Ženski svet

Ништа није обичајнмјега у свету ? него да жена жену мрзи. Богатство ; отменост, дух, лепота све су. то довољни мотиви љиховој мржњи. А инак једна другој ласка и угађа, само да сакрије мисли своје.... Пз Францускога ; Охнет. Женин је свет — кућа, а .мушкарцу кућа — свет. Из мађарскога — ПетсФи. Благословни уплив онога еветог огљишта л.убави, које само жена у себи liocii — образује се у-свим гранама деловаља друга њеног. Даје .му јачину, ведрину, утјеху. Поштена жена има особити дар мудрога савета, којему се слободно верни јој друг утиче. IIз Францускога — Леврал. Ни једна се тврђава Евроне не може нохвадити, да се није никад нрпсил.ена гладом, јуришем нли издајом иредала, — дочим су многе елабе жене одолеле најтрајнијим навалама. Из талијанскога — Монтегаза.

Љубити из љубави живити и умрети знати то је без сумње баштина небеска у нарави свакс жене. Из Францускога М-ме де Стае.l. Женс се слажу каже се. То је додуше истина ; ну само онда, кад хоће да одбране ону, која је н збиља че.му крива; ну оне су нсто тако сложне и опда, кад нападају иекриву. Један Енглез. Само таквој жени, која би се умела сваком згодом занимљивом ириказати, кој а- би ми дневице нових загонетака изнашала —. само таковој остао бих веран до смрти. Кармен Силва румуиска краљица. Лепа жена, која је управо и духовита остаје на дуже леиом, него она која је само леаа. Правој је леноти дух нужно својство, јер он усавршује и преображава лепоту. Из немачкога СаФир.

БЕЛЕШКЕ.

Просвета.

За домаћице.

Немачка. У вароши Келну, на Рајни, обра зовала се задруга од мушких и женских чланова, који хоће да нодигну тамо гимназију за женске. Нова вероисповедна школа. У Дарувару, у Хрватској, отвара се иова вероисноведна осн. нар. школа; а нрииомогли су томе ови срнски родољуби: 1. Исидор ДодроваН и сунруга му Хрисшина нодигли су о свом трошку лепу зграду за шкоду и за учитељски стан и снабдели су је са удобиим намештајем. Осим тога образовали су иод именом суируге Христине засебан фонд од 500 Фор.; који ће служити за оиравке тога здања и укњижили еу још 1000 ®op. на евоје добро у корист Фонда, који ће служити за издржаваи.с те школе. 2. Косша Joeauueufi. и Суируга му Персида укњижили су на своје добро 2000 Фор. као фонд школски и ириложили још у готовом : 1000 Фор. 3. Јово ЦигановиК и суируга му Ана, приложили су у готовом у фонд школски 1500 ФОр.

Овим прилозима и оиим, што се иа ту цел већ пре тога скупило осигурана је учитељска нлата од 600 ®op. и петогодишњи донлатак учитељу од 50 ®op. и још притиче око 120 Фор. годишње на друге потребе. Нека је слава и хвала оваким родољубима који на делу показују, шта треба чинити за народни подмладак.

Копривино семе за коње. Данци дају својим коњма ио трипут недељно ујутру и у вече но једну шаку осушена семена у зоб да поједу. Тврди се, да су и.м коњи од тога меснати и длака им је светла и сјајна. Дански су коњи заиста таки, па треба и ми да пробамо, не ко игга нас ништа, само труда мало. Проста средства за тамањење мишева и пацова. Аустријске пол.опрпвредне новине доносе о томе ову белешку: Треба узети. два тањира, у један метути брашна а у други насути воде, па их за више дана држати тако на месту где се нојављују мишеви и пацови Кад се навикну на ову храну, онда у тан.ир у коме је било

42

ЖЕНСКИ СВЕТ. IV. 3