић, учитељ панчевачки, изгубио је напрасном смрћу своју добру, своју верну и честиту сапутницу Наталију 1 (13.) јула о. г. у њеној 34. години. Ожалошћени супруг остао је неутешан са своје четворо дечице. И ми саучествујемо у његовој тузи, и молимо се Богу, да прими покојницу у своја наручја.

% Георгија, Славна Ненадовић, интелигентна Српкиња девојка, и ћерка Павла Ненадовића, бележника општинског у Инђији (Срему), подлегла је својој дугој бољетици 5. јула о. г. у најлепшем цвету своје младости. Нека је Бог прими у своје рајске насладе !

ф Милева Писаревић, ученица државног завода за забавиље у Х. М. Вашархељу добра ћерка Милоша Писаревића из Винковаца, преминула је 1. (18.) јула о. г. у 18. својој години. Лака јој била црна земља!

САДРЖАЈ: Женскиње као лекари. — На гробу свог чеда. П.М. — Братска писма П. Српска школа. Брат Србин:

Родољуб. — Твоје очи. В. К. — Љубисав. — Виши завод за васпитање девојака. — Некад и сад. Љубомир Ибријски. — Радња добротворних задруга Српкиња. Вел. Бечкерек, Деса. — Раввуци уста медна. Алексије Јовић. — Белешке. Нећу више крити. Влад. М. Луњевица — Листак. Последњи утисци. Олга. — Даринка. Приповетка. Радослав, — Ковчежић,

Штампарија Ђорђа Ивковића у Новом Саду.

+ та га