Ženski svet

Бр. 1. ЖЕНСКИ

СВЕТ. 105

свију предмета по нешто, тако, да се може видети, шта је предавано у школи у току године. Поред тога све декламује и певају народне песме а гости се нечим послужују. После подне је весеље у школској авлији, где се поред ученика-ца, скупља и доста народна. То је уједно и ђачки растанак за ту годину. –

који је био врло свечан, на коме су сви ученици и ученице суделовали како из гимназије тако и из основне школе.

Будите поштовани г. уредниче с овим кратпрегледом задовољни а другом приликом ако желите (врло радо Ур) писаћу Вам чешће о овамошњим нашим женским школама.

КИМ

Ове је године био свечани испит 14. јуна, · —раРа- —Ф–ф—ф-• -• % У горици зора зори, Да му љубим очи сјајне, У мом срцу љубав гори; Да му шапћем слатке тајне; У горици вече пада, Да му гладим борно чело, У мом ерцу ниче нада! Радовање моје цело ! Ниче нада бујна, мила, На горицу ноћца пада, У мом срцу шири крила; Моје срце тужно сада; Сад ће мени драго поћи Још те нема, да те љуби. У загрљај мио доћи! Па му тешке беле груди! Даница. =) аи од Фоо Фе ге о.

- БЕЛЕШКЕ

ПРОСВЕТА.

Новосадска српска виша девојачка школа довршила је 14. (27.) јуна о. г. своју школску 1899—1900. год. и издала је штампан извештај о своме раду и стању за прошлу годину. У извештају има два чланка, један од учитељице Милеве Симићеве: „Хигијена у девојачким школама“, а друга од наставника Мите Ђорђевића: „Панчевачка српска виша девојачка школа у Новоме Саду“. После обичних ствари, што долазе у оваким извештајима, на лази се статистика ученица, из које се види, да је прошле школ године било у тој школи: 158 ученица, од којих је изостало 11, а до краја школ. године остало: 147. Од ових је испитано : 181. Свршило је пак школу: 11 е одликом; 49 с врло добрим; 49 с добрим; 15 с довољним: 12 с недовољним и 1 са слабим успехом. Из места је било 48 а са стране 115 ученица.

Први женски матуранти у Будимпешти. Познато је, да у Будимпешти постоји женска гимназија. Ове године су у тој гимназији полагале 24 женске испит зрелости. На усменом испиту су 0 проглашене се врло добрим. Међу овима је била и једна Српкиња Аница Брашованова,

ВИШИМ

ћерка Николе Брашована учитеља из Вршца и положила испит с одликом, те оеветлала образ и себи и народу евом. Живела! 10 с добрим успехом и ( просто за зреле. Једна ученица има поправни испит да положи, а једна је упућена, на поновни испит. Кажу, да су многе ученице боље знале латински но многи мушкарац њихова доба и разреда. Од испитаних ученица училе су њих 8 и грчки језик. Од евију ученица њих 18 ће да слушају професуру, осам медицину, а једна хоће да буде апотекар И ми Срби емо у овим земљама имали већ приличан број женских гимназиста, од којих су неке проглашене е лепим успехом за зреле, и сад уче на вишим школама. ове ЗА ДОМАЋИЦЕ.

Против мишева. Мишеви на неким местима наносе много штете воћкама. У Горњој Аустрији ђубре воћке са евињлком циштавином и свињским ђубретом и веле да мишеви неће на овако ђубрене воћке.

Гнојење (ђубрење) ружа. Ако ћемо, да нам руже дуго и много цветају морамо и њих гнојити. Најбоље је тичије ђубре, кад се раствори

~ 70

с пола воде. Добар је гној за руже и говеђије