Ženski svet

| | · |

142. ЧКЕНСКИ СВЕТ. Бр. 9.

2 „о 0, од > е ,о 5 9,0

=> ГЛАСНИК. <=

а о бор но > Ба ИЕ

_ Одликовања. Краљ Александар |. одликовао је Њ. Светост, патријарха српског, г. Георгија Бранковића орденом „Белог Орла“, а епископе: Високопреосвештену г. г. Лукијана Богдановића и МитроФана Шевића, орденима Св. Саве 1. степена.

Умировљена. Једна од највреднијих данашњих наших књижевница, госпођа Јелица Беловић-Бернадзиковска, управитељица више женске школе у Бањојлуци, умировљена је због порушеног здравља. Овој нашој одличној и вредној сарадници желимо од свег срца, да се опорави и да свој лепи и обилати књижевни рад посвети срећи и напретку нашег народа !

Верени. Г. Станиша Михајловић, евршени богослов из Нов. Сада, верио се се госпођицом Јованком Живановићевом, ћерком професора Јована Живановића из Срем. Карловаца. Желимо младенцима сваку срећу!

Венчања. Г. Гавра Шијачки, свршени богослов из Ст. Футога, венчао се у недељу 96.

јавг. (8. сешт). е гђицом Бојаном Јанковиће-

вом, ћерком градоначалника карловачког.

Г. Иван Иванић, вице-конзул краљевине Србије у Скопљу, наш сарадник, венчао се у Београду у саборној цркви 19. августа 0. г. С гђицом Делсом Мусићевом, наставницом српске женске гимназије у Скопљу, ћерком пок. Ивана Мусића, војводе херцеговачког из 1815—6. г. Келимо овим брачним паровима сваку срећу !

Српско трговачко удружење у Нов. Саду имаће своју прву екупштину 11. (24) септембра, о. г. и ту ће се конституисати. Број уписаних чланова износи до сад око 130 и једнако се уписују.

Српски учитељски конвикт у Нов. Саду имао је своју 11. годишњу скупштину, 11. (24.) августа, о. г. Председавао је Арк. Варађанин. Ово друштво има до сад 114 чланова оснивача и 115 чланова потпомагача, ! добротвора и 1! почасних чланова. Има и своју кућуу Нов. Саду, у којој су становали прошле школске године 39 мушких и 27 жен. питомаца (у почетку године било је 45 муш. и 29. жен. питомаца), који су посећивали овдашње средње и стручне заводе, и сви су прешли у старије разреде.

По рачунском прегледу, било је прошле школ. године 28.132-14 круне прихода, а расход мање

1180:26 круна готовине исто толики. Прорачун је изложен са 20.220 круна прихода, а 21.422 круне трошкова. Према томе се показује дефицит у 1202 круне, који ће се покрити повишицом питомачких уплата и добровољним прилозима.

Друштво је основало себи певачко друштво, које је приредило концерте у Нов. Саду, Руми, Митровици и Шиду после ове скупштине и привредило друштвеној благајни преко 500 круна чисте добити.

Међу нове чланове „Хрватскопедагошког књижевног збора“, изабран је за до- | писног члана г. Мита Грујић, перовођа загребачке добротворне задруге Српкиња, а сад проФесор женске српске учитељске школе у Гор. Карловцу. Честитамо ! |

Пчеларска скупштина у Ст. Пазуви. Посред немилих и одвратних појава наших дана као неки зрачак из облака указује нам се овогодишњи састанак Срба пчелара у Ст. Пазуви.,

• На појутарје вел. Госпојине искупило се 118 чланова „српске пчеларске задруге“, да у смислу својих правила одрже своју главну скупштину. Ни киша, ни ветар не задржа српског пчелара,

тога дана, него се нађе међу браћом и пажљиво

слушаше извештај управин о деловању задруге у овој години. Кад је дневни ред био исцрпљен предавао је проф. Ј. Живановић „у славу победе теорије Ђерзонове“, учитељ И. Каменар „о употребљивању вештачког саћа“, — свештеник М. Шаулао „оквиру“ и гимн. катихета, И. Маширевић о „узимљивању кошница“,

Нова српска земљорадничка задруга основала се у Мошорину у Шајкашкој. Председник : Аца Вранић. –

Учитељско Удружење у Србији имало је своју 18.годишњу скупштину, 2. 3, и 4, августа 0. г. под председништвом г. Уроша Благојевића. Скупштина је била врло добро посећена и донела је важне одлуке.

Монашко удружење у Србији, имало је своју 10.тодишњу екупштину у манастиру Љубостињи, 29. 30. и 31. јула о. г. под председништвом архимандрита г. Илариона Весића. На скупштини је учествовао као гост и министар просвете г. Љубомир Ковачевић.

Савез женских задруга у Бугарској. Недавно је био конгрес бугарских женских задруга, које