Ženski svet

БЕЛЕШКЕ.

Просвета.

За домаћице.

Књижевност.

Српска виша девојач. школа у Новом Саду издалаје евој извештај за ирошлу школ. 1898 —9. год. Ово је 22. књига тог завода, која је украшена са пет слика и то сликом нок. Др. Ђ. Ватошевића, бившег глав. школ. реФерента, Николе Ђ. Вукићевића замеником глав. школ реФерента, сликом наставника, кад је пгкола отпорена, сликом наставника, који. су доцније долазили и сликом данатпњих наставника. Како је ово јубиларно издање те школе, која је прошлом школ. 1898- 9. годином навршила своју 25. годину опстанка, то је сваки од данашњих наставника написао у пстом по један чланак педагошког садржаја, а затим је изложено оио, што је било и што се радило протпле школ. године, На завршетку је описана 25-годишња прослава ове школе, како је текла и шта се на њој певало и говорило. У историчном ирегледу, што је написао управитељ под насловом „ Поеле двадесетпет година“ видимо, да је за минулих 25 година било на тој школи уписано 2370 ученица, а од тих су довршиле сва чстир разреда: 482 ученице. Међу уиисаним ученицама било је 2327 Српкиња нравосл. вере, а 43 друге народности и друге вере. Из места је било: 1227, аса стране 1138. По занимању родитељском припадало је : интелигентној и чиновничкој класи: 1016; трговачкој : 564; занатлијској: 509; ратарској : 224; а послужитељској : 37. За минулих 25 година, приредила је та школа 22 забаве и добила је на њима: 7591 Фор. 74 г н. чистог прихода; од тога је уложено у фонд ове школе: 1805 ф. 11 н.; дато на учила: 2317 ф. 63 и. а на потпору сиротих ученица: 3469 Фор. Прошле школ. —9. г. било је у овој школи уписано : 165 ученица; од тих 8 изостало; исиитано : 148, неиспитано: 15. Оснособљено за прелаз у старије разреде: 135, имН да ноиављају нредмете: 9, а да понављају разред :4. Српкиња правосл. вере, било је 160, а 5 несрпкиња. Из мсста: 50, а са стране 115. Интелигентној и чиновничкој класн прииадало је : 63, трговачкој: 40; занатлијској : 30; ратарској : 26, а послужитељској : 6. Четврти разред свршила је ове шк. год: 31 ученица; од тих су 5 с одличиим, 13 с врло добрим, 8 с добрим и 2 с довољним онштим усиехом, а све с примерним владањем.

Испит у српском забавишту новосадском обављен је 8. (20.) јула о. г. нод председништвом изасланика месн. школ. одбора иречасног г. Божидара Поповића, пароха и многе одабране публике. Деца су изводила своје игре, песмице, декла.мације, очигледну наставу и остале предметс, што су за те школице нрописане врло лепо и публика је била у пуном смислу задовољна, те је забавиља Кат. Максимовићева на уста изасланика месн. школ. одбора нримила њено признање. Деца су и ове године обдарена колачићима, које им је снремила мајка Радовановићка.

Спремање масти за дуго време. Маст се најбоље спреми за дуго време у хладном иодруму а најбоље су за то земљане посуде (велики лонци). И бачвице од храстова дрвета су врло добре, само треба, да се сваки пут добро искувају врућом водом и оперу, кад се испразне. Маст, која дуго лежи, па се ужеже (тукне). Таку маст треба растопити, на метнути у њу нарезаног црвеног лука (капуле), и то на сваку килу масти ио једну главицу лука. Лук се нареже већ према количини масти, свеже се но том у чисту нртену крну, па се тако кува у масти један сат. Онда се одлије у другу чисту посуду, а не у ону, у којој је пре била.

Позив на упис наосмо коло књига срп. књиж. задруге. Нредавпш задруглрима и пријатељима својим седмо коло редовних издања Српске Књижевне Задруге, управа друштвена отвара унис на ново, осмо, коло књига и позива гговеренике и скупљаче, да отпочну кушвење, а задругаре и претплатнике да отиочну уплаћивање улога за то коло. Књиге су се већ ночеле штамнати, те је оправдана нада да ћс до Бож-ића бити готове и члановима разаелате. До количине и брцине одзива задругарскога ста Јаће хоће ли се Moliii у новом колу дати места и осмој књизи. Још се нарочито моле иовереници и скупљачи да што ире свој посао отпочну, како би управа за времена могла знати и у колико примерака треба ово коло штампати. Што раније ггрикуиљање чланарине и претилате и слање новца другатвеној благајници потребно је, наггослетку

Бр. 8. ЖЕНСКИ СВЕТ.

123