Ženski svet

| | | |

| ђ | + | 5 | |

па

СВЕТ. Бр. |

14 ЖЕНСКИ румен се тек зажегла. Јак несе преко жутих, завитлани истргани листићи пролетеше дуж иви-

ветар ме у брзо насавушених стрњика у висини

це шуме; страна шуме окренута пољу сва се стресала и светлуцала; на црвеној трави, на

свакој травчици, на сламчицама свуда су се сјали и преплетали небројени кончиђи јесење паучине. Стадох..... Беше ми тешко; кроз весело рекао бих, свеже емешење сушеће се природе провириваше нејасан страх од блиске зиме. соко нада мном, оштро просецајући ваздух кри-

Ви-

220

лима пролете предосторожни гавран, окрете главу, погледа ме са кретитајући ишчезе иза шуме: голубова стрела с једног гумна кру-

стране а испрекидано велико јато подиже се хитро као жећи као око стуба, и марљиво прилежући пољу покрај брежуљка, јако клоларајући празним колима. Вратим се дома; али слика бедне Акулине не изилаз гао и њени различци одавна увели, које чувам и до данас код себе.

— знак јесени! Неко се провезе голог

атше ми из главе

С Руског, Александар.

> КОВЧЕЖИЋ. 555.

ОН

ГЛАСНИК.

Одевање сироте школске деце у Нов. Саду. Новосадека спрота школ. деца имају два добротвора: _ „Интернационално друштво пријатеља деце“ п „Добротворну Задруту Српкиња“. Прво друштво прпређивало је забаве на ову цели купило је добровољне прилоге од свију грађана новосадских и екупило је до шред римски Бо-

жић нешто треко 1000 Форината, те је тим заодело 5. (11) дец. 1899. г. од главе до пете

105 деце, и то: 48 рим. кат. 23 ерп. иправославне; 14 еванђеличке 10 јеврејске пи 10 реформатске. На челу гостиовичар А.

Добротворна Задруга Сракиња само ерпску правосл. децу, и војчице и поделила је то на Материце 11. (28.) дец. пр. Она је заодела 64 деце из оен. нар. школе: поделила је на њих 50 пари ципела, два туцета марама зимских, 20 сукања, 17 рекли, 10. хаљина, ! чактире. На то је потрошила 125 Фор. Осим тога предала је управи срп.

тога хуманог друштва стоји Хук.

заодела је то поглавито де-

год.

капут и 1

школе 25 Ф. да она с тим заодене најепромашније ученице евоје школе. Вредно је видети том приликом ону безазлену радост, оно блаженство дечије, кад се наједанпут виде да су изишли из рита п обукли се у чисто и ново одело; смети им се све на лицу и само гледају, како ће што пре да изађу из собе, јер се све боје, да им неће когод свући оне нове ципеле и чарапе, које су их некако зауздале, чисто не уму да се крећу. Па кад изађу тек улицу, а они, све завирују један у другог па загледају чије је лешше. Сретно детинство! А сретни су и који могу да чине радости онима, које и Бог милује.

више девој.

на

они, оваке

Одре 76 ~ оу

Парастос. 4 конзпсторија бачка приредила је у суботу И. (28. дец. 0. г. свечан годишњи парастос упокојеном еппекопу бачком Герману Опачићу. Чинодјејствовао је епископ бачки Виесокопреосвештени г. Митрофан Шевић, придворно и сво мирско свештенство из места.

Леп поклон. Г. Арса Пајввић поклонио је књижници београдске више женске школе 90 ком. разних књига.

Прослава Змајева у „Матици Српској“. На 6 дан рођења нашег слављесника и песника

Змаја Јована Јовановића, приредила је „Матица Српека“ прославу Змајеву, па којој је требао држати евечан говор други наш великан Др. Лаза Костић, у славу нашег слављеника Змаја; али г. Др. Костић није се спремио да држи говор, приличи слављенику, „Матици“ и оној многобројној искупљеној публици, него је импровизирао разговор о Змајевим Ђулићима и Снохватицама и публика се у очекивању своме разочарала и отишла незадовољна.

Прилог за цркву. Племенита госпођа Анастасија пл. Мајна тенералица, Новосаткиња, поклонила је св. саборној цркви лепу и богату одежду и две сребрне вазне с цвећем.

Забаве. „обротворна восаткиња, приредила је други дан нашег Божића-е г. концерат с дилетанском преставом пи игранком. У представи су суделовали г. г. Богдан Манојловић, Милош Бокшан, Доброслав Јовановић, Шаца Дунђерски Станко Араницки и Јанко Перић и госпођице:

како

задруга Српкиња Но-

Јелка – Дерина, Ивана Гостовићева, Дара Милованова, Катица Поповићева и Милица Павловићева Приказивала се шаљива игра „Јединица“, написао гроф А.

Фредро, превео Сава Петровић.