Ženski svet

Бр. 6.

ЖЕНСКИ СВЕТ.

85.

Ко је у оно време помислити могао, да ће се после неколико година и у Србији Женско Друштво разгранати и тако обилати плод донети према околностима у којим се тада Србија налазила. Јер, 1860. били су још сви градови у Србији у туреким рукама, па тако и Београд. Па ипак се све то тако брзо остварило ; јер где слога и милосрђе рад руководе за добро свога народа, ту благослов Божији рад прати.

Београдско Женско Друштво стоји на првоме месту међу женским друштвима, широм Сриства, али и код других народа заузима оно видљиво место међу друштвима своје врсте, не само ради сјајног успеха који је постигло на, свима странама свога рада, него и због тешкоћа са ко. јима се борило. На западу, где су женска друштва поникла, није таквих тешкоћа било, бар не у тој мери, јер није било укорењене предрасуде против еваког самосталног и јавног рада женскиња као у нас и на истоку, где те предрасуде мање више још и сад постоје.

Београдско Женско Друштво побило је те предрасуде видљивим доказима ; створило је за 25 година такав напредак у своме развитку, да се може према околностима и са западом мерити, где та друштва већ од пола столећа постоје и имају врло повољне увете за свој развитак.

Нећу набрајати заслуге Београдског Женског Друштва, те матице његових подружина ; нећу набрајати заслуге њене управе, па и заслуге учитељеког особља Раден. Школе Београдског Женског Друштва. Ове то нећу учинити, а то с тога, што о томе говоре њихови радови и њихова дела. А то су стварни докази о њиховим заслугама и најлепши славопој.

Београдско Женско Друштво нашло се побуђено да и мене захвалницом одликује, коју

крави лик Њ. В. Краљице Драге, наше узвишене заштитнице.

Овака пријатна дужност налаже ми, да Београдском Женском Друштву изјавим моју благодарност на том лепом дару, који сматрам као драгоцени спомен од друштва, које српском народу на корист и дику служи.

Ко у евоме народу слогу, морал и радиност сеје, томе у срцу народа признање и леп спомен ниче. А глас се тог спомена све Јасније кроз потомство разлеже. Јер свака узвишена и сјајна појава у животу једног народа постаје етапа у његовом културном развитку. А напредак свакога, народа стоји опет у тесној вези са напретком човечанства, јер је п његов културни развитак само сума индивидуалног прогреса. А то су оне значајне вуме, које стварају епохе у историји човечанства.

Слава Београдском Женском Друштву и његовим Подружинама, тим вредним челицама, које својим заједничким радом чине етапу у културном развитку српеког народа.

»дрно по зрно погача, а камен по камен палача“. Наша Женска Друштва дају сиротињи хлеба ако не погачу, а нашој омладини пружају грађу да је изради и после као прилог даде за подизање палаче народног благостања.

Зато пазимо добро, какво ћемо одгајење дати тој напој омладини, јер омладина је носилац народне идеје и његове интелектуалне и моралне снаге.

Бог вам дао, драге госпође и кћери, вама и вашим милима, живот и здравље на много година. Пратио вас благослов сиротиње и наше омладине којој сте отац и мајка. А оним нашим чланицама и добротворима, који вечни санак бораве дај им Боже у рају насеље !

= 4ф———"————————т—т——— —

ПОРЕ =

И опет сунце сија И мило гледа на ме; И опет ја сам сретна, Када си ти уза ме.

И опет твоје очи

За мном се журно крећу; И опет на твом лицу

Ја читам саму срећу.

И опет твоје срце да мене само пита; И опет твоја душа да мноме само хита.

И опет ти ме љубиш, О Боже, веље среће! Нико т' од мене никад, Отети, душо, не ће! Елна. -