Ženski svet

Бр. 6.

ЖЕНСКИ СВЕТ.

92.

виру и зборног певања, те је проглашена за, оспособљену учитељицу ових предмета на вишим девојачким и учитељским школама. Она је трећа од Српкиња, што су положиле такав испит у Загребу на глазбеном заводу гђе Анке БардотКрежма. Живела !

Српски женски интернат у Загребу стекао је толико пријатеља, да може већ идуће школске 1901—1902. године ступити у живот. Добротворна Задруга Српкиња у Загребу расписала је већ стечај за надзорницу до 5. јула о. г.и позива родитеље, који имају децу на школи у Загребу, да их пријаве за завод, како би могли спремити потребан намештај.

Ми се надамо, да ће се родитељи одазвати овој лепој установи оном вољом, којом је народ нап пригрлио мисао за, то.

Дружина „Натошевић“. Под овим именом основали су литерарно друштво ове године приправници српске учитељске школе у Сомбору и одржали су своју прву седницу 29. априла (12. маја) о. г. На том скупу било је говора, декламовања, читања и певања. Седница је била лепо посећена и од публике.

>. ЗДРАВЉЕ.

Против кашља хрипавца. Скуха се 10 грама мајчине душице е 80 грама вреле воде, затвори се поклопцем, и остави да се охлади. После тога се процеди овај чај, па се помеша е 50 грама слезова сока (алтесируп, добије се у свакој љекарници). Свакога сата узима се кашика тога чаја. Кашаљ попусти, а за неко време сасвим престане.

Коприва као лек против бескрвице (Вшћагтиђ. У Шведекој употребљава се коприва од вајкада против бескрвице и то обична коприва (Џтеа, Фојса) а и друга врста Џгбса игепз има исти утецај. У пролеће бере се корење и стабљике, варе се, па се пије она чорба. Ако је корење сухо, узме се на 1 литру воде у шаци корења копривина, па се метне у врелу воду, те се онда од тога узимље сваки дан по једна или више шоља, Шведеки др. Хјалмар Ангер тврди, да је видио поузданих успеха код оних који су употребљавали тај лек,

Средство против храпавих и испуцаних руку. Овобито се зими врло често догађа да нам руке испуцају при наглој промени из топлине у хладноћу и обратно, или ради тога што руке добро не убришемо, па идемо онако мокрих руку напоље.

Да нам руке буду опет глатке и да нестане пукотина препоручује се особито сок лимунов који боље утиче од глицерина.

Против зубобоље. У врелу воду умочи се ланена. крџица која се више пута савије, па се метне на десни око болесногта зуба. Ако се ово више пута понавља, престане зубобоља. Чим су облози врући, и чим се врући могу да подносе тим пре умину болови, и тим јаче и брже утече то на зубобољу.

ЗА ДОМАЋИЦЕ.

Да се бутер добро држи — најглавније је, да ее он двапут меси или гњечи, јер је готово немогуће исцедити еву млаћеницу из бутера, кад се једном вамо гњечи, После првог гњечења треба бутер бар 12 сати да постоји пре но што се и по други пут стане гњечити. Тек тада ће се бутер моћи дуже да држи.

Мрље на златним верижицама (ланцима). Верижица се обеси у малу бочицу с топлом водом. У воду настружи нешто сапуна и вапнена (кречна) прашка, па онда мућкај неко време по прилици један“ часак. Верижица се затим опере хладном водом и добро осуши. Мрља ће на тај начин нестати, а верижица ће се сјати да не може бити лепше.

Изврсна храна за патке (раце) јест усирена крв. Патке особито радо једу усирену крв у коју се може још да помеша кромпира, осевина (мекиња) или кукурузне прекрупе. То особито добро чини паткама које немају воде, да могу по њој

пливати и храну по њој тражити. Патке радо

једу и водено сочиво. То је она зелена биљка што се ухвати на водама које не отичу. Та трава може се похватати малим мрежама, па онда давати паткама. -

Нов снег. Чим падне свеж, нов снег, треба, свака домаћица да га употреби: 1. за бељење пожутела рубља, 2. за чишћење сагова (ћилима) завеса, покривача и др. Рубље које се треба да бели закопа се у снег у каквом суду, па се остави на тако место где се неће моћи да отопи. За 24 часа нестаће свих оних жутих пруга из рубља, и ово ће се белети после како снег, кад се за тим опере. Сагови се чисте на овај начин: Простру се наличјем на снег, па се добро испраше штапом. После се окрену и простру на лице на чист снег (на другом месту, па се опет добро испраше. Тако остане сав прах у снегу, а боје дођу као да су нове.