Ženski svet

Зарад здравља.

Књижевност.

Забрањен мидер у Румунији. Министар нроевете у краљевини Румунији набранио је расписом на све женске заводе ; иозивајући их. да строго забране девојчицама ношење мидера, По примеру Русије и Саеке, ево и Румуније. која то забрањује, сигурно је дакле ; да је та ношња врло штетна здрављу. У Енглеској су женскиње из виших кругова склониле друштво нротив те ношње и тако се свуда војује против ових самовољних окова, С тога иозивамо иаше матере, да не чекају да их власти силом гоне на добро ; него нека и саме спречавају ту убитачну склоност на гиздање нашег ;кенск'ог подмлатка.

Изишла је из штамие: Литургика за православне ученике основних школа, саставио Ђока Милић ; учитељ новосадски. Овује књигу одобрио Свети Архијерејски Синод у Ср. Карлбвцима под бр. М. 175./ син. 25. ех 1899. Цена јој је 50 иотура. Добити се може у књижари Лукв ЈоциЛа у Новом Саду. Изашла је из штампе књига „Нраљевина Србија и кратак преглед српских земаљаД П. издање за ђаке IV-тих разреда народних школа, Књига је нрерађена и допуњена према новом наставном програму. У књигу су сада уиесене 34 велике и лене слике. Штампана је на лепој хартији и изноеи 7 табака велике оемине. Стаје 1 динар. Друговима, којије код мене набаве 7 уступам 20% рабата ; који могу задржати нри иошиљци новца. Поштарина је моја. Молим Вас ; да о овоме известите и другове у месту и околини; и да. јавите тачну адресу за иошиљку књига. 15 августа 1899 г. Београд Станоје ПиколиИ, учитељ тераз. осн. школе. Од колико је важности и вриједности добра књига ; која поред угодне забаве још и ноучити може, види се најбоље из тога. ; што се већ дјеци у малим школама нружа забавна лектира са моралном тенденцијом. Ту научи дијете како се нрактична начела остварају у животу. Исто бива и у зрелијим годинама човјекова живота. Поред те користи још је и друга корист од такове кн.иге. Послије напорног умног и тјелесног рада човјек се рек’оби одмара читајући какву слику из живота, нричу м слично. Срећније књижевности као п.емачка ; руска и др. пуне су забавних

часописа и листова. Но тамо је поред осталога и друго још узрок том напретку уопће у књижевности. Тамо писац или издавач за малеиу цијену нуди своје дјело. Имајући иарочито ово ношљедње пред очима. одлучисмо да нрема силама својим и ми доприиесемо штогод у корист ернској књизи. Ради смо да иокренемо ~Мали , забавник" који би излазио дваиут мјесечно, а доносио би краће приче из свјетске књижевности. Излазио би у свескама од 1 3 табака мале осмине. Цијена би била за I>аке и претплатнике „Српског Гласника“ само двије круне на годину иначе четири круне или ио свескама од 10 20 иовчића, Прва је свеска већ сиремна за штампу, а натиис јој је: „Ивонова капа“. Сврха је приповјетчици да иокаже, како и у трњу могу цвасти руже ; како п у човјека ; кога је свијет осудио ради какве мане његове, има чеето више племенитости ; него у оних који га осудише. Прича је пријевод с Француског. Надајући се новољном одзиву од много иоштовано срнске иублике, молимо привити табак иајдаље до 16. (28.) о. мј, нотписаном нрниослатп. да се узмогие наклада одредити. У Пакрацу, мјесеца септембра 1899. С одличиим поштовап.ем Штамиарија и књижара Ј. ЗоричиЈа. Јављам iiotht. читалачкој нублици, да ће моја књига песама кроз најкраће време изаћи из штамме. те молим свакога, ко мисли књигу узети, да се са претплатом пожури. Књига ће се моћи само код мене добити, Цена је књизи 80 новч. Иретнлату ваља слати на моју адресу: Сгегпуа u. р. Neiuefc Czernya. Banat. С иоштов. Милета Јакшић Ове недеље изалази из тнтамие нова књига: „Надприродне“ појаве старијег и новијег доба, Посвећена сени блаженопочившег Васе П. Ћурчића; свршеног правника ; са сликом покојјУиковом. Цена 30 нов. Од Симе Cmanojeeufia у Новом Саду. „Весник“. Панчевачки лист „Весник“ ; иочео је ионово да излази иод уредништвом Јована Поиовића ; управитеља тамошње сри. више дев. школе. Он је излазио под истим уредништвом седам година до авгуета 1896. год. иа је од то доба до сад био ирестао. Излазиће недељно једаннут, а цена му је 4 ®op. годишње. Памењен је нросвети и привреди народној. Коњарство. Наиисао А. Д. Цена 30 нов. Загреб. Штамиано у срнској штампарији 1899. Може се добити у истој гатамнарији у Загребу.

Бр. 11. ЖЕНСКИ СВЕТ.

171