Ženski svet

БРОЈ 10. У НОВОМЕ САДУ, 1. ОКТОБРА 1838. год. ХШ.

| || | ЦГ,

ЛИСТ ДОБРОТВОРЕИХ ЗАДРУТА СРПКИЊА.

ВЉАСНИК: ДОБРОТВОРНА ЗАДРУГА СРПКИЊА НОВОСАТКИЊА. ИЗДАЈЕ И УРЕЂУЈЕ: АРКАДИЈЕ ВАРАЂАНИН

___________________________________________-------ненн он не ен и-= о сеже тета еп етапе о пете те ет пепепе епа ин еполете тепе цепенееенепенепопепепе епу пепе попе пите пене еце

2 ИЗЛАЗИ: ) Цена, је годишња 2 круне; ва Србију 2'/; динара. СВАКОГ 1. ДАНА У МЕСЕЦУ НА ЦЕЛОМ ТАБАКУ. Рукописи и претплата шаљу се на уредништво.

пе ет те аи еп епа тепе па а пате петпепа пе те пете те папа те пе паран тал ви епете не неиене пе пе пене пе пенепененененене пепео пе пепененеи Ио

ДУБ РАДА

ЦАРИЦА И КРАЉИЦА

ЈЕЛИСАВЕТА.

Цела монархија Аустро-Угарска обукла се у црно; васколики народи њени лију сузе жалости; на све стране вију се црне заставе; умукнуше свирале, песме и попевке, а зајечаше звона тужна и пропојаше певци широм широког царства и краљевства Аустро-Угарског тужне самртне попевке. И деца престала играти и скакати и момци и девојке пустише се из кола и свако се то повукло из светске вревете тужии жали за својом општом мајком, за својом љубљеном, за својом добром и милостивом Краљицом Јелисаветом, чији је живот насилним начином прекинула грешна рука једног заврзана Лукенија у Женеви у Швајцарској 29. августа (10. септембра) о. г. у по дана око ју, на 1 сат после подне. Та несретна рука погодила је оштрицом свога убојног ножа оно срце, које је тако топло куцало за васколики народ свог пространог царства и краљевства, које није знало никог увредити, ником на жао учинити, а које је знало само љубити и добра чивити.

Оваку племениту душу треба жалити, а и ожалио је достојно васколики народ ове монархије, а нама се у тузи придружили не само крунисане главе свих дворова европеких, него и васколики просвећен свет; сви то једнодушно осуђују крвника и његово мреко дело а моле се Богу, да утеши нашег дичног и љубљеног владара Франц-Јосиа 1. и после овог ненакнадивог губитка, а великој и љубљеној Покојници нека даде рајска насеља у своме небеском царству.

· Вечна Јој памет!