Ženski svet

94. КЕНСКИ СВЕТ. Бр. 6.

ЧИТУЉА.

Г Никола Јоксимовић. | Изгубисмо у нај-

бољим годинама човека од ретких способности, одличног родољуба и књижевника, Николу Јоксимовића, уредника „Браника“. Колико раскида и троши човека новинарски рад, то може поњати само онај, који се бави тим послом. Па и пок. Јоксимовић подлегао је смрти пре времена само са напрезног новинарског рада. Особито је тоу нав Срба тежак задатак, јер ми још једнако живимо у најрастројенијем стању, а новинари би сви, — који се ухвате у то коло као прави родољуби и пријатељи, хтели да издигну народ свој до прве величине, да му буде све свето, узорито, напредно; па у тој родољубивој борби искрза их одушевљење и они падају изнурени, умно и телесно у хладан гроб пре времена, али с пуним уверењем, да су послужили народу своме свом душом и свим срцем својим. У таке новинаре рачунамо и пок. Николу Јоксимовића, који се упокојио овде у Нов. Саду на освитак четвртка, 3. (16.) маја о. г. у својој 44. години живота, а 25. години књижевног рада.

Поред својих многобројних послова, написао је неколико чланака и за наш лист, те-је тако задужио и наш женски свет признањем. Нека му је слава и вечан спомен!

+ Даринка Нинковићка, рођ. Ковачевић, вредна и одлична учитељица мокринска, упокојила,

се 15. (28.) маја о.г. у 38. год. живота, ау 15. години евога родољубивог учитељског делања. Вечна јој успомена !

+ Софија Терзина, добра мати наших одличних учитеља : Паје Терзина у Ади и Ђуре Терзина у Темишвару, иепустила је 8. (16.) маја 0. г. у 28. год. живота своју племениту душу, ожалошћена од свога супруга — петоро децем многобројне својте. Вечан јој спомен !

| Терезија уд. Радак, супруга пок. Алекее Радака, негдашњег угледног грађанина в.-кикиндског, упокојила се 6. (19.) маја о. г. у својој 82. год. живота. Беше врло образована госпођа, особито је била верзирана у старијој српској књижевности. Читала је и пратила је српску и немачку књигу до последњег часа. Вечна јој памет !

+ Ангелина Флат-ова, најстарија ћерка бившег великог жупана вароши Новог Сада, а сада кр. јавног бележника вароши Суботице, дра Виктора Флата, преминула је пре 14 дана у својој 12. години живота од отроване крви. Вели се, да је навукла себи ту несрећу убодом писаћег пера. Беше дете увек здраво, лепо развијено и паметно. Родитељи су је пренели у Нови Сади сахранили ту у породичну костурницу уз ошите саучешће - целог новосадског грађанства. Нека Бог утеши родитеље.

+ Мара уд. Благојевићка, наша стална претплатница из Дољ. Тузле, упокојила се 5. (18.) маја о. гт. у својој 63. год. живота. Вечан јој спомен!

о пе

=> БЕЛЕШКЕ ај

а 70. ~ о“ ехо б<е лор 05

ПРОСВЕТА.

Испити школски у Нов. Саду. У основним нар. школама држаће се испити овогодишњи од 7. (20.) до 12. (25.) јуна о. г. пре и после подне, а у среду 18. (26.) јуна завршиће се ова школ, година с благодаренијем.

У српској вишој девој. школи др-

жаће се испити 4. (17.) и 5. (18.) јуна с приватним ученицама, а од 6. (19.) до 9. (22.) јуна са редовним ученицама, сваки дан пре и после подне, а 14. (21.) јуна завршиће се ова школ. година такође с благодаренијем. /

У српекој вел. гимназији држаће се испити од 10—22. јуна по нов. кал., а 28. јуна распустиће се седам нижих разреда, а остаће само осми разред да матурира.

Излет. Новосадска српска виша де-

војачка школа пошла је у суботу, 26. маја (8. јуна) о. г. са 45 ученица, из два старија разреда и са свима својим наставницима преко Земуна у Панчево, да врати посету својој посестрими, панчевачкој српској вишој девој. школи. Из Панчева је, у повратку свом, свратила и у Београд, да посети своју прекосавеку посестриму, Вишу Женеку Школу, и да разгледа знаменитости, те српске престонице.

Оваки су излети са школском децом једна врста наочигледне наставе и користи деци више него најбоља школска настава.

У идућем броју, ако Бог да, донећемо о овом излету ошширнији извештај.

Јелисавета Петровићева, ћерка професора и катихете г. Јована Петровића у Загребу, положила је ових дана испит из свирке на гласо-