Ženski svet

ни пред каквим народом, na штета је и грехота; да ти, као Српкиња, не знаш за тај бисер 7 него се китиш страним 7 туђинским. Зар ти не знаш, Српкињо, да у нас има списатеља који су велики, да би у свакој другој народности могли бити чувеии и славни, и ти те иисце не смијеш напустити да падају и малаксавају због немара читалачкога; ти, Срикиљо 7 номогни

им 7 читај њихове књиге 7 растурај их међу своје пријател>ице 7 поклањај их дјеци својој 7 недај да их мољци једу 7 нити да плаве по књижарским излозима. Помози своме књижевнику 7 читај своју књигу 7 па да видиш како ће књижевност наша коракнути и колико ће се још славних имена заблиетати у њој. Нс заборави ово 7 Српкињо! твој —ић.

КОВЧЕЖИЋ.

Гласник.

Митро Фан Шевић, нови епискои бачки 7 посветиће се у недељу 7 4. (16.) јула о. г. у Срем. Карловцима. Добро иам дошао ! Нова руска принцеза. Руска царица Александра Феодоровна поклонила је држави и цару Николају 11. 14. (26.) јуна о. г. принцезу, велику кнегињу Марију. Ово је треће женско дете руског царског пара. Живела ! Венчање црногорског престолонаследника Данила, одложено је 7 како неки листови говоре на неизвесно време 7 јер се 7 веле 7 изненадно разболео престолонаследник и мораће на дуже времена отићи куд да се опорави. Женско Друштво у Београду све више ишри крила своја доброчинства. Поред радеиичке школе и базара* оснива ове године и 2. августа већ отвара ђачку трпезу 7 где ће ђаци средњих школа добивати здраву и јевтину храну 7 а сиромашпи7 по могућству и бесплатно. Ово је велика благодет за београдске ђаке и многи ће се драгоцени живот нашег младића овим начином одржати и моралио очувати. Општина беобрадска7 уступила је том друштву место 7 звано „Зелен Венац“ 7 где ће то друштво подићи дом за ту цел. Министарство привреде и сам краљ потпомагаће у том ово друштво новчаним прилозима. Ово је заиста леп украс тог друштва за његову 25-годишњицу, која се идуће године спрема. Женскиње адвокати. Француска скупштина у Паризу 7 реитила је скорим једпо важно нитање о женскињама. Нанредније државе европске, које су дозволиле 7 да се женскиње могу спремати за разне струке на вишим наукама 7 нису дозволиле биле 7 да се могу спремати и за правну струку и да могу јавио адвоцирати. Француска је и то питање решила са 319 против 174 гла-

са 7 да женскиње могу адвоцирати. Искуство ће иоказати 7 је ли ово оправдан рад Француеке скупштине. Излет. Наставници и ученице српске винте дев. школе у Панчеву учинили су на Видов-дан о. г. излет у Земун и Београд. У Београду -их је дочекала и леио угостила виша жен. школа са својим наставницима. Имали су заједнички ручак у Топчидеру 7 где је било око 250 ученица. У вече се вратила деца својим домовима и родитељима.

ЧИТУЉА.

t Вукосава Лубенова. Земунски срп. нравосл. цркв. општина и земунски учител>ски збор објавили су посмртницом, да им се у уторак 8. (20.) јуна о. г. упокојила вредна и савесна учителшца Вукосава Лубенова. Овај тешки губитак није задесио само ту општину и њене учитеље 7 као најближе сараднике ове народ. просвете 7 него је губитком тим осетљиво погођен и остали наш народ, јер је пок. Вукосава била интелигентна и примерна учитељица. Мир пепелу њену! t Васа П. Ћурчић, свршени иравник и ригорозант7 син Паје Ћурчића општин. књиговође поболео се у Загребу после положеног иснита свога од врућице, иа ево је и подлегао бо.ви несретној 25. јуна (7. ју-ча) у својој 24. години живота. У недељу 27. јуна (9. јула) о. г. донешен је у Нови Сад и ту уз опште саучешће 'целог српског грађанства иредат матери земљи. Допратило га је из Загреба шест другова 7 и у име њих опростио се леиим и дирљивим говором правник Д. Поповић. Лака му била црна земља ! t Барон Геталди Гондола, последњи мушки потомак знамените српске породице Гундулића 7 градоначалник Дубровачки, преминуо је 21. јуна о. г, Вечна му успомена!

Бр. ЖЕНСКИ СВЕТ.

111