Ženski svet

Поука, књижевност и уметност.

брашно, метути један део брашна и један део испрашена гипса дакле ио иола и озго потрусити ситним шећером. Мишеви и пацови јешће ово брашно ио својој навици и пити воде из другог тањира, но у томе наћи ће и смрт. Гипсано брашно чим дође с водом у додир постане тесто које се одмах стврдне као камен и зато мишеви и нацови морају помањкати. Неки Рус, за време српско-турског рата препоручио је једном нашем управнику магацина врло слично средство за ову потребу. Треба, вели, узети један део пшенична брашна па га номешати с просејаним негашеним кречом и суд у коме-је ова смеса наместити тамо, где се јавл>ају мишеви и иацови и одмах у близини метнути суд с водом. Кад мишеви ноједу ову мешавину, а да би је нојели треба их преварити као и у ирвом случају, дајуКи им најпре чисто брашно, онда ће тражити да угасе жеђ и кад се напију воде, иомањкаће, јер ће се тада угасити креч који су појели е брашном. Ту скоро овај управник магацина, који као виши чиновник у иенсији живи у Прокупљу, причао је иисцу ових редака, да је ово средство веома добро, јер се њиме помагао како се само помислити може. „Чудио сам се, вели, оној силној множини мишева и пацова, коју сам на овај начин потаманио. Ништа од њих пре тога несам могао да сачувам у магацину па ни сам лук, а цосле" — нигде једног.“ Коприва је врло добра храна за домаћу марву и живину. Краве, које се хране копривом дају више млека и боље масло 5 кокошке, којима се додаје у храни обарена и исецкана коирива, носе више јаја, а коњи добијају светлију длаку.

Педагошки Зборник Извеигтени смо, да је уредник и издавалац „Педагошког Зборника 1 ' г. Јован 3. Медурић, учитељ туријски, предао у штамну ирву свеску ове књиге, која има лепу садржину, а која је намењена рвдитељској кући, као упуство, како да ноступи са својом децом, и како да васнита свој подмладак. Књига је подељена на два дела, на онај, што је носвећен рбдитељима, и други, што је намењен учите.вима ii школским властима као унутство за њихов правац и рад. Свака свеска вреди 1 ®op. и може се добити код уредника: Ј. Z. Meduiić, učitelj. Turia, (B6cska). Годшнњс ће изићи но три свеске. „Побратимство ' тако Јге се звати књига песама, коју издају Срби мухамедове вере : Омербег Сулејманпашић-Деспотовић, С. А. Карабеroßiili. Осман А. Ђикић и А. Карабеговић-Хасанбегов и позивају на нретцлату. Књига ће изнети 1б штамп. табака, а цена је две круне или два динара, а за ђаке у пола те цене. Претплата се ша.вс или на С. А. Карабеговића у Алексинац (Србија) или на А. Карабеговића-Хасанбегова у Модрич (Босна) или на „Бранково Коло“ у Срем. Карловци. „Српски Гласник“. Под огшм насловом иочео је 21. Фебруара (5. марта) о. г, излазити у Пакрацу недељни лист, коме је власник и одговорни уредник Јов. Ј. КиежевиЛ, ироФесор на пакрачкој пренарандији. Лист је намењен да служи нросвети и другим народним потребама, поглавито да обавештава српску нублику о раду накрачке епархије и да је упућује ца добар и ноштен рад.

Л ИСТАК.

Праштај!

(Наставак).

Нема иане, али има сеетрицу којој је он радост и нонос и слава сејииа, која целу кућу води и брацу надгледа као брижна мајка, ма да јој је тек петнаест година. Но не даде јој се да дуго у тој великој радости ужива. Баш о вршидби доће Паја пре осталих радина кући и потужи се да га јако глава заболе. Одмах му забринута СмиЈва размести постељу у коју Паја леже, али више не

устаде. Од жестоке ирииеке која је тога лота владала разболе се, и трећи дан умре. Тужно ли је запевала Смиља крај мртвачког одра брациног, све се живо расшгакало иа њу. Неке је жене омоменуше да престане тако гррко цвилити, да умери грдну жалост своју, а једна јој се нриближи и отрже од одра самртног. Примири се, ћерко, божија је вол.а, а што је од Бога трпити се мора!

Бр. 3. ЖЕНСКИ СВЕТ

43