Ženski svet

_Бе 1

У концерту су суделовали: капела 10. пуковније са увертиром Бетовиове „Фиделије“; Гђа Драга Саасићка певала је: „Твојиж очеј“ од Донаурова и Смеса срт. нар. песама од Освалда уз гласовирску пратњу; Гђа Вида Вулко-Варађанина, свирала је (2 топ) од Мендлсона уз пратњу оркестра 10. пуковније. —— Гдин Јосиф Чермек, капелник 710. пуковније, свирао је на виолини уз пратњу гласовира „Отапде Сопсетог, од Вијетина. Глаеовирску пратњу обављала је гђа Вида Вулко-Варађанова. Концерат је био врло лепо посећен. Све одличне породице нашег и страног света биле су ту заступљене. Концерт и приказ позоришни задовољио је у пуној мери овд. отмену публику, јер су и приказивачи и концертисте потпуно одговорили својим дужноотима. Нека им је хвала! Према племенитој цели, којој служи наша добротворна задруга, можемо бити потпуно задовољни и материјалним даром, који је пао. Утекло је које за улазнице, које од добровељних прилога (697 Фор. 95 нов, 1369-90 круна. Кад се трошак одбио, остало је чистих 181:64 круна. Публика је била лепо расположена и задржала се у игри и вевсељу до близу беле зоре.

Прослава. Протођакон митрополије цетињске Филна Радичевић, секретађ митрополије цетињске и књижевник прославио је 16. дец. пр, г. своју 40 годишњицу свештеничке службе. Живео!

Нова добротворна задруга Српкиња. У варошици Жабљу, близу Новог Сада, покренула је мисао учитељица Ангелина Французова рођ. Поповић, да се оснује тамо Добротворна Задруга Српкиња. Радујемо се тој појави и честитамо у напред нашим абљанкама.

Просветна Задруга Српкиња у Ст. Бечеју приредила је у суботу 18. дец. пр. г. редован парастос својим преминулим чланицама.

Г-ђица Ј“ Познанова положила је децембра месеца пр. г. на кр. вишој препарандији у Сатмару испит за средње школе е одликом. Сад се спрема да положи испит за доктора ФилозоФије у Берну (Швајцарска). Сретно јој било!

Руска велика добротворка. Близу Москве, на своме добру Поречју, умрла је 23. новембра пр. год. Александра Кевнофоншовна Медвједњаковна, која је оставила преко 5 милијуна рубаља, (око 15 милијуна круна) на разне добротворне и просветне цели свога народа; а још за живота подигла је близу Москве велики дом, у ком ће налазити склоништа и заштите остарели и изнемогли свештеници православне вере.

фи

ЖЕНСКИ СВЕТ 5

ЧИТУЉА.

т Лепосава Миросављевићка рођ. Ђурђевић Катихета на срп. вишој девој. школи, Вељко Миросављевић, парох новосадски, изгубио је 20. децембра (1. јан. о. г.) своју верну и примерну супругу Лепосаву, после кратког п тешког боловања у 82. години живота. Њена нагла смрт, која је завила у тугу двоје мале дечице, и неутешеног супруга изазвала је опште саучешће. Наставници и другови катихетини приложили су у знак саучешћа евога '0 Фор. на ерпеки учивељески конвикт у место венца, а дечица школодар од свежег цвећа венац. у знак поштовања и саучешћа своза; а сви заједно оплакују горку судбу ових сиротана и катихете свога. Нека их Бог утеши, а покојници даде рајско насеље !

+ Јелена (Лела) Давидовић. Заслужна председница и неуморни перовођа и пријатељ тур. бечејске доброрвовне задруге гђа Марија и Др. Богдан Давидовић, изгубили су 10. (28) децем. прош. год. своју кравну и милу девојчицу Јелену у петој години живота. Несретна болест, шарлах, уграби им тако велику радост, коју сад оплакују, и задругарице и еви пријатељи њихови, те се моле Богу, да Бог утети те добре људе, а малом анђелу да даде рајске насладе.

+ Матрона Кнежевић. Наш сарадник и садруг т. Јован Јанко Жнежевић професор на срп. учитељекој школи у Пакрацу и уредник „Српеког Гласника,“ изгубио је своју добру мајку, која га је евом нежношћу своје материнске љубави као јединца неговала, васпитала и народу поклонила. Млога врлина, која се скрива у овом нашем младом и вредном професору и внику носи клицу са крила ове добре душе. Нека је Бог прими у рајске насладе и остави вечан спомен међу нама!

+ Софија (Мадика) Манојловићка рођ. Петровић. У Вел. Бечкереку збио се редак трагичан случај. Поболу се од шарлаха двоје деце Нике и Софије Манојловићке. Родитељи лебдише над великом негом њиховом, подигне Бог обоје деце; али у обхођењу с децом поболе се и отац и мати, те у три дана «. (19.) децембра пр. г. умру обоје, а деца оба мушкарца оеташе сад сиротани. Тај случај изазвао је опште саучешће нашег бечкеречког грађанства, а осе бито је јако дирнуо Добротворну Задругу Срикиња у В. Бечкереку, јер је пок. Софија била ретко савеена и брижна одборкиња. Наша сиротиња особито јако жали за њом, јер је она,

ска положила су на мртвачки

књиже-

њима и