Ženski svet

196

ЖЕНСКИ СВЕТ. Бе

лило; али и то се раствори са трећином воде, а 7, ђубрета. Заспе се око жилица помало, али је најбоље чинити то е јесени, пре но што се руже претрпавају за зиму.

Кава од јабука. Може се много уштедити на кави, кад се у њу помеша јабука. Јабука се | исече на. ситне кришке, а не избацује се ни семе | из ње. Те кришкице ваља испржити и онда утући | у авану у брашно. То јабуково брашно помеша се с истученом кавом на половини, и онда се добије врло укусно и здраво пиће. Ово се пре- __поручује штедње ради, јер је кава скупа.

ЕВЕ

КЊИЖЕВНОСТ. Летопис Матице Српске, књига 202. и 208. Свеска П. и Ш. за годину 1900. У Нов. Саду, издање Матице Српске. Цена овој свесци + круне.

бре, кад није сувише дуго стајало и претру- | уоре, је су У. Ј ретру

Књига има 4838 стране велике осмине. Богат и одабран садржај.

Дете у првој години живота, за народ написао др. М. Јовановић-Батут. Од књига за народ, што издаје Матица Орпска из задужбине Петра Коњевића, ово је 92. свеска. Цена 10 нов. или 20 потура. Штампа срп. књижаре Браће М. Поповића у Нов. Саду.

Упутство о разумном неговању уста и зуба. Написао др. С. Леви, зубни лекар у Нов. Саду. Нови Сад Штампарија Браће М. Поповића 1900. Шаље се бевплатно на захтевање, јер се тим препоручује проналазак истог доктора „Еугенол“-а, воде за испирање уста.

Изашла је из штампе 11. свеска Толстојева дела „Воскресеније“, које је превео с руског проФесор Јован Максимовић, а издаје књижарница Св. Ф. Огњановића у Срем. Карловцима. Штампа ман стирска штампарија, Цена од свеске 40 пот,

: ПРЕД НОЋ.

Зашло сунце већ одавна, Полако се спушта мрак, Поранио млади мјесец Те се свјетли кроз сумрак. Сумрак ето гушћи, гушћи Дан уступа ноћи трон,..... Книн. Е

Од -9

26 |

ИСТАК.

А с црквице кроз тишину Разлјеже се дон, дон, дон......

Звона звоне на часове.

Проламајухћ' јеком зрак.... Ено мјесец расте, расте Постепено кроз сумрак.....

А Марија:

од о ђе

ови

ха а 5

5782

6 Уб

ДЕНА ТАТИЈАВА.

Написала Милка Гргурова.

(Свршетак.)

О Духовима позове поп-Васа опет децу, па разуме се и Илију, да: заједно проведу тај лепи летњи празник, Други дан Духова оду сви скупа у каменичку башту и ту су имали први пут прилике ово двоје заљубљених да проговоре коју реч и на само.

Попа и попадија седоше на клупу са неким | познаницима. Синови се јурише по шуми. Илија, - и Татијана ходали су по башти увек у пристој-

ној близини.

Татијани беше то први пут, да тако на само

говори с младим човеком, па беше врло збуњена

и чисто се бојала, дају неће видети од некуда отац, или мати. Шта би рекли, да је виде, где се шета «в младим човеком, а особито Марта 2 Илија беше мало збуњен, али се брзо прибра, па јој је причао, како ће до године свршити школе, па онда се мора одмах и запопити. _ — Па видите — рече он мало затежући онда се морам прво оженити, а кад на то помислим, чисто ме је страх, хоће ли хтети за мене поћи она девојка, коју ја волим Кунем вам се животом мојим, да не би могао узети ону, коју не волим! Ја знам, да наше девојке не воле да