Ženski svet

96. ЖЕНСКИ СВЕТ, Бр. 6.

КЊИЖЕВНОСТ.

Читајући лијепу пјесму Кнеза Николе Т. Пијмо вино! учини ми се згодном да је комцонујем за мјешовити лик, како би пјевачке ериске дружине могле тај патриотски текст пренијети и у народ. То сам и учинио и већ је композиција изашла из штампе. Молим српска пјевачка друштва и пријатеље музике да набаве ово издање, коме је цијена 1 круна и 20 потура (60 новч. За Србију 1 динар и 50 пара. Са поруџбином треба се обратити Издавачкој Књижарници Пахера и Кивића у Мостару. Мостар 10. маја 1901. Алекса Шантић.

Изатла је из штампе књижица са натписом: Слава Крсног имена у Мостару. Поппе срцскоправославних породица у Мостару, њихово Крено име ја кратким предговором о значају креног вв и тропарима светитеља као и сликом „Књажеве вечере на Косову“. — Ова мала књижица и ако нема своје књижевне вриједности, ипак је пренова која ће послужити својој одређеној ци-

јељи. Цијена јој је 40 потура. Издавачка КЊИ-

жарница Пахера и Кисића у Мостару.

Не укради. Наш вредни катихета и професор средњих школа у Загребу г. Јов. Петровић написао је, ево, већ седму књижицу, намењену ерпској школској дечици. Цена је једној књижици 4 новч., а ко наручи 50 књига, добиће их плаћеном поштарином. Добити се могу код самог писца,

0 уџбеницима за наше основне школе, и ко да предаје науку о вери у српским основ. школама. Две расправе, написао Љубомир Лотић. Цена 40 нов. (80 потура). У Нов. Саду. Српека Штампарија Дра Свет. Милетића. 1901. т

Ове су расправе намењене учитељима на раеуђење и они су позвани да их проучавају и да свој суд о њима доносе.

Посебна педагогика, с нарочитим обзиром на, гимназијску методологију. Написао Др. Војислав Бакић, професор Велике Школе. Београд. Штампнано у државној штампарији 1901. ХХИ. издање учпитељеког удружења. Цена 3 динара (круне).

Име Дра Војислава Бакића познато је нашем свету, а познат му је и његов педагошки рад, те не треба ни трошити много речи у похвалу истог рада, јер су излишне. Главно је, да је г. В. Бакић издао, ево, већ пето своје повеће дело из педагошке струке, а ово је намењено, поглавито, гимназијеким професорима и профееорима, учитељеких школа. Али ће врло добро доћи и учи-

"тељима и учитељицама са оесн. нар. школа, као

кажипут у многим питањима школске наставе.

Изашла је из штампе позната прича за омладину од Ернеста Вилденбруха Племенита Крв. Превели са тридесетог њемачког издања Ђ. и И. Миловановић. Ова прича толико је стекла себи гласа у Њемачкој да је за кратко вријеме доживила тридессто издање. Њемачка омладина.

_узима је и поклања једно другом за успомену.

Ми је нарочито препоручујемо приликом школеких испита за дарове ученицима. Цијена је само 40 хел. или 50 п дин. Издање је врло укусно. Издавачка Књижарница Пахера и Кисића у Мостару.

ИСКАЗ

о добровољним прилозима, који су приспели при-

ликом забаве Добротворне Задруге Српкиња Сом-

боркиња, приређене 3. (16.) априла, трећега дана Уекреа. 1901. године.

Добровољно приложише: г. барон Стеван Војнић, вел. жупан из Сомбора 20 Ж; г. др. Ђока Стојковић адвокат из Куле 16 К; гђа Илка пл. дако из Сомбора, г. др. Ј. Лалошевић и г. ЈовиФ Сечењи по 10 К; г. Жигмонд Коцкар 8 К;г. др. Радивој Симоновић 7 ДК; г. др. Петар Цветковић и супруга му, г. барон Фрид. Бибра, и гђа Софија Николић из Осека по 6 Е: 5 Катинка Вукићевић, гђа Борбана Естерг омби.

· др. П. Дракулић, г. др. К. Бугарски, г. Имре Хау по 5 К,; гђа Софија Николић, г. др. Ђ. Николић, г. Исидор Иванић из Савка а гђа Марија, А ет сијаннј г. Јован Јерасовић и супруга му, г. Милан- Антић и супруга му, г. Милутин Бикар, гђа Сида Мезеји из Куле, г. Ђ. Бирвалеки, г. Шандор Шлисер по 4 К; г. Фрања Белт 3 К; гђа Драга Бркић, г. Паја Стојшић, г. Владан Теодоровић, гђа Љ. Јездимировићка, гђа Мар. Теодоровић, г. Карло Вертеши, г. Д. Радић, г. Адам Данингер, г. др. Л. Костић, г. Н. Бугарски, трговац, г. М. Зурковић из Станишића, г. Ђ. Маширевић, г. Јулије Карачоњи, г. Јосиф Холендер по 2 К, г. М. Веселиновић и г. Коста Панић по 7 К.

Свима овим приложницима овим путем изриче се захвалност на прилозима пм.

ПРЕДСЕДНИШТВО Добротворне Задруге Српкиња Сомборкиња.

ИСПРАВАК.

У 4. броју нашег овогодишњег листа у допиву из Суботице стоји, да је председница Јулка Димитријевић и т.д. а треба да је Милица Димитријевићка приложила 200 круна. Молимо, да се ово исправи.

Штампарија Ђорђа Ивковића, у Новом Саду.