Ženski svet

тим се је нрешло на избор управног одбора: Председнице, потпредседнице, тајника, благајкиње, одборница и три ирегледачице рачуна. Скупштина је једногласно изабрала за председницу ri>y Зорку Ивковићку, којаје то место и дотле заузимала и која је показала, да јој напредак задругин заиста иа срцу лежи. За потпредседницу изабрала је скупштина једногласно гђу Милу Прокићједну од најревноснијих одборница; за тајника г. Д. Радошевића, који ту дужност вољно врши већ две године; за благајкињу гђу Зорку Бороту, која је ту дужност већ две године на задовољство свију и за напредак задругин вршила. За одборнице је једногласно скупштина изабрала гђе: Ангелину Баришић, ЈГенку, Бојкић, Христину Василић, Милу Веселиновић, Олгу Вујић, Емилију Јовановић, Мару Мојпћ. Мару Петровић, Марију Папајотовић, ЈБубицу Радошевић, Лелу Радосављевић, Јелену Сретковић и Драгицу

Ивковић, (од ових су шест нове) а за прегледачице рачуна гђе : Љубицу Трумић, Ленку Угринов и Јелену Хајкелман. Затим је изабрала скунштина два члана и то гђе ЈБубицу Трумић и Ленку Угринов да од стране скуиштине потпишу записник. Пошто је дневни ред исцрпљен, благодари председница члановима на труду и доброј вољи, изјављује, да ће се трудити са целим одбором, да оправдају ово лено иоверење које им је скупштииа данас поклонила и закључује скупштину. Три је године дана, како постоји наша задруга и она је за то време из ничега створила себи иметак од 3247 ф. 52 нов. нотпомагала је месну сиротињу и наше јавне ствари. Да узмогне то више чинити, зависи од ње саме, од њених чланова. Овогодишња скупштина изабрала је у унраву млађе снаге у које полаже сву наду своју и тврдо верује, да ће они учинити од своје стране све, што се у данашњим цриликама учинити даде. Нек им је срећан рад!

ТИ НЕ ЗНАДЕШ!

Ти не знадеш, кол’ко пута, Гледам тебе из прикрајка . . Па у теби ја уживам, Ка’ у чеду мила мајка! Гледам чаре твоје редом, Па сам срећна Боже мили . . .

Слатко миље, радовање, У жеље се вреле слили! . . Жеље теби шапћу тихо, Да срдашце твоје чује . . Како тебе душа моја, Верно љуби и милује! Иконија.

ЂАЧКА ТРПЕЗА.

Донели смо вест о томе, да се у Београду идућс шк. 1899 —l9OO. г. отвара ђачка трнеза (у први мах је била названа: ђачка кцјна ); сад смо у стању, да по „Домаћици“ донесемо и правила за ту трпезу, да види и остали наш свет смер и задатак тог подузећа и да нрема својим силама дарива ово племенито подузеће Женског Друштва. 1. Циљ. Чл. 1. Циљ је Ђачкој Трпези : 1. Да ђаци овдашњих школа добијају здраву а јеФтину, а сиромашни и добри ученици, но могућству и бесилатну храну.

2. Да се у кујни, у којој ће се храна за ђаке спремати, поучавају у кувању ученице Раденичке Школе Женскога Друштва. Чл. 2. Ђачка трпеза сматра ее као самостална установа. Она је засебна иравна личност, којој припада сва имовина ове установе. 0 постанку ове трпезе и нанредовању њене имовине бринуће се заједнички Женско Друштво и Министарство просвете и црквених послова, а преко управнога и надзорнога одбора. 11. Материјална средства,. Чл. 3. Материјална су средства ове установе:

Бр. 8. ЖЕНСКИ СВЕТ.

119