Ženski svet

ша

102 - ЖЕНСКИ СВЕТ,

Бр. 1.

РАДЊА ДОБРОТВОРНИХ ЗАДРУГА СРВКИЊА.

Панчево.

Главна скупштина „Добротворне задруге Српкиња панчевачких“ одржана је у недељу, 6. (18.) Фебруара. Добротворна установа ова, која је истом 1894. год. ступила у живот, учинила је за то мало година леп напредак, што се најбоље огледа у броју њезиних чланица и чланова, као иу своти новчаних прилога, које је до сада примила, и које је на родољубиве цели издала.

Скупштинека седница отпочела ее тачно у 3 сата после подне. Присутно је било 44 чланице. Председавала је потпредседница гђа Милеса В. Ћурчина, а перо је водио друштвени тајник парох г. Д. Радуловић. Публике није било.

На дневни ред беше истакнуто 8 тачака, од којих су по најглавније биле извештај о раду задруге за 1899. год., извештај о стању благајне за исту годину, предлог за прорачун за 1900. т. и избор часништва.

Пошто се најпре оверовише чланице и чланови, који су од последње скупштине овамо у задругу ступили, умоли гђа потпредседница перовођу, да прочита одбореки извештај о раду му за прошлу годину (извештај је тај штампан, и на више дана, пред екушштину, свакој задругарици достављен).

По извештају том бројала је задруга ова на крају 1898. год. свега 205 чланица и чланова и то: 1 почасну чланицу, 10 добротворака, 132 редовне чланице, 88 потпомажућих чланица и 24 потпомажућа члана (мушка лица). У течају 1899. иступило је из задруге свега 21 члан разне категорије, а у задругу се, за то време, уписало 90, тако да је крајем 1899. год. остало у задрузи евега, 204 чланице (заједно са 28 потпомажућа мушка члана).

Свега прихода за лањеке године било је 2451 круна и 18 пот. одатле је уложено на приплод 489 круна и 30 от. готовине је, крајем године, преостало 10 круна и 18 пот., а све оно друго од прихода, што износи 1101 круну и 80 потура, издато је на разне задружне цели и потребе. Тако је у име милостиње издато 791 круна, а на потпоре сиромашним приправницама, у Сомбору 620 круна. Целокупни иметак задруге износио је крајем 1899. године, 93830 круна и 86 пот.

Извештај овај узела је скушштина на повољно знање.

Исто тако примила је скупштина е одобрењем на знање и извештај одбора за прегледање рачуна од прошле године, те издала председништву и благајништву опросницу, захваливши им се уједно на тачном и савесном руковању са задружним иметком.

Поднесени предрачун са 1900. год. скупштина је у свему усвојила онако, како га је одбор предложио. По томе предрачуну имало би у течају 1900. г. утећи у задружну благајну 2053 круне и 76 пот., а толико би се евент. имало на разне цели и потребе друштвене издати. Између осталог ушло је у предрачун за издавање у име милостиње 800, а на потпоре приправницама 432 круне.

Све четири тачке дневнога реда, које довде беху расправљање, прођоше, истина уз највеће интересовање присутних чланица, али тек у најдубљем миру и тишини, но кад дође на тапет избор часништва, ту да вам је било само једно око и једно ухо, па би сте и видели и чули, како и наше гђе чланице знају да имају и да бране „евоје мњење и уверење“. Овом се приликом лепо посведочило, да наш „уставни живот“ и „парламентарни ред“ није ни мало нашу. „слабију половину“ на празно прошао, него да и оне имају довољно знања и појимања о својој автономији !

Кад се приступило решавању овога. предмета, саопштена је пре евега славној скупштини захвалница досадашње задружне председнице гђе Олге пл. Јагодићке, која благодарећи на, почасти и поверењу, што је, од постанка ове задруге све до сада, у чланица уживала, изјављује да се, које због слаба здравља, које због честа, одсуствовања, ни у ком случају не може више председничке почасти примити. Скушштина узме ову изјаву с дубоким болом у души на знање, али уз бурно клицање, да живи гђа досадашња, председница, једногласно закључе, да је, за њене заслуге по ову задругу, у своје почасне чланице уврсти те одмах изабере из своје средине депутацију, која ће још веззјопе Фагатје гђу ил. Јагодићку о томе закључку известити (што је депутација одмах и извршила).

На место одступеле председнице изабере скупштина једногласно дојакошњу потпредседницу гђу Милесу В. Ћурчина, а за потпредседницу гђу Анку Ко. Милутиновића, задружну одборницу. да благајницу је изабрана но ново гђа