Ženski svet

30 ЖЕНСКИ СВЕТ.

БР. 2,

04 ДЕВОЈЕО!..

0] девојко, пупољче од руже, Миомиром пуниш моје груди,

Загреваш их, да боно не туже Са ледене, са осамне студи.

Очи твоје, две звездице сјајне, Кад у моје срце се загледе, Београд.

<=

Прочитају све његове тајне Успомене, и свеже и бледе...

Али чим се од мене удалиш, На срцу ми вељу тугу свалиш, Па се питам: хоћу л да доживим Да се опет твом чару задивим 2!

Васа Крстић— Љубисав.

Мао 255 | а БХ о сви дбри сља баа

=> КНОВЧЕМЖИЋ. <

Х60 => пл сардхо<-к бе ~ 57

ГЛАСНИК.

Св. савске беседе приређене су на све стране нашег народа, а особито се радо негују по босанским и херцеговачким крајевима. Тако смо с позивима извештени, да су приређене са патриотским говорима, декламацијама, пеемама, дилетанским приказима св. савске прославе у Власеницама, Брчком, Фочи, Бањалуци, Коњици итд. а приредиле су на тај дан забаве, з34гребачка и осечка Добротворна Задруга Српкиња, на којој је суделовао и оперни певач г. Жарко Савић, гт. Др. 5. Трифковић, и госпођица Бикарева. Даље ученици и ученице срп. учитељ, шко ле у Сомбору и учитељ. школе у Пакрацу, обе у корист својих сироматких садругова и садругарица. — Свето-савску славу приредише лепо и Српкиње у Шибенику. Тамо је Српкињица Милка Матавуља држала леп говор, а песме изводиле ученице цетињског института. Не би ли и тамо могле Српкиње подићи Добротворну Задругу, да пробуде мало српеки успавани дух. Покушајте драге Српкиње !

Панчевачка добротворна задруга Српкиња приредила је 29. јануара (10. Фебр) о. г. сјајан концерала са игранком у корист евоје благајне уз суделовање оркестра ц. кр. пуковније војводе руског Сергија Александровића бр. 101.

Вршачка – добротворна задруга приредила је у очи нове године забаву с представом и томболом, која је врло лепо била посећена и у којој је све лепо приказано и добро изведено.

Суботичка добротворна задруга Српкиња приредила је беседу са игранком 29. јан. (10. Фебруара) о. г. уз суделовање гђце Милице Пајићеве из Митровице; Тинчике Адамовићеве из В. Кикинде; Зорке Сибинкићеве из Сегедина и г. Фрање Гала, у корист своје благајне.

Београдско Женско Друштво приређује велику игранку 1. Фебруара о. г. у дворани код „Коларца“ у корист своје раденичке школе.

Шабачко Женско Друштво приредило је забаву са игранком 23. јанура о. г. уз суделовање шабачког певачког друшлва, г. Петра Стокића професора и гђце Катшице Јовановићеве из Митровице и Љубице Гвоздићеве, у корист школи овог женског друштва.

Две нове добротворне задруге поникоше у Банату и то: у Срп. Вел. Семиклушу и Новом Селу (код Панчева). О новосеоској говори нат допис опширније, а о вае-миклушкој биће онширније у идућем броју.

Ново удружење. Неколицина млађих људи у Вршцу покренула је мисао, да се оснује тамо друштво за укоп и узајамно потпомагање при удадби и женидби и то за само Србе пи Српкиње прав. вере. Добра мисао, само ако се и оствари.

Добротвор. У Уљми се упокојио други дан божића тамошњи поседник Сава (Светиел.) Бељин у 834. г. живота свога. Како није имао порода, оставио је своје имање (40 ланаца ораће земље и две велике куће) уљманској срп. прав. цркви с тим, да се од прихода тог издаје једна штипендија од 300 Ф. годишње, а с осталим, да располаже општина по свом најбољем увиђењу.

Добротворна Задруга Српкиња у Темишвару, која је још лане у ово доба покренута још није, добила потврду својих правила. Државне власти траже, да се из наслова брише реч „Сриска“,а задруга не пристаје на то, те је поново сад одаслата молба за одобравање. Надамо се, да ће државне власти одобрити и Темишваркињама оно, што су толиким другим задругама одобриле

Иса Добројевић из Дарувара, познати већ добротвор народни, приложио је и ове године о св. Сави 2600 круна на шегртски Фонд у Загребу,