Ženski svet

178 ЖЕНСКИ СВЕТ.

Бр ЊЕ

КОНФЕРЕНЦИЈА.

Нисмо ни елутили, да ћемо после нашег чланка у последњем броју овог листа, где смо говорили о савезу Добротворних Задруга Српкиња, наићи тако брзо на леп одзив.

Одмах после оног чланка састао се одбор Добротворне Задруге Српкиња Загрешкиња и решио, да позове све овостране Задруге Српкиња овамо у Нови Сад у конференцију ради договора о савезу.

На тај позив пекупило се у Нов. Саду 20. новембра (2. децембра) о. г. у дворани „Матице Српеке“ 17 женских и 8 мушких заступника, појединих задруга, на договор ради оснивања савеза свију овостраних добротворних задруга Српкиња.

На том састанку било је заступљено изасланицима 14 задруга а брзојавом пи писмено 3 задруге, које су напред изјавиле, да пристају на закључак конференције Задруге су биле заступљене овима: Загреб: потпредседницом: гђом Катицом Јовановићевом и тајником : г. Митом Грујићем; Нови Сад: председницом: Јулком Радовановићком, потпредседницом: Катицом пл. Новићком, одборкињом: Маријом Плавшићком и тајником: Арк. Варађанином; — Меленци: председницом: Анком Петровићком и прегледачицом: Сенком Јанковићком; — Сентомаш: благајкињом: Ка тицом Каћанском и тајником: Миливојем Спвачким, ђаконом; — Аарловци : председницом : Милевом Гојковићком, потпредседницом: Ангелином Станковићком и тајником: Иваном Маширевићем, катихетом гимназијеким ; — Суботица. тђа мајорица Станковићка; — Земун: потпредседница: (Со. Недељковићка и одборнице : Јованка Милутиновићка и Даница Павловићка; — Миттровица : председница: Зорка Ивковићка и благајкиња: Зорка Борота; Сомбор : одборкиња : Лујза Бркићка и прегледачица: Милева Гавриловићка; — Ст. Бечеј: тајник: Стеван Жекић, управитељ школски; — Вељ. Бечкерек: тајник: Сава Кле, чиновник жупанијски; — Вел. Кикинда: тајник: Миша Ковић, управитељ школеки ; — Тур. Бечеј: 'Гпхомир Остојић, професор гимназијски; — Вршачка п Винковачка, задруга брзојавно изјавиле пристајање; —

Панчевачка: писмено; а Нову Градишку задругу заступала је загребачка задруга.

Конференцију је отворила лепим говором потпредседница загребачке задруге, изјавив своју радост и захвалу, што се задруге наше тако лепо одазвале на позив загребачке задруге. И да би се могло одмах приступити предмету, рад којега емо се искупили, предлаже, да се конференција конституише п узима слободу да одмах п предложи за председницу: гђу Јулку Гадовановићку, а за перовођу: г. 7. Осто-

јића, који се приме и поздраве са живели.

Председница Јулка Радовановићка, 13јављује, да се данашњим даном слави од свих народа наше простране монархије 50-годишње прославље, како влада на славном престолу Хабебурговаца наш љубљени ћраљ Франц- Јосиф Т., те предлаже, да се и овај скуп Српкиња придружи општем том слављу и да устајањем и поздравом: живео, ода почаст данашњој великој прослави. Конференција је стојећи саслушала предлог председнице и по свршетку њених речи у трипута узвикнула, живео !

По том се прешло на питање о склапању савеза овостраних Добротворних Задруга Српкиња Загрепкиња.

Тим поводом разложио је у подужем свом лепом говору тајник загребачке добротворне задруге, г. Мита Грујић, побуде, које су покренуле мисао о савезу наших добротв. задруга код њих, и наводи отпочете покушаје, в.-бечкеречке задруге за оснивање тикачке радионице, карловкиње, које су покренуле мисао о заједничком потпомагању _ев.-савеког Фонда, па као пример наводи и потребу оснивања интерната женског у Загребу, које је њихова задруга покренула. Како су то све велика дела, што превазилаве енату појединих задруга, сматра он, да би потребно било основати за овака и слична подузећа савез задруга, које би то могле лакше изводити у заједници. У свези с тим изјављује, да је он спремио и са својом задругом донео нацрт правила за тај савез, које би радо прочитао, ако се претходно и у начелу усвоји и прими савез од ове конференције.

Типомир Остојић, мисли, да би ваљало