Ženski svet

БР 4.

ЖЕНСКИ СВЕТ.

108 _

Дар. Ка. Милутиновићка, а тако исто за пердвођу г. Душан Радуловић.

Код избора четирију одборница, ту би мало живљег разговора. До сада би се, од како задруга постоји, обично бирале по ново оне исте, које би, по турнусу, морале одступити, но овога пута уложи једна гђа чланица против тога свој »уејо«, и тако на место истурнусоване четири одборнице буду саевим друге четири задругарице изабране. Иступиле су гђе Јованка М. Алексића, Љубица К. Васиљевића, Јелисавета (. Тодоровића и Даница Чакловићка, а место њих ушле су у одбор гђе Катица Д. Антоновића, Емилија Павловићка, Катица Ј. Поповића и Јулка В. Срдановића; на место гђе Анке Ко. Милутиновића, која је изабрана за потпредседницу, ушла је у одбор гђа Мила А. Антонијева. да прегледачице рачуна изабране су, на место дојакошњих гђа Јелена др. М. Данкуца, Јелена П. Капамаџије и Драгиње П. Познана, ове гђе чланице: Меланија Ђ. Јанковића, Ракила Т. Живковића и Марија пл. В. Родосављевића.

Да оверове екупштинески записник, изабране су гђе Евица К. Бошковића, Олга К. Јанковићка, и Милка И. Михајловић.

Последња тачка дневнога реда (нови предлози чланица), претворивши се у „математичан пункт“ и не дође на тапет, јер „нових предлога“ није било никаквих. Гђе чланице се, зар, журиле, да се што пре разиђу!

Кад се тако цео дневни ред исцрпио, онда, је гђа потпредседница, сада новоизабрана председница, закључила скупштину, поблагодаривши топлим речима присутним чланицама, што су се у тако лепом броју (а могло је бити још у легштем) одазвале, те доласком својим омогућиле, да се седница одмах, на први сазив, могла одржати; а тако исто захвалила је гђа председница, присутним и одсутним задругарицама, као и целом овдашњем ерпском грађанству, на љубави и пожртвовању, којим се племенитим целима, ове добротв. и човекољубиве установе одазивају, замоливши их, да ту љубав и на даље према задрузи задрже. |

На ове речи одјекну једногласни и громки узвик: живела гђа председница ! ;

И онда се гђе чланице разиђоше.

Седница је трајала од 3 до ЊЉ5 е.

-В. «

<>

Темишвар.

„Темишварска добротворна задруга источноправославних Српкиња“, држалаје 29. маја (11. јунија) 0. г. своју прву скупштинску седницу. У истој седници известио је привремени одбор, да је високо кр. угар. министаретво унутрашњих послова, одобрило правила ове задруге. Брзо одобрење ових правила и то у непромењеном зажељеном облику деловао је код високога министарства личним својим заузимањем градски начеоник високоблаг. госп, др. Карло 'Телбис, кр. саветник. Скупштина је примила овај извештај са радошћу на знање и једногласно је изразила у записнику своју благодарност г. градском начеонику на оваком његовом пуном такта заузимању.

Уједно је изречена благодарност привременом одбору на труду му око оснивања ове задруге, а нарочито госпођи Јулки дра Светозара, Димитријевића, која је покренула замисао о оснивању ове задруге.

да тим је скупштина приступила к своме конституисању, те за председницу буде једно-_ гласно изабрана г-ђа Јулка дра Светозара Димитријевића за заменицу председнице: гђа Будимка ШтумФолдова; за одветника: г. др. Ове- | тозар Димитријевић; за тајника: Душан Берић, за благајничарку и књижничарку: гђа Софија Берића. У одбор буду изабране госпође: Катица Лалошевића, Марија Нађ, Даница Белеслијина, Марија Котоц, Софија Дамјановић-Ристића, Катица Ненадовића, Ферика Ненадовића, Анка Калиновића, Марија Јовановића, Јулка Вукомира, Марика Лазаревића, Амалија Арсеновића, Мила, Терзина, Марија Николића, Јелена Арновљевића, Јованка Родлер, Зорка Сандића, Милева Мучалова, Јулијана Јовановића и Милица Крајованова.

Задруга је учинила први корак у доброчинству тиме, што је решила да остварењу конвикта, за ерпеку приправничку омладину у Сомбору притече у помоћ са годишњим прилогом од 50 круна, коју ће евоту доцније, ако задружне прилике допусте, повисити.

Српеки народ обилује многим лепим особинама, а најлепши украс му је врлина српске жене и мајке, које су у небројено прилика доказале, да поред неге врлина око домаћега огњишта умеју чак „и на страшном месту постојати“. У тим врлинама наших Српкиња налазимо залогу за будућност ове задруге, која ће многу сиротињеку сузу утрти и сложним силама потпомагати све што је честито и српџеко.