Ženski svet

Бр. 2.

Верени. Гђца Милена Мишићева, учитељица.

из Дивоша верила се са Миланом 1. Бањанином учитељем брчким. Госпођица Елза Стужликова, пасторка г. Др. А. Коде из Нов. Сада верена је са г. Александром Дунђерским, поседником из Сентомаша. |ђца АКатинка _ Остојићева верила се с г. Данилом Удицким из Руме. Сретно !

Престолонаследница удова Стефанија, венчаће се, као што горњи листови говоре, у току месеца марта од. г. за грофа Лоњаја.

Гђца Анђелија А. Сандића, учитељека заменица у срп. новосадској вишој дев. школи, положила је децембра месеца прошле године на бечком „Педагогијуму“ стручан испит из земљописа, повеенице и немачког језика. Честитамо! -

Марица М. Арсенијевићева, ученица више трговачке девојачке школе у Цириху, кћи г. Милана Арсенијевића, београдског трговца подарила је београдском енском Друштву 100 динара на Фонд за удомљавање девојака и постала тако добротворка тог друштва.

Радосна вест. Св. Сава донео нам је радосну вест 0. г., а то је, да се измирио народ наш у Босни п Херцеговини са евојим архијерејима и садје изглед, да ће се ствари црквене и просветне тамо на боље окренути. Дај Боже !

Певачки дом. Браћа Милутиновићи из Панчева: Мита и Коста, поклонили су 2000 круна срп. певачком друштву тамо, да се отуда назида певачки дом.

Рускиња на пештанској опери. После св. Саве други дан, ступила је као гошћа на мађарску позорницу у Будимпешти Марија Лабунска, Рускиња као балетна играчица, те је туи својом лепотом и вештином задивила и очарала сву многобројну публику.

Поклон Хилендару. Краљ Александар зготовио је дивну заставу, у вредности од 10.000 динара, коју хоће да поклони манастиру Хилендару у Св. Гори, за успомену на своју посету тамо од 21.—25. марта 1896. Застава је од црвене свиле и извезена је златом и свилом, а носиће се при литијама на високим моткама. Ово ће бити ремек дело нашег века. На једној страни извезен је лик ев. Саве и оца му Немање како држе у руци цркву Хилендареку, а на другој је двоглави бели орао и натпис ко поклања. дастава је за сад изложена у дворани вел. школе.

Турски женски листови. да Туркиње излазе

за сад два листа: један у Цариграду, а други · у Солуну. Међер није ни код Турака више оно

стање, које је владало. И тамо се женскиње уче

ЖЕНСКИ СВЕТ -31

и васпитају за самосталан живот и неће дуго трајати, па ће и Туркиње ступити отворена чела и лица за своја друштвена права.

Женски полир У Угарској се до сад одавале женскиње само учитељској, професорској, лечничкој и трговачкој струци. У најновије доба појавила се испитној комисији госпођица Ерика Паулинова, кћи глав. варошког мерника из Бистрице, да полаже практични испит за полира. Има јој 28 година. Пре 4 године зидала је у једној ердељској вароши сасвим самостално једну двокатну кућу и били су с њом потпуно задовољни, те су јој од стране власти издали и сведоџбу. Вољу за овај посао добила је ова девојка у кући свог оца, мерника, где је научила геометријско цртање, што јој је после много користило кад је прешла у Цирих на вишу девој. и техничку школу. Радила је за тим као цртачица у многим архитектонским писарницама: у планирању је сасвим самостална. Положила је не давно теоретски испит за полира, а сад ће скорим да положи и практични иепит, који сеу том састоји, да самостално под надзором стручњака води контролу над радњом једног већег адања.

ЈАВАН РАЧЧН

о примању и издавању на забави Добротворне Задруге Орикиња Новосаткиња, држане 26. децембра 1899. (Т. јануара 1800.)

1. Примиња : а) добров. прилози : 393 4. 35 н.

6) улазнице: 2099 6 __ __

Свега. 692 Ф. 35 н.

Џ. Трошак: .. · 268 а. 13 н. Ш. Чист приход: · 408 ». 22 н.

Добровољне прилоге приложише ови:

По 30 Фор: Јулка Радовановићка, начеоница.

По 20 динара су вл,): „Зосј6(6 де Р]ајз рт“ из Београда.

По 10 Фор. Софија Дунђерска, Централни Кредитни Завод, Сл. кр. варош Нови Сад.

По 5 фор. Његово Високопреосвештенство г. епископ Митрофан Шевић, Пресветли г. Др. Виктор Флат, вел. жупан, спат Ђорђе Копер, Мила Радовановићка, Анастасија пл. Мајна, Амалија Хирш, Др. Тоша Гавански, гостионичар Фиршт, Ђока Петровић, Српека задруга ва међусобно помагање и штедњу, Катица пл, Новић, Персида пл. Мандићка, Љубица Димовићка, Исидора Дунђерска, Софија Јевтић.

По [0 дин. Гђа Љубица Кујунџићка из Београда.

По 5 дин. Др. Војислав Кујунџић из Београда.

По 4 Фор. Младен Гавански из Сентомаша, Ђока Мијатоваћ, Др. Геда Дунђерски, Др. Душан Милић.

По 3 Фор. Нана Натошевићка, Др. Бошко Коњевић ив Шапца, Др. Бабић и Др. К. Радојчић из Земуна, Алтвирт, Лаза Милошев.

По2 Ф 50 н. Књижара А, Пајевића.

По 2 Фор. Бета Варађанин, Александар и Вида на Стеван Лекић, Др. Блау, Рихард Крон, Паја Романовић, Нина Николићева из Иланџе, Лајош Фаркаш, Десанка Мијатовић, Ката Мијатовић, Регина Рабштерн. Јудка М. Јев-

По