Ženski svet

180 ЖЕНСКИ СВЕТ.

=

савеза који лебди задругама, чини се, да тачније пстиче и остварује загребачки предлог; али он има евојих великих тешкоћа, што се према досадањем искуству и према данашњим полит. приликама неће моћи остварити, јер је тешко претпоставити, да ће државне власти одобрити штатут, који обухвата задруге п лица из Уже Угарске, из краљевине Хрватске п Славоније, па чак и из Далмације, а по првом предлогу би се могло то постићи без штатута. Поводом тим је предложила гђа Милева Гаврпловићка, да се савез подели на две управе и два средишта: један за ужу Угарску, други за Хрватску и Славонију. Алп тим би биле и опет поцепане задруге, те се од већине није прихватио тај предлог. По што јеу том разговору време било већ далеко одмакло, а није могло да се изведе на чисто, шта ће се и како ће се удесити савез: да у том погледу не донесе још никакву одлуку, него да се умоли покретачица овог питања, — загребачка задруга Српкиња, да штампа оба ова предлога, свој и Варађанинов и да их разашље свим задругама с молбом, да их проуче и у својим јануарским пролетњим екушштинама донесу о

њима своје решење, па да то поднесу до.

Уекрса пдуће године истој задрузи, а ова ће по том сазвати око Ускрса нову оваку конференцију у Срем. Карловцима, која ће саслушати мњења „евију задруга и онда коначно решити, који предлог прима, Међутим ће се моћи разабрати на меродавним местима, хоће ли се моћи остварити штатутарно утврђење савеза за све овостране задруге.

То је, од прилике, био ток и рад ове значајне конференције, која ће за цело донети народу нашем жељена плода, јер жене нису као људи, да плану па да се угасе, оне су много издржљивије пи поетојаније у својим подузећима п оне ће, ако Бог да, било у овом или у оном правцу извеети удружење своје, па и своју задружну ствар унапредити.

Кад се конференција свршила, устала

то се решила конференција,

Бе 12,

је по ново потпредседница загребачке задруге, гђа К. Јовановићка, те се у име свију присутних задруга захвалила Новосаткињама као домаћицама, на готовости и лепом дочеку; а А. Варађанин је предложио, да се записник ове конференције оверови од изасланица Новосаткиња и оних страних изасланица, које се буду ту нашле сутра после подне, што се п усвојило.

За тим ее захвали гђа Јулка Радовановићка, као предеедница и свима изасланицама и изасланицима задруга што су дошли и учествовали с тако добром вољом и живим саучешћем, а нарочито се захваљује загребачкој задрузи и њеним изасланицима, што су око ове лепе п племените ствари толико труда и пожртвовања принели.

Најзад се прочитали брзојавни 1оздрави, који су дошли од вршачке, суботичке, новоградишке и винковачке задруге, који се отпоздравили ва: живеле !

__ При растанку, позвала је предеедница

| конференције, као домаћица, све суделаче

конференционалне на. заједничку вечеру у „Гранд-Хотел“, где ву. гости у лепом разговору провели до 11 еати у вече и онда се опростили и разишли са жељом, да се о Ускрсу идуће године виде у Карловцима здрави и да ону мисао, коју су данас засновали виде и остварену.

О вечери је пало и лепих наздравица: председници конференције, гостима, а нарочито загребачкој задрузи и њеним предетавницима, као покретачицама, ове мпели, кикиндској задрузи и њеном тајнику као најстаријој нашој задрузи; присутним тајницима, као духовним покретачима и родољубивим прегаоцима око свега, што задруге наше води напретку и бољитку,

И ако се овом приликом није дошло до жељена успеха, ипак је добит за општу ствар у томе, што се Српкиње наше масом покренуле на заједнички рад за опште добро, а ми смо уверени, да ће ствар на брво добити свога решења, јер је у добрим и вредним рукама запала.