Ženski svet

/

160

ЖЕНСКИ

СВЕТ. ЊЕ. 16.

будуће издаје Летопис у шест место у четир свеске; а тако и књиге за народ да се повећају или да се подигну на осам свезака, место шест. Једна од тих свезака да буде календар, који ће доносити популарно написане чланке за народ. Све то и Летописи и књиге за народ моћи ће се добити за “ круна годишње претплате. Матичини чланови пак добијаће еве то бесплатно.

Поред ове боље и корисније књижевне радње, упутила је ова скупштина евоје књижевно одељење, да у дослуку с управним одбором и Фишкалом Матичиним спреми предлог за идућу редовну глав скупштину, како да се и женској омладини, која се учи на средњим и вишим школама, пружа штипендијека потпора, из заклада, којима Матица рукује, те да се и оне изједначе у праву том е мушким ученицима. То је корак ближе, да сеи у нас женској страни призна право на културни развитак.

Освећење православне цркве у Сантову. Наша нова браћа, у Христу, Сантовчани, добили су, хвала Богу и добрим душама, своју цркву, коју је осветио лично сам епископ бачки Њег. Високопреосвештенство г. Митросан Шевић 17. (80.) сешт. о. г. уз велико саучешће народа оног и околине му. Нека им служи на душевну утеху

п народни понов. А

ЧИТУЉА.

[Васа Јовановић-Чича. | У ред великих па_родних добротвора уписао се и пок. Васа Јова"новић-Чича, брат знаменитог јунака српског из 1848—49. год. Зарије Јовановић-Чиче, који се упокојио овде у Нов. Саду 10. (28.) септ. о. г. у 16. год. живота. Покојник није имао од срца порода, а није имао ни ближе родбине, те је оставио своје имање од 160 јутара ораће земље Фонду овдашње срп. вел. гимназије и тиме знатно олакшао опстанак тог завода за будућа времена. Слава му и вечна успомена !

+ Петар Полит. Брат првака ерпеког Др. Мих. Џолита и гђе Савке Суботићке, наше сараднице и чланице новосадске и београдске жен. задруге, а почасне чланице панчевачке, земунске и сентомашке добротворне задруге, Петар Полит, умировљени глав. књиговођа мађистрата сл. кр. вароши Новог Сада, преминуо је прошлог месеца у Цили у Штајерској, у 18. г. живота, куда

је отишао на опорављење. Мир пепелу његову !

+ Симеон Кавић. Нашу врену одборкињу тђђу Катарину Кавићку постигла је голема туга.

Њен добри супруг Сима Кавић, умировљени паробродски агенат ц. и кр. дунавског паробродског друштва преминуо је 4. (11.) септ. 0. г. У својој 67. год. живота, оставив јој још петоро незбринуте деце на бризи, Нека прими и наше саучешће, а покојнику буди вечна, памет !

+ Каролина Матићка, рођ. Екмеџић. Наша одлична породица Екмеџићева и наш садруги сарадник професор Андрија М. Матић изгубили су 1. (14.) сешт. о. г. свеју примерну ћерку и односно супругу Каролину у раној младости, тек у 837. години живота. Ово је треће одрасло дете, које губи породица г. Ђорђа Екмеџића, ц. и кр. капетана у миру, а друга супруга проФесора А. Матића, коме је остало на бризи петоро неудомљене деце. Та судба једне и друге стране изазвала је у нашем грађансту опште саучешће. Нека Бог утеши ојађене, а покојници даде рајска насеља !

у пе 56

ИСПРАВАК.

У последњем броју у песми: „Ми с разумемо“, на стр. 187. поткрала се елучајло у последњој строфи у првом реду ова погрешка: „И кад мени, а треба неки. У другом реду стоји: „Вашом мишљу дане продрет хрли“, а треба: „Новом мишљу даље предмет хрли“, молимо да се исправи.

што

ПОРУКЕ.

Д. Ч. Вел. Извор. Оно је случајно у коректури превиђено.

3. Б. Книн. У идућем броју.

0. С. Б. Изићи ће у току ове јесени.

ПРЕТПЛАТНИЦИМА.

Умољавамо наше треттплаинике, који мењају место, да нам јаве, кад се треместе, тде су пре бил, јер имамо трдне муке, док истражимо, а м тешко је то погодитт,

"кога се тиче, кад има једнакиг имена.

Имамо још око 400 треттлаланика, који примају лист, а нису нам послали третплату за ову годину.

(С тога их учтиво умољавамо, да нам у току идућег месеца тошљу треттлатиј, јер иначе Ћемо бити принуђени, да плм обуставимо лист.

Нови Сад, 1. октобра 1900.

Уредништво и администрација.

Штампарија Ђорђа, Ивковића у Новом Саду.

.