Ženski svet

Оставина пок. рим. кат. еиископа вацког Копстаншина Шустера којије и за живота био дарежљиве руке састоји се из 1,368.600 ф. и то 200.000 ф. на женски завод у Прегаови (Енерјеш), 100.000 ф. на пгколе у Вежње, Халагау, Солноку, Вацу, Кун-Сент-Миклугиу и Вел. Керегау, 140.000 ф. на женски завод у Фелеђхазу, Кечкемету и Холд-Мезе-Ваигарељу, 120.000 Фор. на болницу и сиротни дом у Вацу, 245.000 ф. за издржавање цркава, а 284.000 ф. издао је на добротворне и нросветне цели јоиг док је био епископ у Котници (Катпави) Такав нам подобајет архијереј ! Кон Ференција за мир у Хагу довртпила је свој договор и ако није испунила све жеље узвишеног покретача свога, великога цара руског, Николе 11,, она је норавнала пут за даље преговоре, како да се коначно отклоне ратови и како да се ублаже грозоте његове донде докле га узмора бити. За човечанство је и ово велика добит и ако ико, оио се матере могу томе највише радовати. ОткриЂе споменика ПетеФију. У недељу 18. (30.) јула о. г. открио је мађарски народ свом највећсм лирском пеенику ПетеФију споменик у Ердељу у вароши Шезбургу, који је намењен усномени 50. годигпњице од смрти овога песника, чије је име прослављено иу нагаој српској књижевности иреводима неколико дивиих умотворина њетових. Овај велики песник мађарски води своје порекло из словенске лозе (звао се Петровић) а нама је мило, што је словенска раса номогла, да се ирослави мађарски народ у лирици до највише културне висине.

ЧИТУ ЉА.

f Ђорђе Александровић, велики 'кнез и руски ггрестолонаследник преминуо је пропглог месеца и уз сјајну пратњу сахрањен 12. (24.) јула у Петрограду. f Даринка Брадваровићева. Пре кратког времена проструја тужна вест, да је после дужег боловања иреминула врсна учитељица меленачка Даринка Брадваровићева. Још као ученица више девој. и учитељске школе одликовала се Даринка

лепим женским врлинама, које се доцније развинтс у потпуни склад, да постаде узор девојком, узор учитељицом; постаде и остаде угледом за којпм младе моме само тежити могу, али који се као свако савршенство ретко достиже. Образована, одушев.љена, поносна и дична, умела је она својим лепим нонашањем да задобије уважење својих суграђана, те је њезиио име не само у месту јој него и уколини спомињаио са ноштовањем, које је у нуној мери заелужила, јер у вртлогу живота Даринка би и остаде тграви кристал карактер девојачки. Разабравгаи за рану смрт њену нротужипге сви, који је познаваху и иопгтоваху, а нежне душе њезиних учеиица и нријатељица, гааптаху тихе молитве, да се на крилима тогтлих молитава вине у рајске висине њезина лена и чиста дуттга девојачка! Лака јој црна земља, а светао сио.меи међу нама! f Jb убица Михајловићева, унука иок. проте новосадског Павла Балте а ћерка садашњет свеигтеника у Медини и бившег учителва ттовосадског Љубингс Михајловића, преминула је 26. јула о. г. у Крушсвцу у (Србији), код свога ујака инџинира Милана Балте у 20. години свог млађаног доба. Нека Бог утегпи ојађену мајку, оца, браћу, сестре јј оежаду родбпну, а покојвицдт, нека даде рајске насладе!

ИСПРАВАК.

У нрошлом 7. броју нагттега лиета поткрале се неке погрешке у првом чланку „Змај Јован Јовановић“ на стр. 98. у другом ступцу 26. реду стоји: „Српски је гуслар поетао, певач и свира уједно- 1 , а треба да стоји: „и свирач уједно. и На стр. 99. други стуиацдруги ред стоји ~вера љубав и надежда сриског народа“ а треба да стоји „сваког народа, Молимо, да се ово исправи. Уредн.

НАПОМЕНА ПРЕТПЛАТНИЦИМА!

Још овај број шаљемо свима онима , који иам нису иослали прешилату sa ирошлу и ову 1899. r. и онда обусшављамо лисш свима , који дондс не иошљу ирешилату. У Нов. Саду, 1. августа 1899. Уредништво.

128

САДРЖАЈ: Митро Фан Шевић, епископ бачки Братска писма. Брат Србин Родољуб. —Ој цурице белолице. Булбуц. Како постају снови Тзорђе пл. Бота. Савјет Српкињипи Богдан Крајинпшк. Радња добротворних задруга Српкиња. Митровица. Ти не знадега. Иконија. Ђачка трпеза. Моме ланету. Радослав. Дописи. Вагреб. Нада. Ст. Футог. Тужаљка на гробу f Вукосаве Лубенове, врсне учитељице земунске. Даница ПутникМаксимчева. Белешке. Листак. Нријателштво. Бајка. Приопћила Јелица Беловић-Бернадзиковска. (Свршетак). Ти си! Богдан Крајитнник Ковчежић. Исправак Напомена претплатницима. Штампарија Ђорђа Ивковића у Новом Саду.

ЖЕНСКИ СВЕФ. Вр. 8