Ženski svet

__Бе, 2.

Ново Село. (Банат.) — Широм целог Српетва, увидео је наш народ, да су му потребне задруге, удружења, која ће му осигурати како морално-економни, тако и народносни опстанак. У ту еврху основала се а и оснивају се: „Земљо-

раденичке Задруге“, „Певачка Друштва,“ „Срп-

ске читаонице“, „Срп. Добротворне Женске Задруге“ и т. д. Ретка је српска општина у којој не постоји која од ових установа.

И у Новом Селу, где је ерпеки живаљ у огромној мањини, постоји једно од наших најстаријих певачких друштава, које је основано још пре 30 год. А ево сад пре кратког времена основала се и „Ораска Добротворта – Кенска Задруга“, која ће раме уз раме с певачким друшттвом прионути око тога, да се одржи оно, што се у Новом Селу српеким назива.

Пре годину дана неколико овдашњих родољубивих и дарежљивих Српкиња прионуше, да оснују у месту Женску Добротворну Задругу. Тад је изабран привремени одбор, којем је стављено у дужност, да састави правила и да се заузме, како би та правила што пре потврђена била. Привремени одбор је овај својој дужности

КЕНСКИ СВЕТ. 23

и одговорио и Задруга је пре 3 недеље, мини-

старством унутрашњих послова, потврђена правила добила.

У прошлу недељу одржана је прва главна скупштина. После поздрава гђе привремене председнице и говора г. привр. перовође, у ком је кратко али језгровито изнео цељ женских добротворних задруга, прочитана су правила. Какво одушевљење и једнодушност влада Задругом, показало се при избору задрузиних часница, које су све без изузетка једногласно изабране; и то:

да председницу гђа Александра Николић; за подпредседницу Драгиња Јовановић; за блатајницу Вукосава Удицки. да перовођу изабран је Коста Таназевић учитељ.

У коло наших дичних добротворних задруга ступа данас и наша ново-сеоска Срп. Добротворна Женска Задруга, којој је цељ, да буди и крепи српску свест; да чува лепе српске обичаје, а најглавније, да врши хуманитарна дела.

Желети је, да ова задруга својим радом буде корисна српском народу; да буде дика и понос нама Новосељанима; у то име желимо вретан рад! Чланицама пак кличемо: Живеле!

РАДЊА ДОБРОТВОРНИХ ЗАДРУГА СРИИЊА.

Ср. Карловци.

„Добротворна Задруга Српкиња Карловкиња“ држала је своју ЈП. ред. гл. екушштину 16. (28. јануара 1900. На скулштину су дошле 24 ред. чланице. Начаоница гђа Милева Гојковић отвори скупштину и поздрави скупљење Задругарице, а перовођа г. проФ. Коларовић прочита овај годишњи извештај :

Славна СОкупштино ! У последњој редовној гл. екупштини од 17. (29.) јан. 1899. изабрани одбор. руководио је пословима ове Задруге по свом најбољем знању и умењу и по својим силама а у смислу правила друштвеннх. Па како данас истиче његов мандат, то нам је част у смислу 5. 17. друштв. правила поднети сл. скупштини извештај о свом раду у год. 1899.

Одбор је држао 11 редовних седница и решавао је у њима текуће послове. Тако је примио за члана оснивача Њ. Високопреосвештенство Господина Епископа Пакрачког Мирона Николића. У Задругу се још уписало 10 ред. чланица и 4 го-

дишња прилагача, а исписало се 12 ред чланица и 2 годишња прилагача. Најпосле изгубила је ова задруга две чланице емрћу и то гђе Софију Марковићи Ану Автоновић из Ст. Молдаве. Кад ерачунамо, колико смо чланова ове године добили нових, а колико изгубили, долазимо до неповољног уверења, да смо их више изгубили, него добили. Ово особито истичемо и мећемо на срце сваком члану ове сл. скупштине, да сваки у свом кругу и друштву поради на томе, да се број чланова што више повећа. Од осталих важнијих радова овог

одбора навешћемо хронолошким редом ово:

Приређена је Забава на св. Три Јерарха.

7. (19. Фебр. 1899. прославила је заслужна чланица ове задруге гђа Александра Димић педесетогодишњицу свога брачног живота и одбор овај јој је исту славу корпоративно честитао.

Одбор је уписао ову задругу за члана

помагача „српског црквеног певачког друштва“ у Карловцима.