Ženski svet

ШТО ЋЕ МИРИС.

Што ће мирис руже бајне, Што љеиота зоре сјајне, Што ли зрака сунца жарка, На што ли ће вила свака, Што љепота љубичице, Према теби, гулубице ? .. I*ужа, сунце, зора, вила, Љубичица ти си, мила, Дивно око, око твоје, Колашип.

Устријели срце моје, А осмијех твој лијени На поле га две расцеии. Пукло срце у грудима, За њ лијека већ не има: Али само кад би њему Срце своје ноклонила, Тада би га, голубице, Усрећила, избавила. Ибријски

БЕЛЕШКЕ.

Просвета.

За домаћице.

Панчевачка срп. виша дев. школа ироелавиће ■евоју 25. годишњицу 10. (22.) новембра о. г. кал. 11а ту цел образовао се нарочити одбор, који спрема програм. У тој школи има уписано ове шк. 1899-1900. год. 87 ученица. Монашка школа у Хоиову укинута је сасвим у току нрошлог месеца и она неколицина њених ученика разишли се по другим школама, неки су иослати о манастирском трошку у ратарску школ-у у Пожези. Још у иочетку се видело, да је то нездрава мисао и ето се иеиоетавило, да је така школа излишна. Штета за онај силни трошак, што се утрошио на то То неколико интелигентнијих калуђера могло се набавити много јевтииије.

Средство за таманење стеница. На беланчевину од два јајета кокошија треба кунити за 10 новчића у апотеци живе. Помешану живу са беланчадима у каковом суду, који се не употребљује за јело, или у каковом новећем црепу од ћупе, од лонца, или у нечистоме лонцу, треба дотле тући II мутити каковим држаљетом гвозденим или дрвеним, или лименом кашиком ста■ром, која се иеће више употребљавати за јело (пошто је жива отровна), догод не пређе та смеса у пену, па онда са том иеном од беланаца, исмешаном са живом, иамазати пером сва легла од стенпца Cl)rysanthemum leucantheum бп.љка је, која се налази по целој средњој Европи, пак н код нас у пољу и на ливадама и има жут цвет. Но она је у Далмацији најбоља за тровање бува, и зато се само од би.љке у Дадмацији у

прах обрнути цвет иродаје у апотекама за тровање бува. Тога прашка може се добити за 10 новчића и треба га мало по чаршаву у кревету носути iipe легања, што ће доволшо бити, да буве у кревету поцркају. Кад се на стоци покажу ваши. Догађа се да се покажу ваши на говедама, коњима или на свињама. Најбољи је лек од тога, да се у једноме суду помеша нола петролеума, а пола олаја па онда, да се то иаспе иа једну вунену крпу и тиме да се добро истрљају она места, где су се појавиле ваши на стоци. Ако је потребно може се то и поновити, али је лек сигуран. После тога могу се она местајош добро опрати сапуном. Семе од коприве као ванредва храна коњима. Осуши семе од коприве и у јутро и . у вече помешај шаку овога семена за зоби, па ће коњи од тога брзо дебљати, а длака ће им се убрзо сјајити као свила Да утаманиш кухински гад (швабе). Узме се 100 гр. боракса, 50 гр. ситног шећера, 150 гр. зобеног брашна и све се то смеша. По томе се наспе по свима нукотинама и рупама, штоихје год по огњишту и зидовима. Од те смесе морају сви угинути. Добро је и ово : узму се 2 лит. ол,уштених, скуваних кромпира, те се с Фришким млеком умеси од њих поретка смеса. Тој се смеси дода још једна кашика ишенична брашиа, 125 гр. финог шећера, 125 гр. сирупа и у све то се још метие за 20 —3O нвч. боракса н добро се умеси. С том смесом нека се све рупе, пукотиие и уопште сви кутићи iio кухинском огњишту, зидовима и другде но кућп измажу. Ако се узради само 2 -3 вечера тако нестаћс сваког гада.

170

ЖЕНСКИ СВЕТ. Бг. П