Ženski svet

У Новоме Саду, 1. јануара 1301.

Год. ХМТ.

ИЗЛАЗИ: > Сваког 1. дана у месецу.

2 круне; ва Србију 2:/, дин.

Уредни људи сређују своје рачуне и послове на крају сваке године, а, без изузетка, чине то и сви образовани народи, а особито пак на крају столећа.

Столеће је широк обим, и у њему се може проценити живот и рад једног народа. И ми смо на крају 19. века и данашњим даном отпочињемо 20. век, па смо ради, да се осврнемо мало на јаван рад наших "Српкиња у минулом 19. веку, те да отуда можемо донети закључак за будући 20. век.

Наш српски народни живот био је насртајем Османлијским потлачен и успаван пуна четир века и тек у минулом 19. веку, почео је народ да животари новим слободним животом. У Србији, Црној Гори, и овамо у Аустро-Угарској заталасао се слободнији живот,тек у минулом 19. веку. На та три огњишта почео је Србин да заснива заводе и удружења, која ће га понети на крили умне и хумане тековине у сферу вишег културног живота.

За нас је Србе утешна појава, што видимо, да нам је женска друштвена ноловина, одмах у почетку народне слободе

потекла у ред културне борбе и испред-

СРПКИЊЕ НА ПРАГУ 20. ВЕКА. .

њачила на хуманом пољу евим мањим народима у нашем суседству, те се упоредила у том, можемо рећи, се најобразованијим народима европског друштва.

Наше више женске школе совеинис оне стране Саве и Дунава и наше женске учитељске школе претуриле су већ четвртину века свога опстанка, што ће се ређе наћи код наших суседа Немаца, Мађара и Талијана; а наш друштвени живот међу женскињама, особито онај на хуманој основи, претурио је и већи низ година и захватио је, на обе стране Савеи Дунава, тако широк обим, да можемо за углед. служити свим суседима.

Женско Друштво у Београду, навршило је баш ове минуле године своју 25-тодишњицу и развило је свој рад на хуманом, просветном и привредном пољу у тој мери, да може стати с поноеним челом пред најнапредније женскиње нашег доба.

Њему у застонце иду и друга два самостална женска друштва тамо, у Крагујевцу и Шапцу, а као једно коло сматрају се и оних 16 подружина Београдског Женског Друштва, што су расејане по свим крајевима Србије. -