Ženski svet

9 7 __ ЖЕНСКИ СВЕТ. тј

Још пре њих, устале су и свостране Српкиње, из Митрополије Карловачке, па и оне из Далмације а у најновије доба. и оне из Босне и Херцеговине, да хуманим заводима лече измучену душу и срце Србиново, и да милостињом својом олакшају подмлатку народном, да обилатије полази школу па да у овој стече блага, која не труну и које крадљивци не могу поткопавати и красти.

У том колу удружења с ове и с оне стране Саве и Дунава, можемо, у најмању руку узети, да је ухваћено око 5000 Српкиња.

Та појава и тај покрет нашег женског света, који у тишини и скромности својој дбла за боље дане свога народа, улева нам толико миља, да можемо с поносом

погледати на минули 19. век, а е пупим

поуздањем ПА РОГУЕ праг новог 20. века.

Мислимо, да ће занимати наш свет, ако им набројимо, где све постоје данас женска друштва или задруге у нас Срба, те ћемо им, знања ради, овде навести, једно, да се види обим делатности женске, а друго, да се може доцнији напредак, или сачувај Боже, назадак, лакше уочити.

Т. Србија. Србија има три самостална женека друштва: у Београду, Крагујевцу и Шапцу.

Београдско само има 35 почасних чланица, 49 добротвора и 524 чланице.

Осим тога има Београдско Женско Друштво, данас, својих 16 подружина и то: у Алексинцу, Ваљеву, Зајечару, Јагодини, Краљеву, Крушевцу, Лозници, Гор. Милановцу, Нишу, Обреновцу, Паланци, Пожаревцу, Прокупљу, Смедереву, Ужиции Чачку. А било је до скора у Ћуприји, Неготину, Брзој Паланци, Врањи и Лесковцу, које ће се но свој прилици обновити, чим наступе и тамо боље прилике.

П. У Митрополији Карловачкој: (Краљ. Угарска и краљевина Хрватска и Славонија): а) у темишварској и вршачкој епартији : "(бившем Банату): Тур. Бечеј, Вел. Бечке-

рек, Бела Црква, Вршац, Вел. Кикинда,

Меленци, Вел. Сент Миклуш, Ново-Село, Панчево, Темишвар, (10.) Спремају се у Долову, Перлезу и Ковину.

6) у Бачкој спартији: у Ади, Старом Бечеју, Новом Саду, Сомбору, Суботици, Сентомашу, Старом Футогу, Сегедину. (8) А спремају се у Чуругу и Жабљу.

в) у Будимској епартији: у БудимПешти, (1.)

г.) у аргидијецеви ( Орем): Винковци, Вуковар, Даљ, Земун, Инђија, Карловци, Митровица, Осек, Рума, (9.) |

д, у Џакрачкој спартији: (Славонија): Нова Градишка, Пакрац, (2.) А спрема се у Броду.

е.) у Горњо-карловачкој с (Срватској): Госпић, Загреб, (2.) А спрема се у Гор. Карловцу.

Ш. У Даљмацији: у Дубровнику и

Задру (2.) а спрема се тако друштво у

Книну и Спљету.

ТУ. У Босни и Херцеговини: постоји у Сарајеву, (крајцарско друштво) а у најновије доба образовали су така друштва, још у Приједору и Бос. Петровцу.

Постоје и раде дакле у Србији 19 дружина женских а с ове стране Саве и Дунава у Аустро Угарској и то: у Митрополији Карловачкој : 32 добротворне Задруге (а у току су за оснивање још 7.)

У Далмацији 2, (а у току су још 2.)

У Босни и Херцеговини 1, (а у стварању су још 2.)

Према томе види се, да се на крају ХТХ. века у Српству затекло свега 54

" женска друштва, која делају на просвет-

ном и хуманом пољу нашег народа, а у току су за образовање оваких друштава које у Србији којеу Аустро- Угарској још 16, које ће се, по свој прилици, и остварити и онда ћемо скорим имати 70 расадника женске љубави и милоерђа, које ће наставити у идућем ХХ. веку дела милости а у цели више народне културе и бољег моралног и материјалног живота. Са таким резултатом можемо бити задовољни ми Срби с нашим матерама, љубама и сестрама те можемо, с те стране, спокојно очекивати будући 20. век.

|