Ženski svet

ЛА

ПА

Бр. 1. ЖЕНСКИ СВЕТ. 9

а осталијех 14 добиле су награду Ш. реда. Одликоване ученице примале су досуђене им

· награде лично из руке Њезинога Височанства.

Књагиње Милице. Свечано раздавање награда завршено је тијем, што је хор ученица отпјевао на задовољство Њ. Њ. Височанстава и свијех присутнијех неколико врло дивнијех пјесама, при чему их је на гласовиру пратила ваљана учитељица музике, гђца Хофман

У 11 вати Њ. Њ. Височанства и еви присутни изволили су се спустити у трпезарију, у којој је била приређена ејајна закуска, достојна

тако високијех госта. На столу се, по лијепомео

српскоме обичају, налазио крсни колач са свијећом. При столу су служиле ученице етаријега разреда, које су биле тај дан одликоване.

За вријеме ручка Његово Височанство Господар подигао је здравицу у здравље Њезинога Царскога- Височанетва Царице Марије Феодоровне, велике покровитељице овога завода. На ову здравицу одговорио је г. Губастов здравицом за здравље Њенога Височанства Књагиње Милене, високе старатељке овога завода и свега Црногорскога Владајућега Дома. Другу здравицу Његово Височанство Госнодар подигао је за здравље. Началнице г-це Софије Петровне Мертваго „вриједне управитељке овога завода,“ коју је Његово Височанство благоволило крајем прошле ше. године одликовати златном медаљом „за ревност,“ и баш тај дан она је први пут на себе метнула. Трећу здравицу Њ. Њ. Господар је изволио подићи за здравље свију бившијех и садашњијех ученицаи њиховијех породица. Свака од евијех здравица праћена је бурнијем:

гура! живио ! живили!

- % |

Послије ручка Височанствени гости е пратњом и евијема присутнијема изволили су се повратити, изразивши г-ци Началници своју високу

захвалност и признање за неуморан труд, који

полаже око напретка завода. С наше стране жељети нам је само то, да

_наш Институт и даље напредује у правцу, који

му је дала његова данашња, Началница и да еве више-елужи на корист како наше отаџбине, тако и нашега народа изван ње. „Ел. Црне“

—> +. ЗА ДОМАЋИЦЕ.

Плеснива вина. Вино, које удара на плесан, тешко је излечити. Много је лакше то зло пре-

дусрести, ако се ваљано на бурад пази, него.

саму плесан излечити. У ту цел препоручују

искусни виноградари дрвени угаљ. Но угаљ се у буре не сме сипати стуцан одвише ситно, јер би вино могло заударати, него такав угаљ треба да је од величине грашкова зрна. Угљен се најпре на крупно истуче, онда се на решето баци и просеје, па се“ тако ослободи од прашине. На један хектолитар вина ваља кроз сапун усути 500— 1000 грама овакога угљена и оставити га у вину 6—8 недеља, или ако је потребно, још и дуже. Недељно једаред ваља згодном опронок то вино узмешати.

Корист од сапунице. Опште је познато, да сапуница садржи у себи много калија и да у земљи убија све зарезнике. Наш свет баца сапуницу на сокак, а, ето, колику би корист имао, да ју баца по башти!

> КЊИЖЕВНОСТ.

Постанак и развитак српске прквено-народне автономије, исторично расветлио протојереј Ди- | митрије Руварац. У Ср. Карловцима. Сриска манастирска штампарија 1899. Цена је књизи 1 крупна и 60 потура.

Змајованка у славу педесетогодишњице пее-| ника Змај Јована Јовановића, написао Мита Калић. Сомбор. Штампарија Фердинанда Битермана и сина 1899. Цене нема. Ово је врло укусно и лепо приређена споменица нашег сина и пријатеља Мите Калића, и служи на дику њему и слављенику.

Крајишкиња. Наш сарадник, Богдан Р. Милановић-Крајишник, из Бос. Петровца, издао је ОМ песме под горњим насловом. Друга књига

Загреб. — Штампарија српске штампарије. 1899. Цене нема. Израда је лепа и укусна. Књига ова може служити дакле и по спољњем еклопу и по унутарњем изливу за украс домаћи натој омладини, мушкој и женској.

Поверљиви савети за младе девојке, од Др. Шперија, цева 1 круна. Веома јасне и корисне поуке за младе девојке, кад сазревају, да не пропадну, да се сачувају од искушења, те да у своје време постану здраве н честите мајке.

| Сви родитељи треба да набаве ово дело својим

ћеркама. На свима овим књигама растуривачима у, рабата (50 на сто. Каталог свију наших издања шаљемо сваком на захтев бесплатно. Поруке упутницом ваља слати књижари Савића и комп. у Земун.

врч