Ženski svet

Бр. 10.

ЖЕНСКИ СВЕТ

ле

159

месеца прегледана је главна каса тих друштава у Петрограду и нађено је у њој 4. (17.) септ.

1,084.365 рубаља, а то је знак, да та хумана друштва брзо и јако напредују тамо.

Немачка. Марија Фрајин пл. Ебнер Ешенбах, једна од првих данашњих пееника немачког народа, прославила је у Бечу 1. (14.) септ. о. г. своју 10. годишњицу живота. У тој прослави није учествовао само Беч, него васколики немачки народ. Бечко дворско позориште приредило је у славу ове списатељке сјајну представу, где су приказани комади саме ове списатељице, Позориште је било дупком пуно најотменијег света и публика је поздравила слављеницу одушевљеним поздравима.

Нова Задруга. Госпођа Катица Јагеровићка из Опаве (у Банату) покренула је мисао, да се и тамо оснује добротворна Задруга С киња. Желимо јој успеха !

Женски лечници у Кини. У Китајском царетву било је пре овог рата око 10 женскиња лекара, међу њима је и једна Китајкиња, која је свршила своје штудије у Америци. У Пекингу су биле за време рата три оваке женекиње затворене. У Шангхају основан је још 1885. 1 шпитаљ од женеког мисионарског друштва, у коме је годишње по 50.000 ординација. Управитељка је овим заводу г-ђа Јелисавета РајФидер, која у хирургији заузима угледно место. У Тијенчину има шест жен. лечника, међу којима има највећу праксу г-ђа Биглер. Кинескиње имају радо ове жен. лечнике и одају им велико поштовање. Међу тим китајским лечницима, највише их је Енглескиња.

Слава Госпојинска. Многе овостране добротворне задруге Српкиња примиле су Малу Госпојину за своју друштвену славу (свечарство), те ву уобичајиле, да на тај дан свете водице и режу колач свечарски. Ове године на тај дан резале су колач свечарски добротворне задруге " Српкиња у Срем. Карловцима, Вел. Бечкереку, Панчеву, Ст, Бечеју, а у Нов. Саду приређен је свечан парастос упокојеним чланицама и добротворима, на коме је учествовао и кор ери. вел. гимназије са евојим милозвучним појањем.

Велики приложници. Како су државне власти примиле ове године у своје руке издржавање основ. нар. школа, а с тим у свези стоји и то, да се у таким школама предавања држе на државном мађареком језику: то су Срби Панчевци из родољубивих тежња, да свој матерњи језик очувају, решили, да о свом трошку издржавају

своје осн. нар. школе. И како црквено-општински иметак не достиже, да се све, школе о том трошку издржавају решили су да за ту цел у евом кругу купе прилоге. за Фонд на ту цел. Тим поводом приложили су, Браћа Јовановићи, Каменко и Павле, на исти Фонд 10.000 круна, а г. Светозар Тодоровић 2000 круна. |

у Њег. Светост патријарх српски Георгије приложио је 1000 круна на оправку торња пркве у Даљу.

Леп чин пијетета. У току прошлог месеца посетила је у Крушедолу манастиру гроб пок. Кнегиње Љубице Обреновићке, њена Гђа Ермила Николићка рођ. Обреновић. Г-ђа Ермила удова Николић била, је супруга пок. генерала Теше (Тихомира) Николића и блиска је рођака Краљу Александру. Она је у пратњи са г. г. Стеваном Ћурчићем и Милосавом Куртовићем дошла из Београда железницом до Карловаца и одатле на дворски коли у Крушедол, где се помолила Богу за покој души своје стрине Кнегиње Љубице. Лепа је душа у сваког оног, који се сећа својих покојника,

Верени. Гђа Зорка уд. Бошковићка из Београда, рођ. СтеФановић, верила се (и већ венчала) са г. ц. и кр. мајором Ђорђем Младеновићем, командантом 22, ловачког баталијона, Гљђица 8Ворка Ј. Марковићева из Београда, верила се са г. Др. Војиславом . Борђевићем, професором вел. школе.

Г-фђица Мица Д. Поповићева из Београда, верила се ва г. Мих. Р. Поповићем, секретаром министарства просвете.

Г-ђица Меланија Јовановићева из Вршца, верила се са г. Павлом Терзиним, испитаним професором за грађ. школе и учитељем ађанским.

Г-ђица Иванка Анжић, уредница словеначког листа „Словенке“ у Трету, верила се са г. Фрањом Клеменчићем, новинаром.

Г-ђица Јелка Гојковићева из Суботице, ћерка г. Ђуре Гојковића, управитеља и перовође жен. задруге суботичке, верила се са г. Милалом Виличићем ц. и кр. капетаном.

Желимо свима овим младенцима најбољу срећу !

Последња Матичина скупштина донела је и корисне и лепе закључке у прилог већег полета, књижевне нам радње и један предлог у прилог женског подмлатка; наиме је решила, да се у

и мушке и жен.

синовица,